Stratul de zăpadă care a acoperit municipiul Suceava în cursul nopţii de luni spre marţi, dar şi marţi dimineaţă, a fost o surpriză plăcută pentru foarte mulţi suceveni, care abia aşteptau o ninsoare pentru a se putea bucura cu adevărat de aproprierea sărbătorilor de Crăciun.
În vreme ce mulţi au fost entuziasmaţi de voalul de zăpadă care a acoperit străzile, casele, maşinile, copacii şi terenurile, alţii au văzut doar partea negativă a acestui fenomen natural, care în această iarnă s-a lăsat mult timp aşteptat: circulaţie îngreunată, drumuri alunecoase, mai mult timp pierdut în trafic şi obligaţia de a curăţa maşina sau chiar şi anumite porţiuni de trotuar.
Cei mai fericiţi au fost cu siguranţă copiii, care abia au fost înduplecaţi de părinţi să plece la şcoală, pentru că nu se mai dezlipeau de zăpada pe care o strângeau în pumnii lor micuţi, simţind cum li se topeşte în mână, se aruncau în zăpadă, să facă “îngeraşi”, sau chiar se apucau de o bătaie cu bulgări, de care nu au avut parte până acum.
Stratul de nea a creat peisaje feerice, în special în parcuri sau în zonele cu vegetaţie, îmbrăcând oraşul în haine de sărbătoare, pentru ca sucevenii să simtă mai bine apropierea Crăciunului şi a Anului Nou.
Trafic îngreunat de ninsoare dar şi de febra cumpărăturilor
Cealaltă faţă a primei ninsori din luna decembrie a fost mai puţin plăcută pentru cei aflaţi în trafic, care au fost nevoiţi să întârzie la serviciu sau la şcoală, care şi-au petrecut mai mult timp în trafic sau care au avut de mers prin clisa formată de zăpada care a început să se topească în jurul amiezii.
Din fericire, prima zăpadă din această lună nu i-a luat pe surprindere pe cei care se ocupă de curăţarea străzilor, care au acţionat prompt, asigurând un trafic rutier bun, chiar pe condiţii de ninsoare continuă.
“Prima ninsoare mai serioasă din municipiul Suceava a scos pe traseu utilajele de deszăpezire ale firmei de salubrizare încă de la 4 dimineaţa. În total au ieşit pe traseu 17 utilaje, plus două pentru trotuare”, a declarat viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.
Faptul că şoferii au trebuit totuşi să îşi adapteze viteza la condiţiile de trafic pe timp de iarnă, în combinaţie cu faptul că suntem în săptămâna în care aproape toată lumea are cumpărături de făcut şi pe străzi este o agitaţie mult mai mare decât de obicei, a avut efecte asupra felului în care s-a circulat.
Viceprimarul Sucevei a spus că deşi se circulă ceva mai greu, au existat doar câteva incidente minore.
“Nu sunt probleme cauzate de zăpadă, numai că se circulă mai greu, în condiţii de iarnă. A picat foarte rău acum pentru că este săptămâna Crăciunului şi în tot oraşul se înregistrează un trafic rutier mult mai mare decât de obicei. Dacă luni seară, la ora 18.00, se circula foarte greu şi nu era zăpadă, gândiţi-vă cum se circulă acum (n.r. marţi dimineaţă), când mai şi ninge. Sucevenii s-au dovedit înţelegători, dar au mai fost probleme în trafic din cauza unora care nu au înţeles că trebuie să îşi doteze maşinile cu cauciucuri de iarnă, deşi riscă amenzi usturătoare”.
Stocuri de antiderapant suficiente pentru întreaga iarnă
În condiţiile în care iarna nu s-a făcut simţită cu adevărat decât de două ori în acest sezon rece, stocurile de antiderapant ale firmei de salubrizare Rosal sunt mai mult decât suficiente.
“Dacă anul trecut, în această perioadă, împrumutam materiale antiderapante pentru că salinele nu făceau faţă comenzilor, anul acesta avem pe stoc din belşug: 500 de tone de sare şi 400 de metri cubi de nisip”, a precizat Lucian Harşovschi.
Dacă iarna îşi va ascuţi colţii, stocurile pot fi oricând reînnoite, fiind deja făcute contracte cu firmele furnizoare de materiale antiderapante.
Polei format pe străzi după ora 17.00
Zăpada topită în timpul zilei a dus la formarea de polei în multe zone ale Sucevei, ieri, după ora 17.00, când, odată cu scăderea temperaturilor, intervenţia utilajelor de deszăpezire a fost din nou necesară, pentru a împrăştia material antiderapant.
În vreme ce unii şoferi aflaţi în trafic au reclamat faptul că au văzut maşini ale Rosal care circulau pe stradă fără a împrăştia material antiderapant, responsabilul de Salubrizare al Primăriei Suceava, Mihai Hostiuc, spune că acest lucru este aproape imposibil.
“De la ora 17.00 am scos din nou toate utilajele pe traseu, pentru că s-a format polei pe anumite porţiuni. Împrăştierea antiderapantului se face automat, printr-un mecanism aflat la spatele maşinii, singurul caz în care acesta nu mai este pus pe stradă este atunci când rezervorul este golit. Nu facem economie la antiderapant, care este foarte ieftin, şi să riscăm aşa să-i punem în pericol pe cei aflaţi în trafic”, a declarat Mihai Hostiuc.
(21 dec 2011, 15:36:20