Comportamentul şoferilor traşi pe dreapta de poliţie şi discuţiile acestora cu agenţii vor fi înregistrate şi stocate pentru a deveni, în caz de nevoie, probe în instanţă. Poliţia Română a anunţat din luna septembrie a acestui an implementarea acestui sistem, iar ieri primele zece maşini dotate cu camere video exterioare au fost scoase în trafic. Deocamdată este vorba de maşini din dotarea poliţiştilor rutieri din Bucureşti, care acţionează deja cu precădere pe DN 7 şi pe Autostrada Bucureşti – Piteşti.
Alte douăzeci de maşini vor fi dotate cu acelaşi tip de sistem în perioada imediat următoare, au anunţat oficialii de la Direcţia de Poliţie Rutieră, astfel că monitorizarea video şi audio a şoferilor se va extinde în mai multe judeţe din ţară.
Şefii Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava nu au fost încă înştiinţaţi dacă şi câte astfel de sisteme vor ajunge în judeţ, însă, având în vedere întinderea drumurilor naţionale şi numărul mare de accidente din zonă, este de aşteptat ca nici Suceava să nu fie ocolită.
Camerele video sunt montate în exteriorul maşinilor de Poliţie Rutieră, la una dintre oglinzile retrovizoare şi se mişcă automat, în funcţie de poziţia agentului rutier.
Înregistrarea audio se face prin intermediul unui microfon wireless pe care agenţii îl au asupra lor.
Poliţiştii au obligaţia ca, după ce îl trag pe dreapta pe şofer, să îl înştiinţeze cu privire la faptul că este monitorizat audio şi video.
Implementarea acestui sistem are la bază mai multe considerente. În primul rând vor exista probe împotriva şoferilor agresivi, ori a celor care recunosc în prealabil încălcarea normelor rutiere, iar apoi, în instanţă, neagă totul. De asemenea, se urmăreşte limitarea tentativelor de mituire a agenţilor, dar şi a abuzurilor unor poliţişti.
Amenzi de circulaţie mai mari şi dosar penal pentru o alcoolemie de 0,5 la mie
Anul 2012 aduce modificări în ceea ce priveşte valoarea amenzilor de circulaţie. În condiţiile în care cuantumul sancţiunilor se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, iar acesta se modifică, punctul de amendă, care reprezintă 10% din câştigul minim, creşte, de la 1 ianuarie, de la 670 de lei la 700 de lei.
De asemenea, pentru 2012 există şi un nou proiect de modificare a Codului Rutier. Dacă acesta va intra în vigoare, amenzile vor creşte spectaculos. În ceea ce priveşte gradul de alcoolemie în sânge pentru care se va întocmi dosar penal, acesta va scădea de la 0,8 la mie, la 0,5 la mie, ceea ce înseamnă că, la etilotest, concentraţia penală va scădea până la 0,25 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Această din urmă propunere a primit deja aviz de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.