Mii de români stabiliţi în străinătate, în ţări precum Germania, Franţa, Belgia, Italia, au avut parte de momente unice, în prag de Crăciun, atunci când au ascultat cu emoţie şi dor de ţară evoluţia de excepţie a Coralei Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, „Voces Christianum”.
Pentru prima dată, un cor de tineri din Bucovina, în majoritate studenţi, a parcurs peste 5.000 de kilometri, în perioada 8 – 20 decembrie, pentru a duce frumuseţea colindelor şi românilor aflaţi departe de casă, în oraşe unde comunităţile de români sunt foarte numeroase.
ÎPS Serafim i-a felicitat pe membrii Coralei „Voces Christianum”
Primul concert, de circa o oră şi jumătate, cu colinde româneşti interpretate pe patru voci, dar şi solo, colinde din repertoriul internaţional, dar şi colinde din culegerea lui G. Breazu, a fost susţinut de „Voces Christianum”, pe 9 decembrie, în Catedrala mitropolitană din Nurnberg – Germania.
Pe lângă zecile de români care au ales să „trăiască” Crăciunul împreună cu colindătorii din Bucovina, s-a aflat şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
La finalul concertului, ÎPS Serafim i-a felicitat pe membrii Coralei „Voces Christianum” şi i-a invitat şi anul viitor în Germania, pentru a aduce vestea Naşterii Domnului într-un mod cu totul special, prin colinde româneşti.
Combinaţia fascinantă între dăruirea artistică şi sufletul de nepreţuit al bucovineanului
Alfred Kulhanek, unul dintre spectatorii prezenţi la concertul de la Nurnberg, a spus, într-o scrisoare trimisă redacţiei Monitorul de Suceava, că atmosfera de neegalat a sărbătorilor de iarnă a fost creată de evoluţia Coralei „Voces Christianum”, care a interpretat colinde tradiţionale româneşti şi internaţionale. El a completat: „Corala a impresionat printr-un repertoriu excelent interpretat. Combinaţia fascinantă între dăruirea artistică şi sufletul de nepreţuit al bucovineanului a fost cadoul coralei pentru locuitorii din Nurnberg, fapt pentru care mulţumim prin prezenta scrisoare. Sărbători fericite, însoţite de tradiţionalul <La mulţi ani!>”.
De la suflet, la suflet, pe pământ belgian
Un alt concert susţinut de tinerii suceveni în Europa a avut loc pe 11 decembrie, în Bruxelles – Belgia, în Catedrala Mitropolitană, unde coriştii au participat, în prima parte a zilei, la Sfânta Liturghie. După Liturghie, corala suceveană a susţinut un concert de colinde, în faţa a peste o mie de români, care au aplaudat îndelung evoluţia tinerilor veniţi din Bucovina.
Românii din Bruxelles, care s-au adunat în număr atât de mare la concertul susţinut de suceveni, au sărbătorit, în aceeaşi zi, pe 11 decembrie, Hramul catedralei. Studentul Ionuţ – Vichentie Ilisoi, iniţiatorul şi organizatorul acestui turneu, sprijinit îndeaproape de colegii săi, studenţii Andrei Ovidiu Sofa şi Alina Bumbac, şi de dirijoarea coralei, Sînziana – Veronica Sofa, ne-a povestit că „deşi hramul catedralei trebuia sărbătorit pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, românii din Bruxelles au amânat cu câteva zile această sărbătoare a parohiei, tocmai pentru a fi împreună cu sucevenii, pentru a se bucura împreună de un moment unic, de la suflet, la suflet”.
Şi unii, şi ceilalţi au avut ce dărui: românii din Bucovina le-au dăruit celor din Belgia, cu sinceritate şi generozitate, colindele româneşti, iar românii stabiliţi în străinătate au avut grijă ca oaspeţii lor să vadă puţin din ţara care i-a „adoptat” şi să guste din bucatele lor.
Buna organizare a concertului din Bruxelles se datorează unui fost corist sucevean, Daniel Bivol, care este astăzi funcţionar la Parlamentul European şi care, împreună cu familia stabilită tot în Belgia, a făcut ca oaspeţilor din Suceava să nu le lipsească absolut nimic.
Colinde româneşti, la Paris
Un alt popas muzical, dar nu unul orişicare, ci unul de suflet, în care vocile şi versurile colindelor se contopesc, dând naştere unui întreg, a fost cel din Franţa, unde, pe 12 decembrie, Corala Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou Suceava, „Voces Christianum”, a susţinut un concert, pentru diaspora, în Biserica Sf. Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail, din Paris.
Cel care i-a primit cu căldură pe coriştii suceveni şi le-a fost gazdă în Paris a fost preotul paroh Constantin Târziu. În timpul concertului de Crăciun, mulţi dintre românii stabiliţi la Paris au lăcrimat şi au aplaudat îndelung evoluţia sucevenilor, legând o punte de suflet între cele două ţări, între cele două oraşe, între sufletele de acasă şi cele înstrăinate.
Patru concerte în Italia
După concertul de la Paris, au urmat alte patru concerte, în Italia, la Torino, pe 16 decembrie, la Parohia Sf. Cruce, unde este paroh preotul Lucian Roşu, la Ivrea, în Nordul Italiei, pe 17 decembrie, la biserica românească unde slujeşte preotul paroh Dumitru Babula, la Milano, pe 18 decembrie, în Biserica Ortodoxă Română, păstorită de preotul Traian Valdman, unde tinerii suceveni au participat, dimineaţă, la Sfânta Liturghie, unde au dat răspunsurile la rugăciuni, după care au susţinut concertul de colinde. Tot pe 18 decembrie, seara, la Brescia, în Biserica Sf. Constantin cel Mare, unde este paroh preotul Gheorghe Timiş, sucevenii au susţinut un alt concert de colinde.
Fiecare dintre aceste concerte, susţinute de suceveni în faţa a mii de români, dar şi italieni, s-a dovedit a fi, în final, o poveste. Fiecare concert a avut farmecul său. Concertul de colinde de la Ivrea, la care au participat câteva sute de spectatori, s-a bucurat şi de prezenţa episcopului italian de Ivrea, monsignor Arrigo Miglio, care, împreună cu mai multe oficialităţi locale, a apreciat generozitatea cu care tinerii suceveni le-au oferit un spectacol de colinde de calitate. Pentru sinceritatea cu care au colindat şi pentru frumuseţea repertoriului prezentat în faţa publicului, monsignor Arrigo Miglio i-a invitat pe corişti şi anul viitor, să susţină un concert, chiar în catedrala catolică pe care o păstoreşte. Public foarte numeros a fost la Milano, unde peste o mie de români au luat parte la concertul de colinde susţinut de „Voces Christianum”. Aplauze, ovaţii, toate pentru tinerii bucovineni. Alte câteva sute de români (circa 60% dintre ei au lăsat Maramureşul pentru Brescia) au aplaudat în picioare evoluţia colindătorilor suceveni, în concertul susţinut de aceştia în Biserica Sf. Constantin cel Mare din Brescia.
„Ne-am câştigat banii pentru turneu din concerte”
După cum ne-a povestit Ionuţ – Vichentie Ilisoi, publicul prezent la fiecare concert a fost foarte generos, atât în aplauze, dar şi la cheta care s-a organizat după spectacole. El a mai completat că „organizarea turneului, unic în felul său, mai ales că nici un grup de colindători din Bucovina, Moldova, nu a susţinut atâtea spectacole pentru diaspora, în ţări diferite – un turneu maraton, putem spune, a fost foarte dificilă. Totul a pornit de la o dorinţă personală, împărtăşită, mai apoi, şi de colegi din Corala <Voces Christianum>. Am umblat mult după sponsorizări, am apelat la prieteni, unii ne-au ajutat cu cât au putut. Însă, costurile călătoriei ni le-am scos, de fapt, din concerte, din banii pe care i-am câştigat în acest turneu. Nu au existat instituţii care să ne ofere o sumă consistentă de bani pentru turneu. Românilor de dincolo le-a plăcut evoluţia noastră şi, deşi nu am avut concerte cu bilete, ei au făcut chetă după fiecare concert şi ne-au oferit o sumă de bani, cu care ne-am plătit transportul”. Mentorul şi cel care le este mereu aproape coriştilor din „Voces Christianum” este părintele profesor Lucian Ionuţ Tablan - Popescu, care, deşi nu i-a însoţit pe tinerii colindători în străinătate, i-a ajutat în alegerea repertoriului şi cu sfaturi organizatorice.
(30 dec 2011, 16:36:00