Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 ian 2012 - Anul XVII, nr. 4 (4909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Flăcări mari

Nori de fum ca la o erupţie vulcanică după un incendiu la fabrica de reşapat cauciucuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nori de fum groşi amintind de o erupţie vulcanică s-au ridicat ieri spre cer, timp de mai multe ore, de la fabrica de reşapat cauciucuri de la Slobozia, comuna Grăniceşti, aparţinând societăţii Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc. Infernul s-a declanşat la primele ore ale dimineţii din cauza sistemului de alimentare al cazanului centralei termice, care prezenta scurgeri de combustibil lichid. Materialele inflamabile s-au aprins imediat, iar focul s-a extins cu repeziciune de la centrala termică şi la depozitul exterior de anvelope uzate, dar şi la o hală de producţie. Cauciucurile şi celelalte materiale care ardeau au creat un nor de fum imens, care putea fi văzut chiar din municipiul Suceava, de la 30 de km distanţă.
Pentru a stinge flăcările care ameninţau să cuprindă întreaga societate, unde sunt depozitate zeci de mii de anvelope uzate, a fost nevoie de o adevărată desfăşurare de forţe şi de o muncă susţinută timp de mai bine de patru ore. În final, în jurul prânzului, s-a reuşit lichidarea incendiului, dar o echipă de anchetă va analiza cauzele care au condus la acest eveniment care se putea transforma într-un dezastru ecologic de mari proporţii.

 

Fumul toxic şi lipsa unei surse de apă, impedimente pentru pompieri

Alarma la fabrica de reşapat cauciucuri de la Slobozia s-a dat în jurul orei 8.00. Unul dintre angajaţi a sunat la 112 pentru a anunţa producerea unui incendiu la centrala termică a societăţii. Până să ajungă pompierii la faţa locului, focul se extinsese deja şi căpătase o amploare îngrijorătoare. Echipajele de pompieri trimise pentru a lichida incendiul s-au dovedit insuficiente, astfel încât au fost chemate în ajutor alte autospeciale. Intervenţia s-a dovedit extrem de dificilă, şi asta din mai multe motive.
Colonelul Ioan Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a explicat şi ce anume a îngreunat munca echipelor venite să stingă focul: „Sunt probleme, deoarece se degajă o mare cantitate de căldură, fumul este toxic, există pericol de explozie, iar sursele de apă lipsesc şi suntem nevoiţi să facem naveta aproximativ trei km pentru a realimenta cu apă. Am intervenit atât cu apă pulverizată, cât şi cu spumă, dar munca este enormă având în vedere că avem de-a face cu un incendiu complex”.
În afara pompierilor militari din Rădăuţi, Suceava şi Fălticeni, Vicovu de Sus, Solca şi Gura Humorului, la Slobozia au venit şi pompierii civili din localităţile Grăniceşti, Milişăuţi, Frătăuţii Noi, Arbore, Todireşti şi Volovăţ. În total au muncit pentru stingerea incendiului 97 pompieri militari şi 23 de pompieri civili, cu 26 de autospeciale. Pentru asigurarea perimetrului au venit în sprijin 34 de jandarmi şi zece poliţişti.

 

Pericol iminent de explozie

În afara fumului toxic şi a lipsei de apă, pompierii au fost nevoiţi să ducă o luptă contracronometru pentru evitarea unei explozii care ar fi îngreunat şi mai mult misiunea de stingere a flăcărilor.
Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, a declarat: „Exista pericolul de explozie în întreaga fabrică, cu implicaţii asupra vecinătăţilor, din cauza prafului de cauciuc acumulat în secţia de producţie care are interval foarte larg de explozie, precum şi din cauza rezervoarelor de combustibil lichid ale centralei termice.
Totodată, exista pericolul extinderii incendiului la întreaga hală de producţie, care are o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, precum şi la depozitul exterior de anvelope, fapt ce ar fi avut repercusiuni grave asupra mediului şi vecinătăţilor, respectiv localităţile Slobozia şi Milişăuţi, Gara Milişăuţi, DN 2 - E85”.
În cele din urmă, munca susţinută a pompierilor a dat roade, iar în jurul orei 12.30 incendiul a fost stins. Pentru a preveni apariţia altor probleme, pompierii au mai rămas în zonă ore în şir.

