Municipalitatea suceveană va solicita Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului alocarea de fonduri pentru reabilitarea termică a aproape 7.000 de locuinţe. Programul de izolare termică a locuinţelor, căruia i se va da startul anul viitor, cu fonduri europene, gestionate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, îşi propune să reabiliteze termic aproximativ 250.000 de locuinţe din România, fondurile alocate în acest scop fiind de 360 de milioane de euro.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că atragerea unor sume cât mai mari pentru reabilitarea termică a clădirilor va fi una din priorităţile anului 2012, fiind dispus să aloce din bugetul local o cofinanţare de 3 milioane de lei, pentru ca şi sumele atrase să fie cât mai mari.
“Vom încerca să cerem o sumă cât mai mare. În primă fază avem cam 7.000 de apartamente care ar putea intra în acest program de reabilitare termică.
În 2012, una dintre priorităţile Primăriei Suceava va fi reabilitarea termică”, a declarat Lungu.
Prioritate la alocarea fondurilor de reabilitare termică a clădirilor vor avea blocurile din zona centrală a Sucevei. “Ne interesează în mod deosebit zona centrală, acolo unde se lucrează la parcările subterane, să facem şi o reabilitare a clădirilor, să finalizăm astfel modernizarea întregii zone”, a precizat Ion Lungu.
Primarul Sucevei a explicat că Suceava are şanse mari să beneficieze de finanţare, datorită faptului că a fost declarată pol de dezvoltare urbană: “Banii europeni vor fi alocaţi prin Axa 1 – sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor pol de dezvoltare urbană, cum suntem şi noi, Suceava. Lucrăm la o situaţie, care trebuie trimisă până pe 13 ianuarie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin care vom face un necesar pentru solicitarea de finanţare în 2012”.
Condiţiile de cofinanţare a lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor de către beneficiari şi administraţiile locale nu au fost încă stabilite.