Blocul Operator al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost modernizat în totalitate, valoarea investiţiei ridicându-se la suma de aproape două milioane de euro. Inaugurarea întregii investiţii s-a făcut vineri, 30 decembrie 2011, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a managerului spitalului, Vasile Râmbu, a directorului medical al instituţiei, Doina Ganea Motan şi a mai multor medici suceveni.
Potrivit spuselor lui Gheorghe Flutur, investiţia a presupus modernizarea şi dotarea cu aparatură de ultimă generaţie a nouă săli de operaţie. De precizat că sălile de operaţie din Blocul Operator nu au mai fost renovate şi modernizate din anul 1967.
După ce a vizitat ultimele cinci săli de operaţie modernizare, preşedintele CJ Suceava a declarat că Blocul Operator al Spitalului Judeţean este la fel de modern cu cele din spitalele occidentale. „Avem un Bloc Operator absolut modern, cu circuite integrate, cu toate sălile şi spaţiile necesare pentru personalul sanitar care participă la operaţii complet modernizate. Să nu uităm că la Suceava, într-un an sunt peste 10.000 de persoane operate în acest Bloc Operator, adică aproximativ o treime dintre cei care vin la Spitalul Judeţean Suceava”, a spus Gheorghe Flutur. El a adăugat că 60% din suma de două milioane de euro investită în modernizarea Blocului Operator a fost alocată pentru echipamente şi dotări de ultimă generaţie, respectiv mese de operaţie, computere şi dispozitive de specialitate.
Gheorghe Flutur a mai declarat că fondurile pentru această investiţie au fost asigurate de Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, de Consiliul Judeţean Suceava, precum şi de către Spitalul Judeţean. „Am ţinut să fiu astăzi prezent aici şi vreau să le mulţumesc medicilor şi conducerii spitalului pentru că au ştiut să folosească în timp util şi inteligent banii pe care i-au primit. Cea mai importantă investiţie a fost şi este investiţia în sănătate. Sunt convins că ea va da roade în perioada următoare. Şi vreau să precizeze că în judeţul Suceava, în acest an, s-au investit peste zece milioane de euro în sănătate”, a declarat preşedintele CJ Suceava.
Flutur a precizat că numai la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, valoarea investiţiilor din acest an se ridică la 23 de milioane de lei (230 de miliarde de lei vechi), fonduri folosite pentru lucrări de modernizare şi dotare în mai multe domenii, printre care Anestezie – Terapie Intensivă, Imagistică sau Chirurgie.
„Este foarte important acest lucru. Cred că după ce vom termina şi secţia de Ginecologie şi Maternitatea, Spitalul Judeţean Suceava poate să spună că este unul dintre cele mai moderne spitale din ţară. Este important pentru noi acest lucru, astfel încât oamenii să vină cu încredere aici”, a spus Flutur, care a mai adăugat: „Să dea Dumnezeu să fie eficientă această investiţie, şi eu sunt convins că aşa va fi. În continuare ne va preocupa acreditarea ca spital clinic a actualului Spital Judeţean şi, de ce nu, crearea de condiţii pentru medici tineri, care să vină aici la Suceava. Şi vrem ca Suceava să aibă un spital cu dotări moderne, aşa cum sunt şi spitalele din Târgu Mureş, Cluj sau Iaşi”.
Investiţii la toate spitalele din judeţ
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a amintit că în cursul acestui an au fost realizate investiţii la toate spitalele din judeţ. El a amintit de spitalul din Vatra Dornei, unde se vor finaliza lucrările la Maternitate şi secţiile de Chirurgie şi Interne, pentru care Guvernul a alocat peste 900.000 de lei (nouă miliarde de lei vechi), iar Consiliul Judeţean o sumă de 500.000 de lei.
„De asemenea, spitalul din Câmpulung Moldovenesc a primit foarte mulţi bani pentru amenajarea secţiilor şi pentru anveloparea clădirii. La Gura Humorului au fost aproape opt miliarde de lei vechi primiţi pentru modernizarea secţiei de Maternitate. Apoi, la Fălticeni am semnat în sfârşit contractul pentru noul spital. Iar anul viitor vom începe construcţia unui spital modern la Fălticeni din banii Ministerului Sănătăţii”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a mai adăugat că la spitalele din Siret şi Rădăuţi se derulează proiecte de modernizare pe fonduri europene în valoare de 800.000 de euro, respectiv 1,7 milioane de euro. Flutur a spus că în momentul de faţă spitalul din Rădăuţi este dotat cu un computer tomograf. „Dacă tragem linie, prioritatea numărul 1 în investiţii în Suceava, alături de infrastructură, a fost cea în sănătate”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.
La Spitalul Judeţean va creşte complexitatea cazurilor rezolvate
Prezent la inaugurarea blocului operator, managerul spitalului, Vasile Râmbu, a precizat că lucrările de modernizare făcute la această unitate spitalicească vor constitui un avantaj în perspectiva apariţiei unei noi legi a sănătăţii sau a Caselor Private de Sănătate.
Vasile Râmbu a declarat: „Noi vrem să mulţumim Guvernului, prin Ministerul Sănătăţii, Consiliului Judeţean, prin domnul Gheorghe Flutur, şi primăriei, prin primarul Ion Lungu, dar şi corpului medical care a făcut posibilă crearea unui excedent de venituri proprii pentru a fi folosit la modernizarea şi dotarea spitalului judeţean”.
Nu în ultimul rând, directorul medical al Spitalului Judeţean, Doina Ganea Motan, a subliniat că după dotarea cu aparatură şi tehnică de ultimă generaţie a Blocului Operator va creşte şi complexitatea cazurilor care pot fi rezolvate la Suceava. Doina Ganea Motan a declarat: „În acest bloc operator există un angiograf cu un braţ mobil care va permite nu numai chirurgiei cardio-vasculare, dar şi altor specialităţi să crească complexitatea cazurilor pe care le tratează. Asta pentru că vor putea accesa această procedură de diagnostic intraoperator, ceea ce până acum la Suceava nu s-a putut efectua. Şi din punctul de vedere al dotării acest lucru este un câştig deosebit de mare”. Doina Ganea Motan a mai adăugat că de anul viitor spitalul va avea şi un compartiment de radiologie intervenţională. „Colegii mei vor face echipă pentru rezolvarea unor cazuri cât mai complexe şi pentru micşorarea transferurilor în alte spitale extrateritoriale. Asta deoarece nu vor mai avea au nici un motiv, decât unele cu totul excepţionale, să trimită pacienţii în altă parte”, a mai spus directorul medical al Spitalului Judeţean.
( 4 ian 2012, 22:11:39
Ce faceti pentru noi sucevenii sunt realizari care nu se vor uita ! Important ar fi sa nu fim nevoiti sa batem drumurile prin tara pentru diagnosticarea unei boli.
Ex: eu am o exema pe frunte de un an si cei doi doctori supermene in dermatologie nu au competenta profesionala sa puna un diagnostic ...de fapt habar nu au ...iar eu sunt ingrijorat!