Strategia de gestionare a câinilor vagabonzi din Suceava, propusă de primarul Ion Lungu, care presupune strângerea tuturor câinilor de pe străzi şi păstrarea lor într-un adăpost special amenajat, va putea fi pusă în aplicare, dacă aceasta va fi voinţa populaţiei.
Chiar dacă, ieri, Curtea Constituţională a respins legea propusă de Parlament, prin care se ia în discuţie şi eutanasierea câinilor vagabonzi, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local iniţiat de primar nu depinde deloc de existenţa respectivei legi.
Tocmai de aceea, edilul sucevean, care vrea să ducă până la capăt acţiunea de strângere a câinilor de pe străzi, dacă populaţia se va exprima în acest sens prin consultarea publică demarată săptămâna aceasta, a precizat că, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea adăpost de câini comunitari, trebuie avută în vedere delegarea gestiunii celor două adăposturi unei societăţi private.
“Primăria Suceava nu are personalul necesar să se ocupe de această activitate, dar nici dotare materială corespunzătoare. Cu un doctor veterinar şi trei hingheri nu poţi să te ocupi de strângerea câinilor din oraş şi de îngrijirea a aproape 3.000 de patrupede, care vor fi în adăposturi”, a explicat Ion Lungu.
Alte persoane nu pot fi angajate la primărie pentru a se ocupa de această activitate, ca urmare a măsurilor de criză impuse de Guvern.
Activitatea de gestionare a adăposturilor de câini ar urma să fie scoasă la licitaţie în a doua parte a anului, iar pentru a încuraja cât mai multe firme sau ONG-uri să vină la licitaţie, redevenţa anuală cerută de primăriei va fi una simbolică, probabil de un leu.
Cei care se vor ocupa de îngrijirea câinilor comunitari din adăposturile Primăriei Suceava vor avea la dispoziţie un buget anual, din care să asigure o parte din hrana necesară animalelor, diferenţa urmând să fie atrasă din sponsorizări.