 

Ce au mistuit flăcările
 
Bilanţul provizoriu al incendiului de ieri dimineaţă arată că este vorba de pagube imense. Potrivit reprezentanţilor ISU Suceava, au ars scurgeri de combustibil lichid din rezervoarele centralei termice, pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 mp, şi stive de anvelope, cu o înălţime de aproximativ trei metri, dispuse pe o suprafaţă de aproximativ 900 mp. S-au degradat clădirea centralei termice, utilaje şi instalaţii din hala vulcanizare, pereţii halei, pe o suprafaţă de 200 mp, şi izolaţia clădirii, pe o suprafaţă de 50 mp.
Valoarea reală a pagubelor nu se cunoaşte încă.

 

În octombrie, societatea fusese amendată de Garda de Mediu Suceava

SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc nu este la prima abatere pe linia asigurării securităţii. În luna octombrie a anului trecut, în urma unui control efectuat de comisarii Gărzii de Mediu Suceava, societatea condusă de Nelu Hânţar a fost amendată cu 25.000 de lei. „Sancţiunea a fost aplicată pentru depozitarea necontrolată, în amestec, a deşeurilor tehnologice şi menajere”, a precizat Diana Găşpărel, şefa Gărzii de Mediu Suceava.
Aceasta a mai adăugat că, în ciuda imensului nor de fum care s-a format în urma incendiului, populaţia nu va fi afectată.
„Fumul degajat conţine poluanţi toxici, dar nu prezintă risc pentru oameni şi asta pentru că norul s-a dispersat în partea opusă a caselor aflate în apropierea fabricii”, a mai menţionat Diana Găşpărel.

 

ITM Suceava ia în calcul să închidă fabrica

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat că suspendarea activităţii fabricii de reşapare a cauciucurilor este o variantă tot mai plauzibilă, mai ales că evenimentele nefaste se repetă într-un ritm îngrijorător în ultima perioadă.
"Le-am spus inspectorilor care au mers la faţa locului să ia în calcul foarte serios posibilitatea sistării activităţii fabricii. Dacă există condiţii pentru sistarea activităţii, să ia această decizie, pentru că s-au produs evenimente periculoase într-un interval de timp scurt", a declarat Ionuţ Creţuleac.
De altfel, o comisie de anchetă din care mai fac parte reprezentanţi ai ISU Suceava, ai IPJ Suceava, ai Gărzii de Mediu Suceava şi ai ITM Suceava vor face zilele următoare o analiză amănunţită a activităţii firmei Supermag Imperial şi vor decide ce trebuie făcut. 

 

Oamenii din Slobozia vor să scape de Hânţar şi cauciucurile lui

La locul incendiului s-au strâns ieri zeci de localnici din Slobozia. Oamenii spun că s-au săturat de atâtea probleme şi şi-au exprimat indignarea vizavi de ceea ce se petrece în fabrica de cauciucuri. Sătenii îl acuză pe primarul din Grăniceşti că le-a adus „beleaua” pe cap şi îi cer să-l someze pe Nelu Hânţar, proprietarul fabricii de reşapat cauciucuri, să-şi mute afacerea într-o altă locaţie. Mai mult, locuitorii din Slobozia cred că incendiul a fost provocat pentru a ascunde alte măgării făcute de omul de afaceri Nelu Hânţar.

 

În iunie anul trecut, doi oameni au murit şi altul a fost rănit la aceeaşi fabrică

Incidentul de ieri vine la numai jumătate de an după unul chiar şi mai grav. Pe 9 iunie 2011, tot la primele ore ale dimineţii, trei muncitori au fost răniţi în urma unei explozii care s-a produs la un tocător din incinta fabricii de reşapat cauciucuri din Slobozia. Explozia s-a produs în timp ce oamenii lucrau la înlocuirea unui rulment de la un motor, din cauza unei scântei.
Două dintre cele trei victime ale exploziei au murit la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Gheorghe Cristinel Prodan, în vârstă de 23 de ani, din Ţibeni-Satu Mare, şi Toader Pribeagu, în vârstă de 55 de ani, din Gura Solcii - Grăniceşti. Cristinel Prodan suferise arsuri grave pe 90% din suprafaţa corpului, iar Toader Pribagu pe 70%. A treia victimă, Daniel Andrei Şalgău, în vârstă de 33 de ani, a supravieţuit.
În urma acestui eveniment tragic a fost declanşată o anchetă, dar concluziile reprezentanţilor ITM Bucureşti se lasă încă aşteptate. Dosarul privind moartea celor doi oameni prinde praf tot mai gros în fişetele Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi şi asta în timp ce familiile celor decedaţi încă aşteaptă să afle adevărul despre tragedia din vara anului trecut.


O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale

Din fericire, incendiul de ieri nu s-a soldat cu victime umane. Totuşi, echipajul SMURD, din cadrul Detaşamentului de pompieri Rădăuţi, venit la Slobozia a acordat asistenţă medicală unei persoane civile. Gabriel H., un bărbat în vârstă de 42 de ani, a acuzat o criză de astm bronşic, dar după ce a primit asistenţă medicală a refuzat să meargă la spital.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nori de fum ca la o erupţie vulcanică după un incendiu la fabrica de reşapat cauciucuri.
 Vizualizări articol: 6229 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 14 voturi
Nori de fum ca la o erupţie vulcanică după un incendiu la fabrica de reşapat cauciucuri3.3514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 7 ian 2012, 12:21:04
doamne fereste
2.   Pompierii au o vina trimis de
( 7 ian 2012, 15:52:03
Pompierii au o o MARE vina in ceea ce s-a intimplat . Cine a dat avizul de functionare din partea ISU , cind se cunoaste ca acolo se lucreaza cu elastomeri si solventi . Cine a aprobat functionarea fabricii fara retea de hidranti ? Cine a aprobat funtionarea in continuare a fabricii dupa evenimentele din vara asta ? Cine va platii poluarea pe care a creat-o si care nu se compara cu poluarea a 5.000.000 de masini (pentru care platim taxe de poluare) . Sunt cam multe semne de intrebare , nu vi se pare ?
2.1  RE: Pompierii au o vina trimis de
( 7 ian 2012, 16:13:01
Nu te mai oftica degeaba, ca Nelu a dat spaga peste tot ca sa mearga treaba.
3.   Sa nu mai facă nemeni nimic trimis de
( 7 ian 2012, 18:19:49
Dacă ne luăm după părerile unora nici n-ar mai trebui să ieșim din casă.
Zilnic sunt accidente auto grave, multe cu pierderi de vieți omenești, oare n-ar trebui să se interzică circulația pe drumurile publice ?
În Golful Mexic a fost o explozie la o Platformă de foraj și au fost poluate pană și plajele Americii, dar nu am auzit să se fi interzis forajul marin;
Pe 12 august 2000 la bordul submarinului rus K- 141 Kursk a avut loc o explozie și au murit 118 militari, iar de curand a avut loc un incendiu la bordul unui submarin rusesc aflat la reparații, dar nu am auzit ca rusii sa renunțe la flotă.
Si dacă ar fi să continuăm, putem constata ca în orice moment au loc catastrofe, accidente, dar lumea merge înainte.
Iar în ce-i privește pe protectorii mediului din  ☭ ia, ar trebui să aibă grijă să nu mai arunce Pet-uriși toate gunoaiele în raul Suceava.
E simplu să de spus "să-și mute afacerea în altă parte", dar cei din  ☭ ia să se gândească ce s-ar întâmpla dacă li s-ar spune și lor "mai mergeți și cereți din altă parte ajutoare sociale,subvenții," etc. De la oameni ca Nelu Hantar se stâng bani la buget și nu de la cei care stau pe marginea șanțului și așteaptă să le dea STATUL.
3.1  RE: Sa nu mai facă nemeni nimic trimis de
( 7 ian 2012, 21:38:19
Daca s-ar fi respectat normele minime de protectia muncii si PSI nu cred ca ar fi avut loc cele doua catastrofe la aceasta fabrica. Dar cand nu exista nici macar o sursa de apa ca sa poti interveni in caz de incediu aceasta fabrica trebuie inchisa imediat. Cu investitie minima si profit maxim nu se poate asigura minimul de preventie si securitate in zona. Nu trebuie sa fii expert sau sa intri in incinta fabricii ca sa iti dai seama ca e debandada totala acolo. Munti de cauciucuri depozitate intr-o gramada imensa care daca iau foc nu mai pot fi stinse de nimeni. La un momend dat era o gramada de cauciucuri atat de mare ca nu se mai vedea hala din spatele ei. Iar la partea cu banii la buget, sau calitatea produselor de acolo mai bine ma abtin de la comentarii.
4.   Mda... trimis de
( 7 ian 2012, 22:56:54
normele se securitate in munca ar trebui respectate de toti angajatii si indiferent de cat instructaj s-ar face... tot eroare umana(a muncitorului) e cea care decide o catastrofa.
In primul rand, ,ar trebui trasi la raspundere cei care nu au respectat normele de sanatate si securitate in munca... angajatorul sau angajatul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei