Firmele sucevene care în cursul anului trecut au realizat o cifră de afaceri mai mică de 35.000 de euro pot solicita scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că noile modificări aduse Codului Fiscal dau posibilitatea agenţilor economici să beneficieze de această facilitate pe tot parcursul anului. Petrică Ropotă a explicat că posibilitatea scoaterii din evidenţa plătitorilor de TVA pentru firmele care nu au depăşit plafonul de 35.000 de euro exista şi anul trecut, însă odată cu noile modificări ale Codului Fiscal, firmele pot solicita acest lucru în fiecare lună a acestui an. „Ţin să precizez că aceste modificări fac parte dintr-o serie de noi măsuri pentru sprijinirea contribuabililor. Şi anul trecut a existat această măsură care dădea posibilitatea firmelor să solicite anularea înregistrării în scopuri de TVA. Astfel, până acum agentul economic trebuia să depună o cerere în acest sens o singură dată pe an, până pe data de 20 ianuarie, iar scoaterea din evidenţă începea cu data de 1 februarie”, a precizat directorul DGFP Suceava.
Petrică Ropotă a precizat că în urma modificării prevederilor Codului Fiscal, cererile pentru scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA se pot depune şi în cursul anului, în primele zece zile ale fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de contribuabil. „Practic, pentru firmele care au perioadă fiscală luna, cererile pot fi depuse în fiecare lună. Firmele care au perioada fiscală trimestrul, pot depune cererile în luna următoare finalizării trimestrului, însă doar în situaţia în care îndeplinesc condiţiile solicitate prin lege”, a mai spus Petrică Ropotă.
Firmele nu trebuie să-şi facă ajustările de TVA
Potrivit noilor prevederi ale Codului Fiscal, firmele înregistrate în scopuri de TVA care în cursul anului precedent nu au depăşit plafonul de scutire, de 35.000 de euro, sau cel determinat proporţional cu perioada rămasă până la finele anului pentru agenţii economici înfiinţaţi în cursul anului, pot solicita scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA. Firmele pot beneficia de această facilitate pe tot parcursul anului doar în situaţia în care la data solicitării nu au depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs, calculat proporţional cu perioada care a trecut de la începutul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
Solicitările pentru scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA se depun la organele fiscale de care aparţin agenţii economici. Scoaterea din evidenţa plătitorilor de TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
„Excepţia care se aplică în acest an şi care este foarte atractivă pentru contribuabili se referă la faptul că cei ce vor solicita scoaterea din evidenţa TVA nu vor trebui să îşi facă ajustările de TVA. Pe scurt, atunci când achiziţionează bunuri, firmele beneficiază de deducerea TVA prin decont şi eventual rambursare. În mod normal, la scoaterea din evidenţă, pentru bunurile achiziţionate, corespunzător părţii neamortizate, ei trebuie să repună acel TVA dedus şi să îl plătească. Pentru acest an se face excepţie, iar acest lucru este în mod sigur o facilitate pentru firme”, a încheiat directorul DGFP Suceava.