Cele patru familii din comuna Marginea ale căror case au fost făcute scrum de un incendiu la finele lunii noiembrie şi cărora, prin solidaritatea extraordinară a consătenilor, li s-au construit locuinţe noi, au primit un important ajutor şi din partea omului de afaceri Dumitru Mihalescul, care le-a dăruit electrocasnice în valoare de peste o sută de milioane de lei vechi.
Frigidere, aragazuri şi cuptoare cu microunde au ajuns din depozitele Marelvi la cele patru familii cărora focul le-a distrus aproape toate bunurile adunate o viaţă.
„Situaţia acestor familii m-a impresionat foarte mult. Şi eu sunt din Marginea, trec foarte des pe lângă aceste case şi nu puteam să rămân nepăsător. Am rugat aceste familii să-mi spună ce electrocasnice au avut şi le-au ars, iar eu, din partea firmei Marelvi, le-am oferit alte obiecte noi”, a declarat Dumitru Mihalescul.
Incendiul din noaptea de 29 spre 30 noiembrie a izbucnit de la un cablu electric deteriorat, care s-a supraîncălzit şi a aprins acoperişul din lemn al casei lui Mircea Mihalescu, tată a nouă copii.
Reperat cu întârziere, focul s-a extins cu repeziciune, din cauza vântului foarte puternic. De asemenea, dezastrul a fost favorizat şi de faptul că locuinţele vecinilor erau apropiate una de alta.
De la casa lui Mircea Mihalescu focul s-a răspândit la gospodăriile lui Vasile Bodnărescu, Vasile Bodale şi Ilie Fundu.
Ortodocşii şi penticostalii, mobilizare extraordinară pentru refacerea caselor
Necazul oamenilor care s-au trezit peste noapte fără acoperiş deasupra capului a dus la o mobilizare extraordinară a oamenilor din Marginea. Liderii comunităţii penticostale şi a celei ortodoxe şi-au dat mâna şi au început să adune bani. De la miile de euro adunate de la oamenii înstăriţi din Marginea şi până la zecile de lei primite de la bătrânii satului, s-au strâns în jur de 55.000 de euro, pentru achiziţionarea materialelor de construcţii.
După etapa strângerii fondurilor, liderii celor două comunităţi religioase au reuşit să adune localnicii şi la un al doilea extraordinar pas. Muncă voluntară pentru ridicarea caselor.
În zona caselor distruse s-a format un adevărat şantier, unde reporterii Monitorul de Suceava au putut vedea o mobilizare extraordinară. Bărbaţii munceau la construirea caselor, copiii şi tinerii vopseau scânduri şi ajutau la alte tipuri de munci uşoare, iar femeile din sat organizaseră o bucătărie de campanie, unde luau masa de prânz toţi muncitorii voluntari.
Doi dintre proprietari s-au mutat deja în noile case
Ritmul de muncă extraordinar a făcut ca locuinţele să fie ridicate şi parţial acoperite în mai puţin de trei săptămâni.
Arcadie Boicu, reprezentantul bisericii penticostale din Marginea, şi preotul ortodox Vasile Vartic sunt doi dintre liderii implicaţi efectiv, inclusiv la munca voluntară, în această extraordinară acţiune de solidaritate la care membri a două culte religioase şi-au dat mâna.
Arcadie Boicu ne-a declarat, ieri, că doi dintre proprietari, Vasile Bodale şi Ilie Fundu, s-au mutat deja în noile case, în timp ce în cazul celorlalţi doi construcţia la roşu este finalizată în mare parte, urmând a se trece în curând şi la lucrările interioare.
Mulţi dintre sătenii din Marginea implicaţi în reconstruirea caselor distruse de incendiul din noiembrie sunt cei care, în 2009, au uimit o ţară întreagă după ce au construit un pod de lemn pe DN 17 A, cel care face legătura între Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.
(28 dec 2011, 11:06:13