Sute de credincioşi ortodocşi au ales ieri, ca în fiecare an, să sărbătorească Boboteaza la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, acolo unde slujba de sfinţire a apelor este ţinută de către ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Slujba de Bobotează a început ieri încă de dimineaţă, în mănăstire, după care credincioşii au ieşit în curtea mănăstirii, unde ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit Agheasma Mare şi apoi a împărţit apă sfinţită credincioşilor.
Chiar dacă numărul credincioşilor care au luat parte în acest an la slujba de Bobotează din curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou a fost mai mic decât în alţi ani, îmbulzeala a fost la fel de mare ca la fiecare sărbătoare de Bobotează.
Imediat după sfinţirea apelor şi după ce ÎPS Pimen s-a retras din mulţime, credincioşii au uitat de toate cele sfinte şi „s-au călcat în picioare” pentru un pahar de apă sfinţită.
Reprezentanţii Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou au anticipat îmbulzeala şi au apelat la jandarmi, care pe toată perioada slujbei din curtea mănăstirii au format un cordon între oameni şi rezervoarele cu apă.
Astfel, cei dintâi credincioşi care şi-au umplut sticlele cu apă sfinţită au reuşit lucrul acesta cu dat din coate, călcat în picioare şi strigăte.
„În fiecare an se repetă povestea, se înghesuie toţi pentru apă. Eu întotdeauna am aşteptat până s-au retras aproape toţi oamenii şi apoi am luat apă liniştită, pentru că este destulă”, a spus Valeria Strungă, o credincioasă venită la slujbă.
După apă sfinţită, s-au cinstit cu whisky în poarta mănăstirii
Printre sutele de credincioşi care au participat ieri la slujba de Bobotează de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost şi un grup de romi veniţi din judeţul Iaşi, din localitatea Grajduri. Este deja un obicei în comunitatea acestora ca în fiecare an, de Bobotează, să vină la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava. „Avem o tradiţie în fiecare an venim aici să luăm apă sfinţită. Ne îmbrăcăm cu haine noi, care nu au mai fost purtate şi luăm apă sfinţită cu care ne stropim apoi casele şi maşinile”, a spus una dintre credincioasele venite de la Grajduri.
Îmbrăcaţi bine şi cu maşini luxoase, romii de la Grajduri au uitat însă de apa sfinţită imediat ce au ieşit din curtea mănăstirii. Adunaţi la maşini, aceştia au rupt gâtul unei sticle de whisky, şi-au umplut paharele şi au început să cinstească chiar în faţa porţii Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.
„Ăştia vin aici pentru tradiţie, nu pentru credinţă. Ei ştiu că trebuie să vină, dar nu ştiu şi de ce”, a spus un credincios când i-a văzut pe romi cinstindu-se cu whisky în poarta mănăstirii.