Moment festiv ieri pentru comunitatea polonezilor din Bucovina. Zeci de persoane din diferite sate, dar în special din municipiul Suceava, au participat la împărţirea opłatek-ului şi apoi la o masă cu bucate tradiţionale. Pe lângă etnicii polonezi, la acest eveniment au participat şi oficialităţi locale: preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, subprefectul Angela Zarojanu, precum şi consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko.
În cuvântul său de început, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a ţinut să le spună celor prezenţi că este o zi specială pentru întreaga comunitate a polonezilor şi asta deoarece Crăciunul este o sărbătoare a familiei.
„Încercăm să păstrăm toate tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti şi să fim prezenţi cât mai mult în viaţa comunităţii locale din judeţul Suceava. La această masă cu bucate tradiţionale am dorit să adunăm măcar o parte din polonezii care trăiesc în Bucovina, dar şi membrii ai celorlalte naţionalităţi care trăiesc în zonă”, a spus Ghervazen Longher.
De altfel, după ce au vorbit şi reprezentanţii autorităţilor locale, preoţii prezenţi la restaurantul „Gloria” din Suceava, în frunte cu părintele Iosif Păuleţ, decanul Decanatului de Bucovina, au rostit „Tatăl Nostru”, mai întâi în limba română, apoi în poloneză şi germană, iar în final în ucraineană.
Noul album al Bucovinei, cadou pentru Uniunea Polonezilor
După ce a mulţumit pentru invitaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mărturisit că se simte onorat să facă parte din această mare familie a Bucovinei şi din rândul căreia face parte şi comunitatea poloneză. Gheorghe Flutur a oferit şi un cadou preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, respectiv Noul album al Bucovinei. Este un album cu texte şi imagini editat în patru limbi şi care a mai fost oferit şi consulului general al Ucrainei la Suceava.
La rândul său, primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că a rămas impresionat de modul în care polonezii din Bucovina reuşesc să-şi păstreze obiceiurile şi tradiţiile. „Noi, românii, avem ce învăţa de la comunitatea dumneavoastră şi sper să păstrăm şi pe mai departe aceleaşi relaţii foarte bune existente acum”, a spus Lungu.
La final, tinerii etnici polonezi îmbrăcaţi în costume tradiţionale au interpretat câteva din cele peste 300 de colinde care s-au păstrat de sute de ani.
Ce este opłatek
Opłatek este un fel de azimă care se împarte în fiecare familie în seara din Ajunul Crăciunului. Cu această ocazie se fac urări reciproce, tradiţia fiind păstrată de sute de ani, la fel ca şi cea a mesei cu mâncăruri poloneze de post din seara de Ajun. „De obicei, se servesc 12 tipuri de mâncare de post, începând cu grâu amestecat cu nucă şi miere şi până la borş roşu de sfeclă şi cu urechiuşe sau mâncăruri din peşte şi urechiuşe umplute cu varză sau hribi”, a mărturisit Stanislawa Iachimovschi, preşedintele de onoare al Uniunii Polonezilor din România.
Potrivit tradiţiei, în ziua din Ajunul Crăciunului se merge din casă în casă cu un brăduţ neîmpodobit şi se adresează urări, iar la miezul nopţii întreaga comunitate merge la biserică.