La finele unui an de mandat la conducerea Primăriei Suceava, şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a întocmit un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor din 2011. Trăgând linie, Ion Lungu a declarat:
“2011 a fost cel mai bun an al Primăriei Suceava de după 1989. În acest an au fost finalizate o serie de investiţii importante începute în anii anteriori. Discutăm în primul rând de proiectul ISPA, cel mai mare proiect implementat în judeţul Suceava, în valoare de 53 de milioane de euro, prin care s-a făcut extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de tratare-epurare.
La fel de importantă este finalizarea proiectului de modernizare a Bazarului, iar în măsura în care vom aduce şi încălzire în Bazar, printr-un proiect finanţat din bani elveţieni, zic că am reuşit să asigurăm cât de cât un spaţiu modern şi să asigurăm condiţii normale de muncă. Din punctul meu de vedere, Bazarul reprezintă o măsură socială, pentru că foarte mulţi suceveni îşi câştigă existenţa de acolo”.
Infrastructura rutieră, principala preocupare din 2011
Primarul Sucevei a spus că un alt proiect, foarte important, realizarea rutei ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ, a fost la un pas de a fi finalizat în acest an, dacă nu apărea problema cu despăgubirile pentru exproprierea terenurilor.
“Structura finală a rutei ocolitoare este deja conturată, cu toate elementele sale, încât sunt toate şansele ca anul viitor, poate chiar până la jumătatea anului, să fie realizată ruta ocolitoare a Sucevei”, a adăugat Lungu.
2011 a fost anul în care au fost demarate o serie de proiecte de anvergură, menite să schimbe oraşul “la faţă”.
Printre acestea se numără proiectul de realizare a primelor parcări subterane din municipiul Suceava, care sunt finalizate “la roşu”, şi la care în prezent se lucrează la interior, la instalaţii şi compartimentări.
“Anul acesta a demarat şi cel mai mare proiect de asfaltare a străzilor de după Revoluţie, în valoare de 14 milioane de euro, care îşi propune să modernizeze 14 străzi – bulevardul principal, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, lărgirea străzii Mitropoliei de la două la trei benzi, modernizarea a trei străzi din Burdujeni Sat – Victor Babeş, Căpitan Grigore Andrei şi strada Plevnei”, a adăugat edilul Sucevei.
2011 nu a fost doar anul marilor proiecte cu finanţări externe, ci şi al lucrărilor edilitare de fluidizare a traficului, realizate din fonduri proprii.
Astfel, din bugetul propriu s-au făcut reparaţii pe multe dintre străzile afectate de proiectul ISPA, precum Gheorghe Doja, 22 Decembrie, Petru Rareş, Alexandru cel Bun, au fost făcute sistematizări şi fluidizări de trafic în zona Iţcani – două semafoare la intersecţia străzii Zefirului cu Gr. Al. Ghica, precum şi semaforizarea intersecţiei străzii Cernăuţi cu DC 74, spre Şcheia.
Modernizarea parcurilor
În acest an au fost începute şi lucrările de modernizare a cinci parcuri din municipiul Suceava. Două dintre parcuri, cel de la Gara Iţcani şi cel de la sediul de Primărie din Burdujeni, sunt făcute pe fonduri europene, în vreme ce parcul Universităţii, din zona Areni, şi cel de la intersecţia bulevardului principal cu Calea Obcinilor sunt făcute cu bani de la Agenţia Fondurilor de Mediu.
Un al cincilea parc este în curs de realizare în zona Moldova, în Burdujeni, din fondurile proprii ale Primăriei Suceava.
Iluminat public şi strategii de turism
Un alt proiect demarat anul acesta şi care este realizat în mare parte este cel de modernizare a iluminatului public de-a lungul principalei artere de circulaţie a municipiului, valoarea acestuia fiind de trei milioane de euro.
2011 este anul în care a început să se concretizeze un proiect iniţiat tocmai din 2006 - modernizarea şi reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, al cărui termen limită de finalizare este 2015.
“Este unul dintre cele mai importante proiecte, care va pune în valoare istoria oraşului şi va fi un punct de plecare în strategia de turism a municipiului Suceava”, consideră primarul Ion Lungu.
