Sucevenii vor fi primii locuitori ai unui oraş din România care vor decide ce măsuri să fie luate pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, fără a mai fi aşteptată o lege din partea guvernanţilor.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de gestionare a câinilor vagabonzi, solicitând sprijinul asociaţiilor de proprietari pentru consultarea populaţiei.
“Suntem hotărâţi ca anul acesta să facem ordine în ceea ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân din oraş”, a spus Lungu, care a prezentat proiectul ce va fi supus aprobării Consiliului Local la finele lunii februarie.
Cele trei întrebări la care vor răspunde sucevenii
Prima etapă, cea a consultării publice a populaţiei, a început de ieri şi va dura până pe 29 februarie. Sucevenii vor fi chemaţi să participe la adunările generale ale asociaţiilor de proprietari, convocate în această perioadă, iar acolo îşi vor exprima părerea răspunzând unui set de trei întrebări din chestionarele ce vor fi împărţite de angajaţii Primăriei Suceava:
1. Sunteţi de acord cu capturarea câinilor vagabonzi, sterilizarea lor şi păstrarea în padocurile amenajate de primărie?;
2. Sunteţi de acord cu capturarea câinilor vagabonzi, sterilizarea lor şi retrimiterea lor pe domeniul public?;
3. Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi, periculoşi sau agresivi?
Ion Lungu consideră că această metodă de consultare publică, care nu implică costuri, este mai eficientă decât realizarea unui sondaj plătit:
“Aşa avem posibilitatea să consultăm cât mai mulţi cetăţeni în ceea ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân. Estimăm că cel puţin câteva mii de suceveni vor completa aceste chestionare, în vreme ce un sondaj se făcea doar cu o mie de oameni”.
Câinii de pe străzi ar putea fi capturaţi până pe 30 septembrie
Dacă majoritatea sucevenilor vor opta pentru capturarea câinilor vagabonzi şi păstrarea lor într-un adăpost, până la data de 31 martie va fi făcută inventarierea câinilor de pe străzi, urmând ca până la finele lunii iunie să fie amenajat şi un nou adăpost de câini. Ultima etapă, la care termenul de finalizare propus este 30 septembrie, va fi cea de prindere a câinilor de pe străzi, care vor fi închişi în padocurile amenajate în lunca Sucevei.
Primarul Sucevei a solicitat sprijinul preşedinţilor asociaţiilor de proprietari pentru consultarea populaţiei:
“Sunteţi plătiţi din bani publici, ca şi mine, de aceea suntem cu toţii în slujba cetăţenilor. Dumneavoastră sunteţi primari de sector, de aceea trebuie să ne ajutaţi să rezolvăm şi această problemă foarte importantă pentru populaţie. Sunt oameni care se tem să meargă pe stradă, copii care au fost muşcaţi, bătrâni care au fost atacaţi, în ţară s-au întâmplat chiar tragedii din cauza câinilor vagabonzi. Indiferent de câte eforturi am face să transformăm Suceava într-un oraş civilizat, haitele de câini alungă orice efect de civilizaţie. De asta avem obligaţia de a strânge haitele de câini şi de a le duce la adăpost”.
Decimarea câinilor vagabonzi – o propunere din partea asociaţiilor de proprietari
În vreme ce majoritatea preşedinţilor de asociaţii s-au arătat de acord cu măsura propusă de primarul Ion Lungu, de strângere a câinilor de pe străzi şi de păstrare a lor într-un adăpost, în lunca Sucevei, preşedintele celei mai mari asociaţii de proprietari, 23+27 Obcini, Nicolae Mătăsaru, a solicitat “decimarea” câinilor vagabonzi:
“Sunt peste 1.500 de capete în adăpostul din lunca Sucevei şi încă pe atâţia prin oraş. Nu sunt pentru exterminarea lor, e barbarie, dar sunt pentru decimarea lor. Decât să dai mâncare la 1.500 de câini vagabonzi, nu mai bine facem în Zamca o grădină zoologică cu animale autohtone? ”
Sterilizarea câinilor de curte ar putea deveni obligatorie
Doiniţa Cocriş, preşedinta asociaţiei de protecţie a animalelor, ProAnima, a propus ca la acţiunea de prindere a câinilor de pe străzi să fie omişi câinii de talie mică, care, în opinia sa, nu reprezintă o ameninţare pentru populaţie.
Ea a atras atenţia asupra abandonului masiv de câini pe străzile oraşului, principala “sursă” fiind câinii din curţile celor care stau la casă, atât în municipiu, cât şi în împrejurimi. Ea a propus iniţierea unor campanii de sterilizare a câinilor din curţile caselor, în paralel cu emiterea unei hotărâri de Consiliu Local prin care sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă ar deveni obligatorie.
Ion Lungu nu s-a arătat de acord cu prima propunere, dar a susţinut-o pe cea de sterilizare a câinilor de curte, care va fi aplicată printr-o decizie de Consiliu Local.
Costurile de amenajare a unui nou adăpost de câini în lunca Sucevei, precum şi cele de gestionare a patrupedelor adunate de pe străzi ar putea ajunge la 400.000 lei (patru miliarde de lei vechi), bani care vor fi prinşi în bugetul pe 2012.
(11 ian 2012, 12:47:48
Si cand scapam de javre scapam de toate.. javrele de talie mica-s cu gura mare si sar la muscat si antreneaza javrele mai mari...
bine ar fi sa putem strange si javrele astea care mint ...