O vulpe care şi-a făcut apariţia pe străzile Sucevei, în zona magazinului Bucovina, a pus pe jar angajaţii Primăriei Suceava, care au iniţiat o acţiune de prindere a ei, de teama că aceasta ar putea fi turbată şi ar putea ataca nu doar alte animale, ci şi oameni.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a precizat că prezenţa vulpii în centrul oraşului, pe Aleea Trandafirilor, a fost semnalată de o sesizare la 112.
“Noi am trimis o echipă de la Direcţia Domeniului Public, condusă de medicul veterinar Eduard Vărzaru, care a urmărit vulpea până în podul fostei grădiniţe <Aşchiuţă>, de unde vulpea a sărit pe fereastră şi a fugit”, a spus Harşovschi.
Vulpea care devenise orăşeancă a fost capturată în cele din urmă, după câteva ore de căutări prin oraş, în scara unui bloc din George Enescu, din zona Albina.
Doctoriţa Christina Schulz, voluntar la adăpostul de câini din lunca Sucevei, care a făcut parte din echipa de prindere a vulpii, a spus că în clădirea fostei grădiniţe au fost la un pas de a prinde animalul, căruia i-au blocat toate ieşirile.
“Vulpea s-a adăpostit în pod, dar când ne-am apropiat de ea a sărit pe geam, de la o înălţime de aproape 8 metri. Nu ne aşteptam să reacţioneze aşa. A căzut destul de rău, s-a lovit la cap de asfalt, dar s-a ridicat repede şi a dispărut. Dacă nu ne anunţa cineva din George Enescu că a fost văzută acolo, o mai căutam încă multă vreme”, povesteşte Christina Schulz.
Împuşcată cu pistolul cu tranchilizante, vulpea a fost dusă la adăpostul de câini din lunca Sucevei, unde a fost închisă într-o cuşcă, izolată de restul animalelor.
Medicul veterinar al adăpostului de câini, Eduard Vărzaru, a precizat că vulpea va fi ţinută în carantină, sub observaţie, timp de zece zile, pentru a se constata dacă aceasta dă semne de turbare şi poate reprezenta un pericol public.
Deocamdată, aceasta nu s-a comportat deloc violent, a putut fi îngrijită şi hrănită de veterinar, resimţindu-se totuşi de pe urma căzăturii din podul clădirii din care a evadat pe fereastră.
Dacă aceasta nu va da deloc semne de turbare, la finalul perioadei de carantină va fi eliberată în pădure sau, pentru că este un exemplar frumos, va fi oferită grădinii zoologice de la Rădăuţi.
(30 dec 2011, 19:36:42