Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 dec 2011 - Anul XVI, nr. 305 (4903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţii

Mii de suceveni au participat la cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Câteva mii de suceveni au participat în cursul zilei de ieri la cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din ţară. Zeci de cete de urători din judeţul Suceava, dar şi din Neamţ şi Iaşi, au participat la parada „După datina străbună”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina”.

Cetele de urători au pornit în paradă din zona Staţiunii de Cercetări Agricole spre Palatul Administrativ, mii de suceveni oprindu-se pentru a vedea caprele, urşii, ofiţerii îmbrăcaţi în costume colorate sau cetele de căluşari.

De remarcat faptul că deşi traficul rutier a fost îngreunat pe traseul pe care a avut loc parada, şoferii au aşteptat fără să facă scandal trecerea urătorilor, fotografiindu-i sau filmându-i cu telefoanele mobile.

După ce au străbătut oraşul, alaiul de urători a ajuns la Palatul Administrativ din centrul Sucevei, acolo unde îi aştepta preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, precum şi de vicepreşedintele CJ Daniel Cadariu, europarlamentarul Petru Luhan, precum şi mai mulţi şefi de instituţii sucevene.

 

La paradă au participat 42 de cete de urători

În faţa paradei de urători care a ajuns la Palatul Administrativ s-a aflat plugul tras de boi, condus de un bătrân de 80 de ani, Nicolae Pop, din Mănăstirea Humorului. Imediat ce a ajuns în faţa autorităţilor, bătrânul a primit din partea şefului administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, un calendar în care, pe una dintre pagini era o fotografie a lui Nicolae Pop alături de plugul său tras de boi. După datina străbună, un grup de urători din toate subzonele etnografice din judeţ, Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuţi, i-au urat pe mai marii judeţului. Acompaniaţi de buciume şi fluiere, bărbaţii îmbrăcaţi în costume populare le-au urat autorităţilor să aibă un an nou mai bun, după care Gheorghe Flutur şi Ion Lungu i-au răsplătit cu colaci pe urători. După datină, Flutur a prins doi colaci în coarnele boilor care trăgeau plugul.

De precizat că în timp ce autorităţile judeţele şi locale au fost urate, prin faţa Palatului Administrativ s-au perindat 42 de cete de urători venite din toate colţurile judeţului. Cetele de căluşari, urşii, caprele şi mascaţii i-au încântat pe sucevenii veniţi în număr extrem de mare la parada obiceiurilor de iarnă de anul acesta.

Prin faţa autorităţilor dar şi a spectatorilor au trecut cete de urători din Vatra Moldoviţei, Straja, Câmpulung Moldovenesc, Mănăstirea Humorului, Straja, Hânţeşti, Zvoriştea, Şaru Dornei, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Vama, Mălini, Drăguşeni, Forăşti, Dolhasca, Vadu Moldovei, Preuteşti, Liteni, Bogdăneşti, Dolheştii Mici, Baia, Berchişeşti, Putna, Ostra, Botoşana, Volovăţ, Comăneşti, Calafindeşti, Cajvana, Corlata, Stroieşti, Pârteştii de Jos, Drăgoieşti, Capu Câmpului, Ilişeşti, Moara, Şcheia, Vicovu de Sus, Capu Codrului, Udeşti, Pârteştii de Sus şi Bosanci. La aceştia s-au adăugat două cete de urători şi colindători venite din Târgu Frumos, judeţul Iaşi, şi din Oglinzi, judeţul Neamţ.

 

1.500 de urători au venit să le ureze sucevenilor un an nou mai bun

Rând pe rând, grupurile de urători şi colindători au urcat pe scena amplasată în apropierea Palatului Administrativ, acolo unde spectatorii au avut parte de un spectacol de câteva ore, în cadrul căruia au putut să vadă obiceiurile de iarnă din toate zonele judeţului Suceava.

De remarcat faptul că, potrivit estimărilor, parada obiceiurilor de iarnă de anul acesta a fost cea mai mare organizată la nivel naţional. Asta în condiţiile în care peste 1.500 de urători au defilat pe străzile Sucevei, după care au susţinut spectacole în centrul municipiului.

Unul dintre cele mai mari grupuri de urători a venit de la Câmpulung Moldovenesc. Nu mai puţin de 100 de persoane, buciumaşi, urători, urşi şi capre din grupul „Câmpulung Bucovina” au venit ieri în faţa Palatului Administrativ, pentru a-i ura pe suceveni.

Stelu Erhan, unul dintre urătorii veniţi de la Câmpulung, ne-a povestit că în acest grup păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor de iarnă „este sfântă”. „La noi se respectă tradiţia. Acum am venit numai 100, dar în grupul nostru sunt mult mai mulţi”, a spus Stelu Erhan, care a povestit că ceea ce-l bucură cel mai tare este că şi tinerii câmpulungeni vin alături de cei bătrâni pentru a duce mai departe obiceiurile de iarnă.

„Nu vreau să părem lăudăroşi, dar la noi se respectă tradiţia şi se duce mai departe. Şi ce spuneam mai devreme în urătură este adevărat: <Cine ştie urătură şi nu spune mai departe, să aibă parte să-l ia Maica Domnului de mâna stângă, să-l treacă o punte strâmbă, unde sunt luminile stinse şi mesele strânse>.  Deci noi trimitem obiceiurile mai departe, şi vreau să spun că avem foarte mulţi tineri care vin alături de grupul nostru”, a mai spus Stelu Erhan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni au participat la cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din ţară.
 Vizualizări articol: 5122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 13 voturi
Mii de suceveni au participat la cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din ţară4.3513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne-Doamne ... trimis de
(28 dec 2011, 11:18:15
Fotograful PU_LII mele, de ce nu ai incarcat 1000 de fotografii la articolul asta si toate sa fie cand Flutur imparte colaci tuturor uratorilor.
Este prea mare reclama asta (campania asta electorala) ce e cu marlania asta???
RUSINE MONITORULE, RUSINE...
1.1  RE: Doamne-Doamne ... trimis de
(28 dec 2011, 14:00:19
Nu dispera! Si Kim Jong-il a impartit cate un peste la poporul sau.
1.2  RE: Doamne-Doamne ... trimis de
(28 dec 2011, 14:44:57
Am si eu ceva intrebari la tine: cat timp din viata ta iti dedici sa promovezi obiceiurile locale? Cate proiecte ai promovat pentru judetul tau? Cate zile si nopti ai pierdut incercand sa faci ceva pentru societatea in care traiesti?
Te rog nu blama pe cei care fac ceva. NU-I NIMIC POLITIC IN ARTICOLUL ASTA, sunt sarbatorile de iarna, obiceiuri care mor daca cineva nu se ocupa de ele.
2.   La multi ani trimis de
(28 dec 2011, 11:53:28
frumos pacat ca nu a fost zapada.
3.   Elyas trimis de
(28 dec 2011, 11:57:05
monitorul=scinteia=...........
4.   Uraa..! uraaa.! uraaa...! trimis de
(28 dec 2011, 12:09:09
noroc ca nu-l cheama pe Flutur ........escu! ca sa poata rima bine....ca de, se chinuie pupincuristi sa-i albeasca dosul, nu numai prin vorbe ci si prin fotografii!
iar ati facut fotografii cu ascutitoarea...vai mama voastra de ziaristi ...o sa se supere ,,tatuca,, ca nu a iesit bine in poza ! bleahhhhhh.!
4.1  RE: Uraa..! uraaa.! uraaa...! trimis de
(28 dec 2011, 14:48:12
prietene, in orice tara din lumea asta se procedeaza identic,cel care conduce urbea ia parte la festivitati. Ori suntem prea aproape de rusi ori suferim de scenarita.
5.   PORTOCALII trimis de
(28 dec 2011, 13:30:04
ADEVARUL CA PINA LA VENIREA LUI (MOLIE) LA CONDUCEREA CJS..IN BUCOVINA ERAU TOTI LOCUITORII ATEI ..IAR CRACIUNUL NU ERA SARBATORIT..DE CIND E FLUTUR AVEM SI CRACIUN SI OI SI CHIOLHANURI MULTE MAI PESTE TOT..insa spre nesansa lor ,,,cetatenii o duc cam rau (cu burta goala nu prea poti juca turca)...dar daca-i dai pe struna cea subtire TIGANUL JOACA!!!! TOT ASA SI ASA ...MINDRII COMPATRIOTI!
6.   Jalnic trimis de
(28 dec 2011, 13:44:06
cetatenii o duc cam rau;DE CE ? AM INTELES NU ESTE usl la putere.
7.   MARINARULE.... trimis de
(28 dec 2011, 13:51:13
DUPA MESAJ ESTI UN PUPINCURIST....POTI ADUCE SI O ( MAIALA ) LA PUTERE TOT ITI PLACE SARUTUL CEL DE PE URMA!
8.   Comentariu trimis de
(28 dec 2011, 14:57:05
Cine v-a platit sa scrieti acest articol atat de vast despre "gospodarii" din Campulung Mold? Cine sunt acesti "pastratori de datini"? Daca gospodarii din Campulung au fost reprezentati de un legionar si un antihrist,ca nu au nimic in comun cu pastrarea traditiilor populare , numite de acel urator "traditii sfinte",RUSINE conducerii din Campulung Mold. Mare parte din grupul uratorilor nu au mers de dragul pastrarii datinilor, asa cum a afirmat Stelu Erhan, ci pentru a li se umple buzunarele sau obtinerea diverselor favoruri. De alt fel acest Stelu Erhan este salariatul primariei Campulung platit din banii contribuabililor si nu are alte atributii de serviciu decat sa trambiteze.........
9.   Hguj trimis de
(28 dec 2011, 20:58:12

bai imputitule ce ai tu cu legionarii care au vrut binele acestei tari? Daca nu stii nenea Stelu alaturi de inca un buciumas din imagine (Vasile Alboi) sunt singurii care mai fac aceste instrumente unice in tara si sunt vrednici urmasi a lui Mihai Lacatus (dar cu fraierii nu am ce discuta).
bai PLATITORDETAXE dupa cate imi dau seama esti un invidios fraier.
Ma mandresc cu ei , sunt vecinii mei iar in vremurile trecute mergeam si eu la astfel de ,,petreceri,,. Mereu se canta imnul Romaniei cand colindam la biserica din Capu Satului, dar pentru un fraier ca tine e greu de inteles.
10.   Pentru baubausv trimis de
(29 dec 2011, 08:08:09
Imputit esti TU impreuna cu gasca ta de pupincuristi.
Ca sa te cred ca ai dreptate, da un singur exemplu de lucru bun facut de legionari. Unul este Imnul Romaniei si altul este cel al legionarilor.
Acest asa zis artist popular, pentru ce executa mai si plateste impozite pe venituri inafara celui din salariu? Legal si cinstit, asa ar trebui sa procedeze. Dar....
In ceea ce priveste acele buciume, le executa mai mult mecanizat, desi se lauda ca le face manual. Cei ce cumpara asa ceva stiu ce cumpara? Sau si acestia sunt fraieri. Tine minte totusi ca nu m-am legat de adevaratii gospodari din imagine (Alboi V.:Nisioi P.: Gansca etc.) pe care ii respect pentru ca ceea ce fac o fac din suflet, nu ca cei de care am pomenit care o fac numai din interes. Un nume - Mandrila Sorin- care nu are nimic in comun cu religia, datinile si traditiile populare. Pana si hainele pe care le-a imbracat, sunt imprumutate de prin sat. Se bucura si el atunci cand este chemat de ,,nenea Stelu" la vreo ,,cantare", pentru ca se stie ca nu face nimic gratuit. Te rog sa fii mai realist si sa fii cu picioarele pe pamant, pentru a vedea adevarata fata a acestor ,,gospodari".
11.   Civilizatie? trimis de
(29 dec 2011, 10:21:40
pe linga obiceiurile traditionale de craciun, mai sunt si altele: urinatul si vomatul prin spatele blocurilor. Oare primarul si presedintele Consiliului Judetean stiu cite wc-uri publice sunt in oras? Ma refer la niste wc-uri cu un minim de curatenie si civilizatie, nu la focarele de infectie cu pereti de plastic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei