Vulpea care a cutreierat străzile municipiului Suceava pe 29 decembrie, fiind prinsă cu greutate după mai multe tentative eşuate, a murit pe data de 2 ianuarie, confirmându-se astfel suspiciunea sanitar-veterinarilor, care au afirmat încă de la început că animalul este turbat.
După ce a fost capturată, vulpea a fost dusă la adăpostul de câini din lunca Sucevei, unde a fost închisă într-o cuşcă, izolată de restul animalelor. Urma să fie monitorizată zece zile şi, dacă nu ar fi dat semne de boală, să fie redată în libertate, ori, afirma viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, să fie predată grădinii zoologice din Rădăuţi.
Doctorul Petrea Dulgheru, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, a declarat: „Vulpea s-a comportat aparent normal, fără a manifesta semne clinice deosebite. Ulterior s-a sesizat instalarea progresivă a unei stări de pareză specifice bolii, ce a condus în final la moartea animalului. În urma examinării de laborator a venit şi confirmarea turbării. În primă fază au fost mulţi care au contestat ceea ce am afirmat, cu privire la un caz clar de rabie, şi au considerat că nu se impune eutanasierea animalului. Din păcate s-a confirmat ceea ce era clar, numai o vulpe turbată putând să părăsească mediul ei şi să cutreiere străzile unui oraş aglomerat”.
Pentru că vulpea a intrat în contact cu mai multe persoane, au fost înştiinţate imediat Direcţia de Sănătate Publică, Regia Naţională a Pădurilor, Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, precum şi Primăria municipiului Suceava, pentru a se lua măsuri împotriva răspândirii virusului.
“ Reamintim tututor cetăţenilor obligaţia de ne informa de urgenţă dacă observă prezenţa unor vulpi, ori chiar câini sau pisici, care au un comportament neobişnuit, de obicei agresiv, pentru a preveni contactul acestora cu câinii vagabonzi sau alte animale domestice precum şi cu oamenii, fapt ce ar putea avea urmări deosebit de grave în transmiterea infecţiei cu virusul rabiei”, a mai precizat doctorul Petrea Dulgheru.
( 5 ian 2012, 01:13:12