Situaţie hilară în cazul unui dosar penal care vizează un profesor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava care apare în lista cadrelor didactice care au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru o serie de drepturi salariale şi au şi câştigat, asta deşi el era mort cu câteva luni înainte de depunerea acţiunii în instanţă. Rezoluţia procurorului confirmă că în cauză s-a comis un fals, însă magistratul a apreciat că fapta nu s-a comis cu intenţie, iar autorul nu este cunoscut. Concluzia, tipic românească: nimeni nu este vinovat.
Multiplele aspecte dubioase din acest caz de fals
Pe 18 noiembrie 2009, mai mulţi profesori de la Colegiul Alimentar au deschis un proces legat de drepturi băneşti. Prin decizia favorabilă din 7 ianuarie 2010, rămasă definitivă, toate cadrele didactice au câştigat diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite acestora în conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2008, începând cu data de 1 octombrie 2008, până la data de 31 decembrie 2009 (plata efectivă încă nu s-a făcut).
Printre profesorii care apar că au deschis acţiunea în instanţă, semnând pentru ea, iar ulterior au câştigat, să găseşte şi un cadru didactic care a decedat în februarie 2009, deci cu multe luni înainte de începerea procesului (nu vom menţiona numele acestuia întrucât nu rezultă ca urmaşii săi să fi avut vreo o implicare în comiterea falsurilor din înscrisuri).
Profesorul care a răspuns de lista cu cadrele didactice care au deschis acţiunea în instanţă, lider de sindicat la acea vreme, se numeşte Tivgă Baicu, cel care a şi fost urmărit penal în acest caz, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetată în acest dosar a mai fost şi Crăiţa Buda Niga, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară. Asta pentru că, în noiembrie 2009, unitatea de învăţământ a eliberat sindicatului o adeverinţă, act prin care confirma că cei care au deschis acţiunea în instanţă (inclusiv profesorul decedat) sunt angajaţi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.
Justificările celor vizaţi de anchetă
Pe data de 3 noiembrie 2011, printr-o rezoluţie semnată de procurorul Ana Maria Chelăraşu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, profesorul Tivgă Baicu a fost scos însă de sub urmărire penală.
Audiat, profesorul Baicu a recunoscut că l-a trecut pe listă şi pe colegul decedat, motivând că acesta a activat anterior decesului în cadrul liceului şi avea dreptul, prin urmaşi, la diferenţele salariale.
Când s-a ajuns însă la întrebarea de unde provine semnătura, deşi profesorul era decedat, Tivgă Baicu nu a recunoscut că el ar fi executat-o şi a declarat că nici nu ştie cine ar fi putut să o facă. De precizat că acesta, în calitate de lider de sindicat, îşi asumase toate datele de pe acele liste.
Atât profesorul Baicu, cât şi directoarea unităţii de învăţământ şi-au susţinut nevinovăţia prin faptul că profesorul decedat a fost trecut pe listă pentru recuperarea banilor din contul celor câteva luni în care a mai fost în viaţă, însă în întâmpinarea depusă la instanţă nu se face nici o menţiune în acest sens.
Un fals fără intenţie
Procurorul de caz a decis că falsul, deşi există, nu a fost comis cu intenţie şi nimeni nu este vinovat.
„Apreciind că activităţile de inserare în tabelul persoanelor care au calitatea de membru de sindicat sau de salariat a unităţii de învăţământ, deşi au caracter fals fiindcă creează impresia că se referă la o situaţie existentă la data întocmirii actelor, nu au fost săvârşite cu intenţie, faţă de Tivgă Baicu urmează a fi dispusă soluţia de scoatere de sub urmărire penală”, scrie în rezoluţia procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Nemulţumit de această decizie, reclamantul din acest caz a contestat decizia. Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a menţinut însă decizia procurorului de caz, astfel că mai există doar soluţia atacării concluziilor în instanţă, ceea ce se va şi întâmpla de altfel.
Au promovat anul elevi care munceau în străinătate
Trebuie spus că atât Tivgă Baicu, cât şi Crăiţa Buda Niga au fost cercetaţi şi găsiţi vinovaţi sub latură administrativă într-un dosar care a vizat promovarea unor elevi cu note fictive. Şi atunci a fost vorba tot de falsuri însă, au stabilit magistraţii, comise tot fără intenţie.
Printr-o decizie rămasă definitivă în februarie 2010, cei doi, alături de încă 16 cadre didactice, au primit amenzi administrative de câte 700 de lei.
Mai mulţi elevi de la „frecvenţă redusă”, la Colegiul Alimentar, au promovat anul, deşi unii erau plecaţi în străinătate şi nu au dat pe la şcoală. În apărarea lor, profesorii au declarat că nu aveau cum să-i cunoască pe elevi după fizionomie, întrucât aveau puţine ore cu aceştia şi că nu i-au legitimat niciodată, fiind posibil ca în locul acestora să se fi prezentat alte persoane sau ca un elev din clasă să predea două lucrări.
Cert este că, în cunoştinţă de cauză sau nu, profesorii şi-au pus semnătura pe nişte înscrisuri oficiale false, iar elevii au folosit documentele pentru a participa la examenul de bacalaureat, în 2006 şi în 2007.
Considerând că fapta nu a fost comisă cu intenţie, profesorii au scăpat de răspunderea penală, primind în schimb amenzile administrative de câte 700 de lei.