Învăţătorul Gheorghe Popa şi Bogdan Baciu, elev la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, au primit joi, 22 decembrie, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local din acest an, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni.
Învăţătorul Gheorghe Popa şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator şi instructor coregraf al mai multor formaţii de dansuri populare din Fălticeni.
O carieră care continuă şi dincolo de pensionare prin grija permanentă pe care o acordă formării şi promovării tinerelor talente şi desfăşurării Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea Copiilor”, manifestare care a ajuns în acest an la ediţia a VI-a.
Are o carieră de 30 de ani ca dansator şi 42 de ani ca instructor coregraf (din care 35 de ani de activitate în Fălticeni).
A ajuns în Fălticeni în anul 1976, ca învăţător la Şcoala Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, în paralel instruind zeci de generaţii de copii în cadrul cercurilor de dans popular ale Clubului Pionierilor şi ulterior Clubul Copiilor.
În perioada 1976 – 1989 a instruit o formaţie de jocuri populare femeieşti, o formaţie de dansuri populare mixte şi o formaţie de cavale, cu care a obţinut numeroase premii la nivel naţional.
De activitatea lui Popa Gheorge se leagă apariţia revistei „Dumbrava Minunată”, publicaţie lunară care împlineşte zece ani de existenţă în ianuarie 2012.
În anul 2008, a înfiinţat Asociaţia Culturală non-guvernamentală „Dumbrava Minunată”, cu scopul de a sprijini Festivalul „Şezătoarea Copiilor” şi apariţia revistei „Dumbrava Minunată”.
Cetăţean de Onoare la vârsta de 18 ani
Bogdan Baciu a participat activ în ultimii ani la proiecte locale, naţionale şi internaţionale ce implică voluntariatul, recunoaşterea calităţii excepţionale a acestui tânăr, care face onoare Fălticeniului şi şcolii fălticenene, venind în acest an, când a fost desemnat Delegat de tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Bogdan Baciu s-a născut pe data de 28 mai 1993 şi este elev la Colegiul Naţional “Nicu Gane”. Este membru activ al Societăţii Române de Cruce Roşie din anul 2004, cu participări şi dezvoltări de proiecte cum ar fi „Banca de alimente”, acţiune de ajutorare a bătrânilor din judeţul Suceava, membru al Asociaţiei „Salvaţi Copiii”, a participat la dezvoltarea unor proiecte în comunitatea locală, în principal pe teme de mediu, dar şi de dezvoltare turistică a zonei Fălticeni.
Elevul fălticenean este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, preşedinte al Consiliului Judeţean “Spune!”, coordonatorul judeţean al programului Avocatul Elevului, coordonatorul de proiect Safer Internet – Zona Sucevei, coordonator de grupe pe zona Fălticeni a programului Let’s do it Romania, cel mai mare program de implicare socială şi voluntariat din ţară.
A obţinut peste 40 de premii şi menţiuni la concursurile naţionale şcolare şi în urma implicării în proiecte de voluntariat.
Anul 2011 i-a adus lui Bogdan Baciu recunoaşterea naţională şi internaţională:
- medalia de aur şi Premiul I la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, cu calificare la faza internaţională ce va avea loc în Azerbaijan ( 2012);
- câştigător al mandatului Delegat de tineret la ONU 2011-2012 (mandatul presupune două plecări la New York şi susţinerea a două discursuri, unul în cadrul Adunării Generale a ONU şi unul în cadrul Comisiei Economico- Sociale). A participat la Adunarea Generală ONU, New York, 3-15 octombrie 2011;
- Titlul de „Elevul Anului” oferit la Gala Premiilor în Educaţie – Fundaţia Dinu Patriciu.