Fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia, comuna Grăniceşti, care a fost la un pas să ardă în totalitate la sfârşitul săptămânii trecute, a funcţionat ilegal de câţiva ani din punctul de vedere al securităţii la incendii. Acest lucru a fost confirmat de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, colonelul Ioan Burlui, care ne-a declarat că firma care are fabrica de cauciucuri de la Slobozia, SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc, nu deţine autorizaţie de securitate la incendii, deşi în ultimii trei ani a fost somată şi amendată în mai multe rânduri pentru a intra în legalitate.
Practic, în toţi aceşti ani, patronul firmei, Nelu Hânţar, şi-a lăsat angajaţii să lucreze în condiţii care le-au pus viaţa în pericol în orice moment şi nu a luat în considerare nici una dintre avertizările celor de la ISU Suceava.
Colonelul Ioan Burlui a explicat că în momentul în care Nelu Hânţar a demarat investiţia de la Slobozia, ISU Suceava i-a dat acestuia un aviz, în baza documentaţiei de proiectare şi de construcţie a fabricii. Ioan Burlui a spus că în acel aviz erau menţionate toate condiţiile pe care fabrica de reşapare cauciucuri ar fi trebuit să le îndeplinească din punctul de vedere al securităţii la incendii în momentul în care ar fi fost pusă în funcţiune. „Cu toate acestea, când inspectorii noştri au fost în control, au constatat că măsurile de securitate la incendii impuse prin avizul dat la documentaţia de proiectare nu erau îndeplinite. Mai mult, la vremea respectivă am constatat că întreaga capacitate de producţie a fabricii era mai mare decât cea din proiect”, a explicat inspectorul-şef al ISU Suceava.
Colonelul Ioan Burlui a mai spus că în condiţiile în care patronul firmei SC Supermag Imperial SRL nu a respectat cerinţele ISU Suceava, avizul dat de această instituţie înainte de începerea investiţiei este nul de drept.
Burlui a mai precizat că în ultimii trei ani inspectorii ISU Suceava au verificat de mai multe ori fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia, de fiecare dată fiind aplicate amenzi contravenţionale pentru nerespectarea securităţii la incendii. Mai mult, deşi inspectorii ISU Suceava au stabilit măsuri pentru intrarea în legalitate a fabricii, acestea au fost desconsiderate în mod repetat de patronul firmei.
Patronul fabricii, Nelu Hânţar, nu a răspuns ieri la telefon pentru a-şi expune puntul de vedere.
Inspectorii ISU au constat nereguli la centrala termică a fabricii
Trebuie subliniat că incendiul produs la sfârşitul săptămânii trecute la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia ar fi putut fi evitat dacă patronul firmei Supermag Imperial SRL ar fi dus la îndeplinire măsurile impuse de ISU Suceava. Colonelul Ioan Burlui ne-a declarat că la sfârşitul anului trecut, în data de 21 decembrie 2011, inspectorii ISU Suceava au efectuat un nou control la fabrica din Slobozia, una dintre neregulile constatate fiind chiar la centrala termică, locul de unde a izbucnit incendiul de vineri.
Ioan Burlui a precizat că actul de control al inspectorilor ISU Suceava nu a putut fi încheiat, deoarece nu a fost semnat de patronul firmei, Nelu Hânţar, acesta fiind plecat în străinătate. „Inspectorii noştri au sesizat faptul că erau probleme la centrala termică”, a subliniat şeful ISU Suceava. El a mai adăugat că fabrica de cauciucuri din Slobozia nu dispune de instalaţii de stingere automată a incendiilor şi nici de sisteme de detectare automată a fumului sau a flăcărilor.
O comisie formată din ordinul prefectului a demarat o anchetă la fabrica din Slobozia
Nu în ultimul rând, trebuie spus că prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a emis un ordin prin care o comisie formată din specialişti de la mai multe instituţii a demarat o anchetă la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia. Verificările sunt efectuate de specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Gărzii de Mediu, Inspectoratului de Stat în Construcţii, un raport final urmând să fie prezentat în zilele următoare.
Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute, în dimineaţa zilei de vineri, fabrica din Slobozia a fost la un pas să ardă în totalitate, în urma unui incendiu izbucnit din cauza sistemului de alimentare a cazanului centralei termice, care prezenta scurgeri de combustibil lichid. În incendiu au ars scurgeri de combustibil lichid din rezervoarele centralei termice, pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, precum şi stive de anvelope, cu o înălţime de aproximativ trei metri, dispuse pe o suprafaţă de aproximativ 900 de metri pătraţi. De asemenea, s-au degradat clădirea centralei termice, utilaje şi instalaţii din hala vulcanizare, pereţii halei, pe o suprafaţă de 200 mp, şi izolaţia clădirii, pe o suprafaţă de 50 mp.
Pentru stingerea incendiului izbucnit la fabrica din Slobozia au intervenit 97 de pompieri militari şi 23 de pompieri civili, care au intervenit cu 26 de autospeciale. Incendiul de la sfârşitul săptămânii trecute s-a produs la jumătate de an după un alt eveniment deosebit de grav, o explozie care a avut loc la aceeaşi fabrică. Explozia s-a produs la un tocător din incinta fabricii, iar în urma incendiului doi oameni au murit şi altul a fost grav rănit.
Autorităţile iau în calcul închiderea fabricii până la intrarea în legalitate
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că specialiştii acestei instituţii au început verificările la fabrica de reşapat cauciucuri din Slobozia, existând posibilitatea ca activitatea acesteia să fie sistată. „Luăm în considerare şi această variantă. Vom verifica dacă sunt respectate cerinţele cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru că incendiul produs vineri se putea transforma într-un dezastru, mai ales că acolo lucrau peste 100 de oameni”, a spus Creţuleac.
( 9 ian 2012, 11:30:50
aici vorbim de pierderea de vieti omenesti, din cauza conditiilor de munca
costurile care au fost facute pt a stinge acest incendiu
auzi la ei LUAM IN CONSIDERARE si suspenadrea activitatii huuuuuu nenorocitilor