Locuitorii comunei Bosanci au fost la un pas de rămâne fără cruci de gheaţă, de Bobotează, din cauza temperaturilor pozitive. Cu toate că termometrele arătau circa 3 grade Celsius, pompierii din Bosanci nu şi-au pierdut speranţa şi au mers ieri dimineaţă la iazul Parţâc.
În Ajunul Bobotezei, pompierii civili au decupat de pe iaz blocuri de gheaţă cu grosimea de zece centimetri, gheaţa fiind cu şapte centimetri mai subţire decât anul trecut. Ei au mers „înarmaţi” cu drujba, nu cu ferăstrăul, ca pe vremuri, şi au decupat, după forma şablonului, crucile de pe blocurile de gheaţă.
„Au fost ani în care pe lac nu era nici un pic de gheaţă”
Nelipsit de la obiceiurile păstrate de demult, pompierul Vasile Spoială, care de prin anii ’70 se ocupă de organizarea şi „modelarea” crucilor de gheaţă din Bosanci (peste 23 de ani a fost şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci), şi-a mobilizat colegii şi s-a apucat de treabă, în jurul orei 10:00.
Cu un liniar din lemn în mână, şi acesta vechi de 25 de ani, cu şabloanele pentru cruci, confecţionate din carton, dar cu o formă specială, pe care o folosesc doar bosâncenii, cu un creion chimic pentru a da contur crucii după şablon şi cu mult entuziasm, Vasile Spoială a făcut, şi în acest an, prima cruce de gheaţă pentru comună.
Pompierul Spoială a precizat: „Credeam că nu o să avem gheaţă în acest an, mai ales că în ultimele zile a fost foarte cald. Astă noapte a plouat. Spre dimineaţă a îngheţat şi, iată, avem gheaţă de zece centimetri. Nu ne lăsam fără cruci de gheaţă. Aduceam gheaţă de la munte, făceam cumva, dar nu rămâneam fără cruci de Bobotează. Au fost ani în care pe lac nu era nici un pic de gheaţă, era mai cald decât acum şi am făcut gheaţă la o fabrică de conserve din Suceava, unde erau nişte congelatoare mari. Alteori, era gheaţa subţire, făceam cruci mai mici, dar nu se lăsam fără cruce de gheaţă la Bobotează. Obiceiul construirii crucilor de gheaţă este legat de formaţia de pompieri din comună”.
Doar curajoşii au călcat pe gheaţă
Un alt pompier din Bosanci, Viorel Popovici, şofer pe maşina de intervenţie a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, ne-a spus că în acest an a fost nevoie de mai mult curaj pentru a călca pe gheaţă şi pentru a decupa blocuri de gheaţă, pentru că este mult mai subţire şi se poate rupe în orice moment.
„Suntem şi noi mai atenţi, călcăm mai cu băgare de seamă. Oricum, Dumnezeu a făcut o minune. Ne-a ajutat să avem şi în acest an cruci de gheaţă, deşi nu ne aşteptam, chiar intenţionam să plecăm pe la Poiana Micului sau la Poiana Negri, unde auzisem că apa a îngheţat”, a completat Viorel Popovici.
Fiecare cruce are o înălţime de 1,30 metri şi va fi aşezată pe o masă de gheaţă de circa 80 de centimetri.
Deşi în alţi ani pompierii bosânceni aveau comenzi pentru mai multe cruci, pentru biserici din judeţ, în acest an, pompierii s-au limitat să facă doar pentru cele trei biserici din comună (Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Adormirea Maicii Domnului şi Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva din satul Cumpărătura).
„An secetos, dacă gheaţa este subţire”
Bătrânii spun că anul acesta va fi unul secetos, pentru că gheaţa este subţire, ei fiind îngrijoraţi pentru agricultură. Cu toate acestea, deocamdată, oamenii trăiesc cu speranţa că cele trei cruci de gheaţă ridicate în comună de pompierii civili îi vor proteja de incendii.
Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, la Bosanci, este vechi de peste 130 de ani. Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Vasile Spoială ne-a mai spus că oamenii din Bosanci trăiesc cu speranţa că semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de necazuri.
Pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforme, strigă Kira Leisa
În Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună.
Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, împreună cu coriştii, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”.