O nouă centrală termică şi bani de la elveţieni
Anul acesta a fost iniţiat, dar şi demarat proiectul de realizare a unei noi centrale termice, dimensionată la nivelul de consum al municipiului Suceava.
“Organizarea de şantier este deja făcută şi sperăm ca iarna viitoare să putem funcţiona parţial pe noua centrală”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Proiectele iniţiate de Primăria Suceava în acest an au primit mai mult decât un vot de încredere din partea elveţienilor, care au selectat Suceava să fie printre cele patru oraşe din ţară care vor beneficia de o finanţare de 37 de milioane de franci.
“Suceava a fost clasată în primele patru oraşe din ţară din 30 de proiecte depuse pentru atragerea acestor fonduri. Proiectele propuse sunt încălzirea Bazarului cu energie verde, modernizarea iluminatului public în tot oraşul şi reabilitarea termică a sediului Primăriei Suceava”, a explicat Ion Lungu.
Zona Metropolitană Suceava
Una dintre marile împliniri ale acestui an este realizarea Zonei Metropolitane a municipiului Suceava, cu cele şapte localităţi asociate – oraşul Salcea, comunele Moara, Ipoteşti, Bosanci, Adâncata, Mitocul Dragomirnei şi Pătrăuţi.
“În 2012 vrem să realizăm strategia de dezvoltare a acestei zone pentru perioada 2013 – 2020”, a spus Lungu, care este preşedintele Zonei Metropolitane Suceava.
Susţinerea activităţilor sportive şi a culturii
Sportul şi cultura au fost printre priorităţile municipalităţii şi în acest an, când echipa de handbal Universitatea Suceava a primit cea mai consistentă finanţare dintre toate sporturile – un milion de lei.
“Am asigurat bani şi pentru toate activităţile sportive, cei mai mulţi mergând la echipa de handbal – zece miliarde de lei vechi, sumă cu care am reuşit să ne calificăm în optimile Challenge Cup”, a precizat Ion Lungu.
La capitolul cultură, cea mai mare sumă de bani a fost repartizată pentru continuarea lucrărilor la Catedrala “Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti.
„La cultură cei mai mulţi bani s-au dat la Catedrală. Partea din faţă a altarului este finalizată, este o lucrare deosebită de arhitectură, lucrările s-au conturat foarte bine la interior şi la exterior în acest an, încât şi anul viitor dorim să-i asigurăm o finanţare substanţială. Catedrala <Naşterea Domnului>, pe lângă faptul că este emblema bisericii ortodoxe, este şi un element de patrimoniu, de cultură”, consideră primarul municipiului Suceava.
Sănătatea sucevenilor şi cuplurile de aur
Pentru că sănătatea sucevenilor este mereu o prioritate, şi în acest an au fost acordate sume importante de la bugetul local pentru sistemul sanitar. Din 1,3 milioane de lei alocate la Sănătate, un milion a revenit Spitalului Judeţean şi 0,3 milioane la Staţia de Salvare.
Nici în acest an nu au fost uitaţi cei care au contribuit la construirea oraşului Suceava, fiind sărbătorite 132 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
Concluzia primarului, la finele acestui an, este că, în ciuda crizei economice care a continuat să se facă simţită peste tot în lume, “A fost un an bun pentru oraş, pentru suceveni şi ne dorim ca şi anul 2012 să fie la fel”.
Străzile care nu au fost reparate şi groapa de gunoi, principalele nerealizări
Ion Lungu nu a omis nici nerealizările acestui an.
„În continuare, cea mai mare problemă este cea a gropii ecologice de deşeuri. Deşi prima celulă este finalizată, nu se poate încă depune gunoiul acolo, pentru că nu există o staţie de tratare-epurare. Până atunci suntem obligaţi să ducem aceste deşeuri la Botoşani, cu costuri foarte mari, pentru că şi groapa de la Fălticeni a fost închisă”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.
Primarul Sucevei e conştient şi de faptul că multe străzi sunt încă într-o stare avansată de degradare: “O altă nerealizare a acestui an o consider faptul că multe străzi din Suceava au o stare deplorabilă, mai ales cele care au fost afectate de lucrările de investiţii. Primăria Suceava va repara toate aceste străzi, prin asfaltare, pentru că, chiar dacă acestea sunt reparate parţial, nu sunt la fel ca înainte de a fi sparte”.
(22 dec 2011, 11:30:44