Câteva mii de suceveni au participat în cursul zilei de ieri la cea mai mare paradă a obiceiurilor de iarnă din ţară. Zeci de cete de urători din judeţul Suceava, dar şi din Neamţ şi Iaşi, au participat la parada „După datina străbună”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina”.
Cetele de urători au pornit în paradă din zona Staţiunii de Cercetări Agricole spre Palatul Administrativ, mii de suceveni oprindu-se pentru a vedea caprele, urşii, ofiţerii îmbrăcaţi în costume colorate sau cetele de căluşari.
De remarcat faptul că deşi traficul rutier a fost îngreunat pe traseul pe care a avut loc parada, şoferii au aşteptat fără să facă scandal trecerea urătorilor, fotografiindu-i sau filmându-i cu telefoanele mobile.
După ce au străbătut oraşul, alaiul de urători a ajuns la Palatul Administrativ din centrul Sucevei, acolo unde îi aştepta preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, precum şi de vicepreşedintele CJ Daniel Cadariu, europarlamentarul Petru Luhan, precum şi mai mulţi şefi de instituţii sucevene.
La paradă au participat 42 de cete de urători
În faţa paradei de urători care a ajuns la Palatul Administrativ s-a aflat plugul tras de boi, condus de un bătrân de 80 de ani, Nicolae Pop, din Mănăstirea Humorului. Imediat ce a ajuns în faţa autorităţilor, bătrânul a primit din partea şefului administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, un calendar în care, pe una dintre pagini era o fotografie a lui Nicolae Pop alături de plugul său tras de boi. După datina străbună, un grup de urători din toate subzonele etnografice din judeţ, Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuţi, i-au urat pe mai marii judeţului. Acompaniaţi de buciume şi fluiere, bărbaţii îmbrăcaţi în costume populare le-au urat autorităţilor să aibă un an nou mai bun, după care Gheorghe Flutur şi Ion Lungu i-au răsplătit cu colaci pe urători. După datină, Flutur a prins doi colaci în coarnele boilor care trăgeau plugul.
De precizat că în timp ce autorităţile judeţele şi locale au fost urate, prin faţa Palatului Administrativ s-au perindat 42 de cete de urători venite din toate colţurile judeţului. Cetele de căluşari, urşii, caprele şi mascaţii i-au încântat pe sucevenii veniţi în număr extrem de mare la parada obiceiurilor de iarnă de anul acesta.
Prin faţa autorităţilor dar şi a spectatorilor au trecut cete de urători din Vatra Moldoviţei, Straja, Câmpulung Moldovenesc, Mănăstirea Humorului, Straja, Hânţeşti, Zvoriştea, Şaru Dornei, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Vama, Mălini, Drăguşeni, Forăşti, Dolhasca, Vadu Moldovei, Preuteşti, Liteni, Bogdăneşti, Dolheştii Mici, Baia, Berchişeşti, Putna, Ostra, Botoşana, Volovăţ, Comăneşti, Calafindeşti, Cajvana, Corlata, Stroieşti, Pârteştii de Jos, Drăgoieşti, Capu Câmpului, Ilişeşti, Moara, Şcheia, Vicovu de Sus, Capu Codrului, Udeşti, Pârteştii de Sus şi Bosanci. La aceştia s-au adăugat două cete de urători şi colindători venite din Târgu Frumos, judeţul Iaşi, şi din Oglinzi, judeţul Neamţ.
1.500 de urători au venit să le ureze sucevenilor un an nou mai bun
Rând pe rând, grupurile de urători şi colindători au urcat pe scena amplasată în apropierea Palatului Administrativ, acolo unde spectatorii au avut parte de un spectacol de câteva ore, în cadrul căruia au putut să vadă obiceiurile de iarnă din toate zonele judeţului Suceava.
De remarcat faptul că, potrivit estimărilor, parada obiceiurilor de iarnă de anul acesta a fost cea mai mare organizată la nivel naţional. Asta în condiţiile în care peste 1.500 de urători au defilat pe străzile Sucevei, după care au susţinut spectacole în centrul municipiului.
Unul dintre cele mai mari grupuri de urători a venit de la Câmpulung Moldovenesc. Nu mai puţin de 100 de persoane, buciumaşi, urători, urşi şi capre din grupul „Câmpulung Bucovina” au venit ieri în faţa Palatului Administrativ, pentru a-i ura pe suceveni.
Stelu Erhan, unul dintre urătorii veniţi de la Câmpulung, ne-a povestit că în acest grup păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor de iarnă „este sfântă”. „La noi se respectă tradiţia. Acum am venit numai 100, dar în grupul nostru sunt mult mai mulţi”, a spus Stelu Erhan, care a povestit că ceea ce-l bucură cel mai tare este că şi tinerii câmpulungeni vin alături de cei bătrâni pentru a duce mai departe obiceiurile de iarnă.
„Nu vreau să părem lăudăroşi, dar la noi se respectă tradiţia şi se duce mai departe. Şi ce spuneam mai devreme în urătură este adevărat: <Cine ştie urătură şi nu spune mai departe, să aibă parte să-l ia Maica Domnului de mâna stângă, să-l treacă o punte strâmbă, unde sunt luminile stinse şi mesele strânse>. Deci noi trimitem obiceiurile mai departe, şi vreau să spun că avem foarte mulţi tineri care vin alături de grupul nostru”, a mai spus Stelu Erhan.
(28 dec 2011, 11:18:15
Este prea mare reclama asta (campania asta electorala) ce e cu marlania asta???
RUSINE MONITORULE, RUSINE...