Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 dec 2011 - Anul XVI, nr. 303 (4901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Obiceiuri tradiţionale

„Ignatul porcului”, la Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

 

La Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, a avut loc ieri tăierea şi pomana porcului, aşa cum se desfăşoară ea în gospodăria tradiţională.

 

Un obicei tradiţional, care se adaptează deja societăţii moderne

Deşi, potrivit obiceiului popular, sacrificiul ritual al porcului are loc în ziua de 20 decembrie, când calendarul creştin ortodox marchează Înainteprăznuirea Naşterii Domnului şi celebrarea Sf. Ignatie Teofanul, ritualul demonstrativ din Muzeul Satului Bucovinean a pus în evidenţă, aşa cum a spus directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, un obicei tradiţional, care se adaptează deja societăţii moderne.

Lucru sesizabil chiar de la bun început, întrucât sacrificarea nu s-a mai făcut cu jungherul, ci aşa cum impun normele europene, prin asomare. Sacrificarea nici nu a avut loc în incinta muzeului în aer liber, ci în curtea gospodarului din localitatea Sf. Ilie de la care a fost achiziţionat porcul.

 

Pârlirea, „înmuierea şoricului” şi pregătirea pentru tranşare

Imediat ce a fost adus în Muzeul Satului Bucovinean, porcul, în greutate de 119 kg, aşezat pe zăpadă în apropierea „Crâşmei lui Moş Iordache”, a fost acoperit cu paie pentru a fi pârlit potrivit obiceiului, pârlire care face trimitere la moartea prin incinerare a unei zeităţii precreştine a vegetaţiei, care moare la solstiţiul de iarnă.

Pârlire care, aşa cum a spus „gospodarul de serviciu” al întregii operaţiuni, Nicolae Popescu, „se face cel mai bine cu paie de secară”.

Acesta şi cu alţi doi „megieşi” au răzuit apoi părul pârlit de pe animalul sacrificat cu o lamă de coasă, l-au spălat cu apă fierbinte şi l-au frecat cu sare grunjoasă, acoperindu-l cu folie de plastic (altă adaptare a societăţii moderne), peste care au aruncat câteva preşuri din cordele „ca să se înmoaie şoricul”.

A fost momentul în care, potrivit obiceiului, cei care trebăluiesc pregătind porcul pentru tranşare primesc, într-o clipă de răgaz, câte o cană cu ţuică sau vin fiert, ca să aibă spor la lucru în continuare.

 

Generaţia tânără „trebuie să păstreze aceste obiceiuri”

Porcului, bine înăbuşit, curăţat de arsură, spălat şi periat cu peria de paie (de material plastic în societatea modernă) i s-a incizat cu cuţitul pe frunte semnul crucii (pentru alungarea spiritelor malefice), capul fiind apoi despărţit de corp şi aşezat în zăpadă.

La momentul în care toţi aşteptau să guste şoricul a apărut preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a tăiat prima fâşie de şoric şi i-a poftit pe cei prezenţi să procedeze la fel.

Îndemnul său a vizat, cu precădere, generaţia tânără, care „trebuie să păstreze aceste obiceiuri”, preşedintele CJ Suceava accentuând apoi că pentru cetăţeni, în loc să caute produse din import, este mai bine şi mai sănătos să consume produse tradiţionale din Bucovina.

                                                               *

În timp ce câteva ajutoare încingeau jarul sub grătare, iar muzeografele aduceau lighene şi oale pentru carne şi pentru măruntaie, „gospodarii de serviciu” s-au apucat să tranşeze porcul, pregătind primele porţii pentru pomana tradiţională de care au avut parte toţi cei care au venit ieri în Muzeul Satului Bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ignatul porcului”, la Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
„Ignatul porcului”, la Muzeul Satului Bucovinean3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 dec 2011, 14:28:15
Fiind bucovinean ( n-am ales eu .. să fiu )
Mă culcam ades .. dimineaţa târziu
De ce ? fiindcă vegheam la somnul liniştit
Al preşedintelui CJ cel multiubit

Nu cumva să doarmă agitat ( Doamne-fereşte)
C-a doua zi , nervos,salariul mi-l ciunteşte
Mie şi bugetarilor de pretutindeni
Şi “pensiile nesimţite” a multor suceveni

D-aia stau în maximă alertă (vigilentă )
Să fie fericit Măria Sa
Însă a dreq opoziţie impertinentă
Tot deconspiră jafurile din Suceava

(şi se duce dreq toată “veghea” mea )

1.1  RE: * trimis de
(23 dec 2011, 14:53:23
Abcdar...eu sunt apolitic, dar versurile tale mascheaza o ura si o raca din interior. Nu stiu daca e cineva sau ceva ce te multumeste.
Indiferent de ce s-ar face pt oras sau judet, tu nu esti de acord. De ce nu vii tu cu niste solutii?
1.2  RE: * trimis de
(23 dec 2011, 15:17:32
prietene (îndepărtat) , versurile astea au 100.000% ironie în ele , unde vezi tu ură ?

p.s. Soluţii ? uite , la anu' voi veni cu soluţii , punctual şi obiectiv (promit) SĂRBĂTORI FERICITE !
1.3  RE: * trimis de
(23 dec 2011, 15:27:15
Eu am generalizat comentariul, la alte versuri scrise de tine.
Sarbatori fericite si tie si tuturor sucevenilor.
2.   Comentariu trimis de
(23 dec 2011, 15:00:30
mai bine taiau pe lungu sau flutur ca-s mai rotunjori. defapt stiu dece au ales varianta asta, cei doi au soricul prea gros
3.   Atributiile presedintelui consiliului judetean? trimis de
(23 dec 2011, 20:14:06
oare salariile bugetarilor si pensiile au fost taiate pentru a mari salariul presedintelui cu o mie de functii?cand mai munceste presedintele cj daca zilnic e la taiat panglica,pelerin in bucovina,cand in viena,cand in ierusalem,ce e cu mascarada maimutoiului asta pe bani publici si voi ziaristii il tot pupati in dos?un produs bucovinean,hot al banului public
4.   Grohaitorii... trimis de
(26 dec 2011, 08:48:46
Ca stapanii nu-s BOIERI-au fost SLUGI pana mai ieri...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei