Fabrica de reşapat cauciucuri din localitatea Slobozia, comuna Grăniceşti, a fost amendată cu suma de 72.000 de lei (720 de milioane de lei vechi) pentru nerespectarea normelor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă a angajaţilor. Sancţiunea a fost dată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, în urma anchetei care a fost făcută de ITM Bucureşti după incendiul produs la fabrica din Slobozia în vara anului trecut, în care şi-au pierdut viaţa două persoane.
Inspectorul-şef al ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat că în urma anchetei la fabrica de reşapat cauciucuri a omului de afaceri Nelu Hânţar au fost constatate grave abateri de la normele de securitate şi sănătate în muncă a salariaţilor, motiv pentru care firma Supermag Imperial SRL a fost amendată cu 72.000 de lei. Creţuleac a spus că Nelu Hânţar a plătit amenda, respectiv 18.000 de lei, în condiţiile în care legea îi permite acestuia ca în termen de 48 de ore de la data la care a fost dată sancţiunea să achite jumătate din amenda minimă care se aplică în aceste cazuri, şi anume 36.000 de lei.
Reamintim că la începutul lunii iunie 2011, trei muncitori de la fabrica de reşapat cauciucuri au fost grav răniţi în urma unei explozii la un tocător. Explozia s-a produs în timp ce muncitorii încercau să înlocuiască un rulment de la un motor al tocătorului. Doi dintre cei trei muncitori răniţi au murit ulterior la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Este vorba despre Gheorghe Cristinel Prodan, în vârstă de 23 de ani, din Ţibeni - Satu Mare şi de Toader Pribeagu, în vârstă de 55 de ani, din Gura Solcii – Grăniceşti, cei doi suferind arsuri extrem de grave. Cea de-a treia victimă, Daniel Andrei Şalgău, în vârstă de 33 de ani, a reuşit să supravieţuiască, deşi şi acesta a suferit arsuri grave.
ITM Suceava a început un nou control la fabrica din Slobozia
Ionuţ Creţuleac a mai declarat că inspectorii ITM Suceava au început un nou control la fabrica de reşapat cauciucuri a lui Nelu Hânţar. Aceasta după ce în cursul zilei de vineri, 6 ianuarie a.c., la fabrica din Slobozia a izbucnit un puternic incendiu, soldat în cele din urmă doar cu pagube materiale.
Creţuleac a declarat: „Am început un control sistem, adică vom face verificări pe toate procedurile de securitate şi sănătate în muncă. În urma acestui control, dacă situaţia o impune şi dacă vom găsi nereguli, avem în vedere şi posibilitatea închiderii fabricii până la remedierea tuturor problemelor”.
De altfel, o comisie constituită printr-un ordin al prefectului Sorin Popescu a început deja o anchetă la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia, la control participând specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Gărzii de Mediu, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Fabrica de reşapat cauciucuri funcţiona fără autorizaţie de la „Pompieri”
Incendiul produs la sfârşitul săptămânii trecute ar fi putut fi evitat în situaţia în care patronul fabricii de reşapat cauciucuri ar fi respectat măsurile impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava cu privire la securitatea la incendii. Potrivit şefului ISU Suceava, colonelul Ioan Burlui, fabrica din Slobozia nu deţinea autorizaţie de securitate la incendii, deşi în ultimii trei ani a fost somată şi amendată în mai multe rânduri pentru a intra în legalitate. Mai mult, în luna decembrie a anului trecut, pompierii suceveni au verificat din nou fabrica, în urma controlului constatându-se că există probleme la centrala termică, locul de unde a izbucnit incendiul de vineri. Reamintim că în urma incendiului izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia au ars scurgeri de combustibil lichid din rezervoarele centralei termice, pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 metri pătraţi, precum şi stive de anvelope, cu o înălţime de aproximativ trei metri, dispuse pe o suprafaţă de aproximativ 900 metri pătraţi. De asemenea, s-au degradat clădirea centralei termice, utilaje şi instalaţii din hala vulcanizare, pereţii halei, pe o suprafaţă de 200 mp, şi izolaţia clădirii, pe o suprafaţă de 50 mp.
(10 ian 2012, 14:48:12
,,AFACERI NECURATE IN ZONELE DEFAVORIZATE'' SI
,.ZONA DEFAVORIZATA A POTLOGARIILOR'' - 2001.
ALTE RELATII PRETIOASE,MAI PUTETI OBTINE DE LA UN TOV.FODOREANU,FOST SEF ,,PA LA'' A.D.R.
DATORITA MUSAMALIZARII AMBELOR CAZURI,FIIND IMPLICATE IMPERIAL MAG-C-LUNG SI BENY SEV V.DORNEI,AU PRINS CURAJ SI MILITIENII DIN POLITIE, DIN AMBELE SUBUNITATI SI AU ,,TOPIT'' NISCAIVA FONDURI PTR INVESTITII ,PRIN2004-2005.
AU URMAT IMBOLNAVIRILE,PENSIONARILE PE CAZ DE ,,BOALA'',ETC SI IN PREZENT UNII ISI VAD LINISTITI DE AFACERI,DOAR SI-AU FACUT DE ROST DE CAPITAL,CAT AU FOST IN FUNCTII.SI CAND TE GANDESTI,CAT DE MILOSTIVI SI INDURATORI ,AM FOST CU TOTII, IN'89!