Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2012 - Anul XVII, nr. 7 (4912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Averile lumeşti

Un răspopit şi doi bătrâni se bat de câţiva ani pentru aproape trei hectare de teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suprafaţă de teren de 2,7 hectare constituie mărul discordiei dintre un răspopit şi o familie din Burdujeni. Cele două părţi sunt în litigiu de aproximativ zece ani, dar o rezolvare a situaţiei nu se întrevede prea rapid, şi asta pentru că procesul aflat pe rol s-a reluat de la zero, ceea ce presupune reaudieri de martori, refacerea probelor. Cu alte cuvinte timp, timp şi iar timp. Iar pe deasupra bani şi nervi.

Totul a plecat de la un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe 28 iunie 2000 între Maria şi Dumitru Bucaciuc, pe de o parte, şi preotul la acea vreme Neculai Marian şi soţia sa, Niculina Marian. Prin hârtiile parafate la notarul public Ion Lostun, cei doi soţi se obligau să-i vândă preotului o suprafaţă de 27.512 mp de teren, situat în Burdujeni sat, pe strada Pictor Panaiteanu. La rândul său, Neculai Marian se angaja să le plătească bătrânilor suma de 53 de milioane de lei vechi şi să ridice o biserică şi un cimitir pe acel teren.
La scurt timp după ce s-au văzut proprietari pe pământ, preotul şi preoteasa au donat 19.084 mp de teren către Fundaţia Umanitară Teodor, care urma să se ocupe cu construcţia lăcaşului de cult. Evident, FU Teodor era condusă de soţii Neculai şi Niculina Marian şi de fiica acestora. Ceea ce înseamnă că totul s-a făcut pentru a crea acea cascadă de înstrăinări de terenuri care se permită pierderea urmelor. Despre diferenţa de aproape 8.500 mp de teren nu se mai ştie nimic, această suprafaţă rămânând probabil în proprietatea personală a preotului Marian.

 

Drumul sinuos al unui dosar

După un anumit timp, soţii Maria şi Dumitru Bucaciuc au realizat că au fost victima unei escrocherii şi l-au reclamat pe părinte la Poliţie şi Parchet. Oamenii spun că terenul valora în realitate 2,7 milioane de euro, iar preotul i-a înşelat cu bună ştiinţă, oferindu-le o sumă derizorie.
Iniţial, plângerea celor doi bătrâni a fost soluţionată de procurorii suceveni cu soluţia de „Neîncepere a urmăririi penale”. Soţii Bucaciuc nu s-au împăcat cu ideea şi au contestat această soluţie, inclusiv în instanţele de judecată. Au obţinut câştig de cauză, iar dosarul a fost retrimis la Parchet cu propunere de începere a urmăririi penale. La a doua „strigare”, Neculai şi Niculina Marian au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune.
În iunie 2010, Judecătoria Suceava i-a achitat pe fostul preot şi pe soţia acestuia pentru acuzaţiile de înşelăciune. Soluţia a fost menţinută şi de Tribunalul Suceava. La recurs, cei trei magistraţi ai Curţii de Apel Suceava au ajuns la concluzia că celelalte două instanţe inferioare în grad nu au ţinut cont de toate aspectele necesare pentru soluţionarea corectă a cauzei. Anul trecut, soluţiile anterioare au fost casate, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Judecătoria Suceava.
Asta înseamnă că începe un nou ciclu procesual, cu toate fazele aferente.

 

„În calitatea sa de preot, inculpatul a prezentat suficiente garanţii morale pentru a influenţa părţile vătămate”

Avocaţii soţilor Bucaciuc arată în acţiunile depuse în instanţă că Neculai Marian avea pârghiile necesare pentru a-i păcăli pe bătrâni.
„În calitatea sa de preot, inculpatul a prezentat suficiente garanţii morale pentru a influenţa părţile vătămate să semneze actul de cedare a terenului în forma pe care el a dorit-o”, se arată în actele existente la dosar.
Judecătorii care au intrat în dosar spun că nu se poate face abstracţie de faptul că preotul chiar a intenţionat să ridice o biserică, cumpărând în acest sens şi o parte din materialele de construcţie necesare. Un indiciu în sprijinul răspopitului este solicitarea autorizaţiei de construcţie. Argumentele principale care au cântărit decisiv în decizia magistraţilor Curţii de Apel Suceava de a retrimite dosarul spre rejudecare au fost altele.  
„Instanţa de fond şi cea de apel nu au făcut nici o verificare în ceea ce priveşte preţul cu care se înstrăinau, la acea vreme, terenurile cu o situaţie similară din punct de vedere al amplasamentului, date fiind declaraţiile părţilor vătămate cu privire la preţul derizoriu. Astfel, un preţ foarte mic în comparaţie cu cel practicat pe piaţa liberă creează îndoială, putând astfel furniza informaţii utile cu privire la natura juridică a contractului încheiat, prin prisma intenţiei reale avute în vedere de părţi sub acest aspect”, este concluzia Curţii de Apel Suceava.

 

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor: „Înfierăm delictul de înşelăciune săvârşit de fostul preot”

Dacă lupta cu soţii Bucaciuc nu s-a încheiat, relaţiile lui Neculai Marian cu Biserica Ortodoxă Română au luat sfârşit în urmă cu ceva mai bine de opt ani. Pe 4 decembrie 2003, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor l-a caterisit pe preot pe motive disciplinare.
De altfel, într-o adresă trimisă Mariei şi lui Dumitru Bucaciuc, reprezentanţii bisericii au fost extrem de tranşanţi la adresa răspopitului: „Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor înfierează delictul de înşelăciune săvârşit de fostul preot şi se desolidarizează de asemenea indivizi certaţi cu omenia, cu legea şi cu Bunul Dumnezeu. Eliberăm prezenta spre a vă servi în Justiţie”.
Până la caterisirea din rândul preoţimii, Neculai Marian a mai avut şi alte abateri. Pentru că a încălcat disciplina bisericească, a fost mutat din Parohia Stroieşti în Parohia Ştirbăţ, iar de aici în Parohia Poiana. 

 

Pe teren pasc acum oile

În locul bisericii şi a cimitirului pe care a promis că le va ridica în Burdujeni sat, la capătul străzii Pictor Panaiteanu, am găsit ieri un teren viran pe care uneori pasc oile. Undeva, într-un capăt, se văd câteva pietre, semn că acolo cineva a dorit să edifice ceva, dar totul a fost abandonat de mult timp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un răspopit şi doi bătrâni se bat de câţiva ani pentru aproape trei hectare de teren.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Un răspopit şi doi bătrâni se bat de câţiva ani pentru aproape trei hectare de teren4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Popi sau ... trimis de
(11 ian 2012, 14:23:40
Mai credeti in popi...
1.1  RE: Popi sau ... trimis de
(11 ian 2012, 14:53:25
shhhhhhhh......... BORRIS..........
2.   Pentru NICULAU trimis de
(11 ian 2012, 15:23:55
Esti un HOT,care ai purtat haine de popa,si toata viata ta ,ai facut ceai vrut ,iar acum spui shhhhhh.....Esti ,ai fost si ramai o JAVRA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei