Eveniment religios de mare însemnătate pentru credincioşii de stil vechi, care au posibilitatea, în aceste zile, premergătoare marii sărbători a Naşterii Domnului, să se închine Icoanei Maicii Domnului „Umilenie” (chipul nefăcut de mână), ce se află în procesiune la Mănăstirea Slătioara – Râşca.
Icoana a ajuns pe pământ românesc pe 27 decembrie şi va sta în Mănăstirea cu hramul Schimbarea la Faţă până pe 9 ianuarie, când credincioşii de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan. Icoana a fost aşezată în mijlocul mănăstirii, pentru ca toţi credincioşii care vin la biserică să se închine şi să-i ceară Maicii Domnului „mângâiere”, după cum i se mai spune acestei icoane.
Chipul Maicii Domnului, „făcător de multe semne şi minuni”
Icoana a fost adusă în România de o delegaţie din care face parte şi Mihail Gavriloi, din Republica Moldova, cel care ne-a dat mai multe amănunte despre semnificaţia icoanei care a ajuns la Mănăstirea Slătioara. El ne-a spus că „Icoana Maicii Domnului <Umilenie> este una dintre multele icoane făcătoare de minuni ale Rusiei. În momentul de faţă, acest sfânt chip este făcător de multe semne şi minuni, prin darul Maicii Domnului, arătate mai ales prin curgerea mirului, care se poate vedea asemenea unor picături ce se preling din partea de sus a icoanei, pe sub acoperământul de sticlă cu care este protejată icoana. În partea de jos, la interior, bumbacul, special aşezat, este îmbibat de curgerea mirului”.
Arhimandritul Maxim, stareţul Mănăstirii Slătioara, ne-a spus că, după sărbătoarea Sf. Ştefan, a doua zi după Naşterea Domnului, Sfântul Sinod cu caracter permanent, cu sediul la Mănăstirea Slătioara, va organiza o procesiune cu această icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului prin mai multe zone ale ţării, la alte biserici şi mănăstiri de stil vechi din ţară.
Pe spatele icoanei a apărut „chipul necreat de mâna omului al Maicii Domnului”
Mihail Gavriloi ne-a povestit că Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni şi izvorâtoare de mir „Umilenie” a apărut „prin minunea Sa într-o familie de creştini evlavioşi din localitatea Locoti, regiunea Breansk din Rusia, fostă moşie a marelui cneaz Mihail Romanov, fratele mai mic al ţarului Nicolae al II-lea. „Natalia Nicolaevna Muraşchina cumpărase, în anul 1999, două calendare ortodoxe pe coperta cărora era Icoana Maicii Domnului <Umilenie>, calendare expirate, care stăteau prăfuite printre alte produse, pe raftul unui magazin. Le-a dus acasă şi a decupat doar imaginile cu Maica Domnului, pe care le-a apus, mai apoi, pe perete, ca icoane. Pe 2 noiembrie, în anul 1999, dintr-una dintre icoane a început a izvorî mir”, ne-a povestit Mihail Gavriloi.
Femeia, medic de profesie, foarte credincioasă, a stat de vorbă cu mai mulţi oameni, cărora le-a povestit despre faptul că din icoană curge mir frumos mirositor, „mireasmă puternică de flori ce dădea senzaţia de curăţenie şi prospeţime”.
Unii au fost sceptici, dar ea nu s-a lăsat intimidată şi a crezut că este o minune. S-a dus la un meşter pentru a îmbrăca icoana în metal preţios şi a face un chivot pentru „Umilenie”. Când a scos icoana de pe perete, să o ducă la meşter, Natalia Nicolaevna Muraşchina a observat că pe spatele icoanei a apărut „chipul necreat de mâna omului al Maicii Domnului, care era cauza emanării acelei miresme uimitoare”.
Icoana „Umilenie” a parcurs peste 14.000 de kilometri, în pelerinaj
Interlocutorul nostru ne-a mai povestit că Natalia Muraşchina, la acea vreme, şi-a zis: „<Ce-i de făcut?>. Oamenii din localitatea Locoti au început să afle de minuni şi să o viziteze pe credincioasă. Erau şi clevetitori. Femeia i-a mărturisit minunile şi arhimandritului Ghermoghen de la Mănăstirea Snetogorsk. El a primit icoana în chilia sa şi s-a rugat în genunchi în faţa ei. Cu blagoslovirea arhiereului Melchisedec a fost construit un paraclis. În mijlocul paraclisului se află un chivot mare cu icoana Maicii Domnului <Umilenie>, care a ajuns şi la Mănăstirea Slătioara”. Până acum, a mai povestit Mihail Gavriloi, Icoana „Umilenie” a parcurs peste 14.000 de kilometri, în pelerinaj prin Rusia, Republica Moldova, Ucraina, România. Arhimandritul Maxim, stareţul Mănăstirii Slătioara, arhimandritul Visarion şi ieromonahul Bonifatie ne-au spus că este foarte important faptul că a fost aleasă Slătioara, dar şi alte biserici şi mănăstiri de stil vechi din ţară, în care va poposi Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Umilenie”, spre închinarea credincioşilor.
„Avem evlavie mare pentru icoana Maicii Domnului”
Oamenii au aflat de Sfânta Icoană şi vin în număr mare să se închine.
Paraschiva Ionaş, din Fântâna Mare, ne-a spus: „M-am închinat pentru folosul nostru, pentru sănătate, de iertare de păcate. Avem evlavie mare pentru icoana Maicii Domnului. Aseară, când am venit şi m-am închinat, am simţit că parcă ar cădea cerul pe mine. Simt o mare bucurie. M-am rugat pentru mine, pentru sănătate, pentru familie... pentru toată lumea. Vin la această mănăstire de mică. Acum am peste 60 de ani. Atunci veneam pe jos, era greu, dar nu m-am lăsat de biserică. Aşa m-am născut, aşa mor. Maica Domnului ne ajută în tot ceea ce facem”.
Chipul Mântuitorului de pe giulgiul din Torino
Mihail Gavriloi a precizat: „În partea opusă a Icoanei <Umilenie> s-a arătat chipul Maicii Domnului nefăcut de mână pe care se observă şi chipul Mântuitorului de pe giulgiul din Torino. Alături de acest chip de icoană, multe alte icoane se sfinţeau acoperindu-se cu mir, altele se înnoiau. Prin multe rugăciuni în faţa acestei icoane, deseori bolnavii primeau vindecări, se găseau acei dispăruţi fără urmă”.
( 5 ian 2012, 11:41:45
Pacat ca o mare parte din romanii astia tot inculti si inapoiati sunt..
Maica Naste, Bombele explodeaza.. voi sa credeti, sa nu va intrebati