Deliberativul judeţean întrunit ieri, în şedinţă extraordinară, a aprobat repartizarea pe primării a banilor primiţi de la bugetul de stat din sume defalcate din TVA şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat doar cu voturile celor 19 consilieri PD-L, colegii lor de la Uniunea Social Liberală (USL), în număr de 18, boicotând şedinţa Consiliului Judeţean. Aleşii au avut de repartizat 36,8 milioane de lei, sumă mai mică cu 10% decât cea alocată în 2011.
La categoria municipii, cei mai mulţi bani adică 2,7 milioane de lei, au fost repartizaţi municipiului Suceava. Dintre oraşe, Gura Humorului s-a ales cu fondurile cele mai mari, 1,3 milioane de lei, iar dintre comune, Ostra- 560.000 de lei. Cea mică sumă repartizată a fost de 60.000 de lei, către comunele Grămeşti şi Gălăneşti.
Bani mai mulţi pentru judeţul Suceava de la bugetul consolidat al statului
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că, deşi suma repartizată în acest an pentru echilibrarea bugetelor locale a fost mai mică cu 10% decât cea de anul trecut, judeţul Suceava va primi în 2012 fonduri mai mari de la bugetul consolidat al statului. El a subliniat că pentru acoperirea cheltuielilor în învăţământ, judeţului nostru îi vor fi alocate 329 de milioane de lei, faţă de 290 de milioane de lei în 2011.
Flutur a spus că la repartizarea banilor pe primării s-a ţinut cont de solicitările primite din teritoriu, mai exact de necesarul de cofinanţare pentru proiectele pe care autorităţile locale le vor avea în derulare în acest an, arătându-se nemulţumit că unele primării au răspuns greu sau deloc.
Şeful administraţiei judeţene a menţionat că s-au asigurat cu prioritate bani pentru cofinanţarea proiectelor vizând managementul integrat al deşeurilor, extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă din cinci aglomerări urbane şi împădurirea terenurilor agricole degradate.
Flutur a declarat: „Îmi doresc să vină ziua când nu va trebui un Consiliu Judeţean să împartă fonduri. Poate că nu toată lumea înţelege şi am văzut asta din comportamentul unor primari, din păcate. Un Consiliu Judeţean alocă bani pe proiecte aşa cum noi am alocat astăzi pe proiectele de deşeuri, de apă şi canalizare şi de împăduriri. Din păcate, există o obişnuinţă din ultimii 15-20 de ani de a veni tot la Consiliul Judeţean să li se dea. Trebuie să ne învăţăm să fim şi responsabili atunci când avem de executat un buget, or Consiliul Judeţean a fost foarte transparent şi când a fost nevoie şi a crăpat măseaua la o primărie, fie că se cheamă Forăşti sau Dorneşti, ca să nu cadă un proiect european. Le-am dat bani, aşa cum şi anul acesta avem de gând”.
Flutur a mai subliniat că „apropo de acest buget minim, cu toată constrângerea pe care am avut-o, sumele minime pe care le-am acordat anul acesta au fost mai mari decât cele de anul trecut. Erau comune care anul trecut aveau 500 de milioane de lei vechi, acum o comună are, cel mai puţin, 600 de milioane de lei vechi. Cu toate acestea, am ţinut seama şi de ce primesc de la Finanţe şi de ce surse proprii au fiecare ca să le asigurăm funcţionarea şi dezvoltarea proiectelor. Unele primării stau mai greu cu proiectele şi aici e o problemă care ne-a lăsat un gust amar”.
Flutur: „Îmi exprim regretul că cei din opoziţie nu şi-au făcut timp pentru o şedinţă care interesează tot judeţul”
Gheorghe Flutur şi-a exprimat regretul că cei din opoziţie nu şi-au făcut timp pentru a participa la o şedinţă care interesează pe orice locuitor al judeţului. El a făcut apel la prudenţă în cheltuirea banului public, iar primarilor le-a cerut să caute şi alte surse de venit la bugetele locale.
„Primarii trebuie să pornească ofensiva de a aduce investitori. Trebuie să ia rucsacul în spinare şi să se ducă după investitori”, a mai spus Flutur.
( 6 ian 2012, 11:42:15