Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 ian 2012 - Anul XVII, nr. 1 (4906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Obicei vechi

Prognoza meteo populară pe 2012, după calendarul cu foi de ceapă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru că este neobișnuit și interesul pentru așa ceva e la mare modă, calendarul cu ceapă a devenit prin Bucovina nu doar un obicei practicat de bătrâne, ci și una dintre surprizele inedite oferite de proprietarii de pensiuni rustice musafirilor care vor să petreacă Revelionul în stil tradițional. Turiștii care au auzit de el sunt curioși, mai nou, să vadă deopotrivă metoda și rezultatul. Nu toată lumea știe însă cum să ”aleagă” calendarul cum se cuvine și adesea, doar din dorința de a ”vinde” turistic ritualul, prognoza populară este ratată.
Gospodinele din zona Vama știu foarte bine cum să procedeze, iar estimările făcute prin această metodă populară sunt contrazise foarte rar de evoluţia meteo ulterioară.
Pentru 2012 metoda calendarului cu ceapă nu indică nici o catastrofă meteo demnă de un sfârșit al lumii. Anul meteorologic privit prin ochii gospodinelor se anunță chiar mai echilibrat decât precedentul, dar departe de a fi unul ideal. De secetă nu se va scăpa ușor, iar ploile de peste an, atâtea câte vor fi, nu par să conducă la fenomene extreme.

 

Ianuarie cu fulgi răzleți

Analizat și interpretat lună cu lună, calendarul cu foi de ceapă pe 2012 indică un ianuarie cu fulgi răzleți, care nu pot compensa uscăciunea pământului și aspect general de secetă aspră în continuare, un februarie în care ar putea să apară în sfârșit ninsori mai consistente sau chiar lapoviță, precum și un martie foarte umed, în care nu lipsește nici ceața. Aprilie se anunță sărac în precipitații, mai se anunță ca lună echilibrată și normală, iar în iunie seceta amenință să revină în forță și să nu cedeze nici în iulie, care se anunță cea mai uscată lună din an. August, în schimb, pare a fi o altă lună în care ploile în cantități și cu intensitate normale nu vor lipsi, iar septembrie se ”arată” drept cea mai ploioasă lună din an, precipitațiile pot fi chiar torențiale. Octombrie ar putea aduce ploi slabe și cețuri, noiembrie se anunță foarte secetos și posibil geros, iar în decembrie se pare că ninsorile așteptate, în cantități obișnuite, se vor manifesta.

 

Prognoza se face în noaptea de Revelion

Ritualul prognozei cu ceapă se face în apropierea miezului nopţii dintre ani. Se spune că este valabil pentru zona în care este făcut, precum și în împrejurimi, cu mici diferențe. Nu este în nici un caz o metodă ştiinţifică, ci seamănă mai mult cu un descântec sau un simplu joc. Se foloseşte o ceapă mare, sănătoasă, care nu a fost îngheţată ori tratată. Se spune că este ideală folosirea unei cepe crescute în grădina gospodinei care realizează “predicţia” sau la vecini.
Ceapa trebuie să aibă cel puţin şase straturi de foi. Din ceapa tăiată în jumătate se desprind, într-o anumită ordine, de la exterior spre mijloc, 12 foi, care se numesc precum lunile anului. Se pune în fiecare un vârf de cuţit de sare grunjoasă bine uscată şi sunt aşezate în ordine, într-o fereastră spre răsărit sau pe o grindă, ori chiar într-o verandă, cu grijă să nu îngheţe. Sunt lăsate cel puţin o oră după miezul nopţii. De regulă, stau acolo până dimineaţă, dar nu mai târziu de ivirea zorilor. “Citirea” se face de la stânga spre dreapta, de la foaia numită ianuarie.
Foile care s-au înmuiat indică luni cu ploi, cele din care curge zeamă indică inundaţii sau înzăpeziri, iar cele de care sarea nici măcar nu s-a lipit indică luni cu secetă aspră. Dacă se formează broboane foarte mici de umezeală, acestea indică posibilă ceață. Interpretarea depinde mult de experiența și inteligența celei ce o face, pentru că ”indiciile” pentru ploi slabe și ceață, de pildă, sunt ușor de confundat. Curios este faptul că foarte rar greșește un astfel de calendar, iar erorile se produc fie din cauza interpretării superficiale, fie atunci când ceapa nu e crescută chiar în acel loc. Fenomenul nu are, de fapt, nici o explicaţie ştiinţifică solidă și nici măcar una logică imbatabilă, dar asta nu înseamnă ca bizara procedură nu funcționează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prognoza meteo populară pe 2012, după calendarul cu foi de ceapă.
 Vizualizări articol: 1361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 10 voturi
Prognoza meteo populară pe 2012, după calendarul cu foi de ceapă4.1510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dosarele X trimis de
( 4 ian 2012, 12:52:19
:)) .....penibili
2.   Comentariu trimis de
( 4 ian 2012, 14:50:46
Asa pot sa fac si eu prognoza dupa metoda chibritului, sau dupa metoada tragerii la sorti, sau cu zarul.
Prognoza se stie cu maxim 2,3 zile inainte de prezent, celelalte sunt doar niste presupuneri.
Mari prosti mai sunteti.
3.   Comentariu trimis de
( 4 ian 2012, 15:22:58
Nu se poate prezice vremea de azi pe maine..dar se stie ca va fi sfarsitul lumii anul asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei