Din 2012, terenurile de la marginea pădurilor vor fi expropriate, pentru a fi împădurite după o formulă stabilită de silvicultori de la caz la caz, pentru a forma perdele de protecţie a zonelor forestiere, în special în zonele cu probleme cauzate de defrişările necontrolate.
Aflat la Suceava, unde a participat la bilanţul anual al Regiei Naţionale a Pădurilor, secretarul de stat Cristian Apostol, responsabil de Păduri, în cadrul Ministerului Mediului, a declarat că de anul viitor va fi pus în aplicare un amplu program de realizare de perdele de protecţie a pădurilor.
Cristian Apostol a precizat că este pentru prima dată în ultimii 21 de ani în care se alocă bani pentru un asemenea scop:
“Am reuşit să convingem şi Ministerul de Finanţe, iar pentru anul viitor avem alocate patru milioane de lei pentru exproprieri şi pentru realizarea perdelelor de protecţie, foarte necesare pentru România. Aţi văzut ce efecte devastatoare are viscolul din iarnă, dar şi seceta din perioada verii”.
Programul de realizare a perdelelor de protecţie face parte dintr-un set de acţiuni pentru combaterea schimbărilor climatice.
“Pădurea este principalul factor prin care reuşim să temperăm excesele din timpul iernii şi al verii. Expropriatorul este Regia Naţională a Pădurilor, care va realiza şi perdelele forestiere. Este o responsabilitate mare, dar RNP are şi expertiza şi forţa necesară pentru a realiza aceste perdele forestiere naţionale”, a adăugat secretarul de stat.
Perdelele de protecţie a pădurilor au existat pe întreg cuprinsul României, dar odată cu retrocedarea terenurilor acestea au dispărut, fiind tăiate de noii proprietari, pentru că nu s-a ţinut cont de importanţa lor şi de efectele negative asupra pădurii şi a mediului înconjurător.
(20 dec 2011, 13:57:52