Controversata afacere a societăţilor de brokeraj de a racola mase de oameni care să strângă adeziuni ale viitorilor clienţi ai Caselor private de asigurări de sănătate ce ar urma să fie înfiinţate prin anunţata reformă a sistemului de Sănătate a ajuns şi la Suceava şi şi-a găsit repede adepţi.
În schimbul promisiunii unor câştiguri deloc de neglijat, racolatorii -organizatorii seminariilor - ademenesc „colaboratorii” să-şi aducă amicii, vecinii, rudele, cunoştinţele, iar acestea la rândul lor persoanele pe care le cunosc, şi tot aşa mai departe, în afacerea care le va aduce în buzunar cifre cu multe zerouri.
Practic, fiecare cursant care intră în acest joc, contra cost, evident, tarifele variind între 60 şi 120 de lei, are posibilitatea de a încheia poliţe de asigurări private de sănătate, după ce legea respectivă va intra în vigoare, estimarea fiind pentru primăvara anului viitor.
În momentul în care cursantul va începe să facă primele poliţe de asigurare, va încasa şi primele comisioane. Până atunci, însă, are posibilitatea de a aduce tot mai mulţi colaboratori în structura sa, fiecare om adus reprezentând, doar teoretic până în prezent, bani în plus pentru cel care îl introduce în afacere.
CSA avertizează că afacerea e ilegală
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a trimis recent un comunicat cu privire la nelegalitatea acestei afaceri cu firme care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat, avertizându-i pe cei implicaţi în astfel de activităţi că societăţile care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări sunt în afara legislaţiei în vigoare, iar fapta lor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei la 100.000 lei.
Pentru că noua Lege a Sănătăţii nu a fost încă promulgată, fiind, ce-i drept, într-o fază avansată de proiect, supusă dezbaterii, CSA nu are cum să autorizeze nici o societate de profil pe acest segment de activitate, al asigurărilor obligatorii de sănătate private, însă firmele de brokeraj au speculat practic posibilele modificări legislative şi vor să-şi strângă deja armate de oameni pe care, odată cu apariţia legii mai sus amintite, să-i direcţioneze către o Casă de Sănătate privată sau alta, comisioanele de pe urma acestor tranzacţii fiind uriaşe.
O afacere în sistem piramidal, de tip „Caritas”
Chiar dacă planul cu Casele Private de Sănătate ar pica sau ar fi pus la sertar, din diferite motive, pentru o mai mare perioadă de timp, cursanţii care au plătit deja taxele de training (instruire) au posibilitatea să vândă şi alte asigurări (RCA-uri, asigurări de locuinţe, de bunuri, de viaţă etc.) şi să câştige comisioane de pe urma acestor produse.
Problema e că, mirosind că e un nou „Caritas”, cum l-au denumit unii, au apărut şi aşa-zise societăţi de brokeraj/asigurare care nu sunt autorizate de CSA pentru nici o activitate din domeniul pieţei de asigurări. Cu toate astea, şi în ciuda faptului că nu au nici alte produse de asigurări, societăţile respective ignoră avertismentul CSA şi continuă să organizeze seminarii peste tot în ţară.
Ţinând cont că îşi desfăşoară activitatea în afara legii şi că practic nu oferă nimic, doar iluzii, participarea la cursurile acestor firme nu este altceva decât pierdere de timp şi bani aruncaţi pe fereastră.
Un astfel de seminar a avut loc, zilele trecute, şi la Suceava, într-o sală de la Observatorul Astronomic, la iniţiativa firmei Salve Club, deja puternic contestată în ţară. În faţa mai multor persoane dornice să-şi completeze veniturile, un reprezentant al acestei societăţi le-a vorbit oamenilor despre iminenta reformă din sistemul sanitar şi i-a îndemnat să participe la campania de intermediere a adeziunilor pentru fondurile private de sănătate ce urmează a fi create, înfiinţându-şi o reţea pe o schemă piramidală.
Îşi cumpără promisiuni cu 65 de lei
Celor prezenţi, în jur de 15 persoane, li s-a explicat că trebuie să-şi cumpere cu 65 lei şansa de a face bani frumoşi începând cu primăvara lui 2012, când casele de asigurări private de sănătate vor fi gata să-şi întocmească listele de pacienţi.
Ştiind probabil că nu face altceva decât să vândă nişte vise, „lectorul” de la Salve Club şi-a luat măsuri de precauţie împărţind pliante prin care cititorii erau informaţi că „nimic nu e sigur, există doar oportunităţi”. „Cu cât căutăm mai mult siguranţa şi stabilitatea, cu atât le avem mai puţin. Cu cât căutăm mai multe oportunităţi, cu atât avem mai multă siguranţă. Alege oportunitatea pe care o aduce reforma sistemului de sănătate”, este sloganul sub care firma Salve Club îşi promovează afacerea şi prin care încearcă să se protejeze de eventualele acuzaţii de fraudă.
O simplă verificare la CSA arată că firma Salve Club nu mai are voie de anul trecut să lucreze în domeniul asigurărilor, fiindu-i interzisă orice activitate în acest sector.
La finalul seminarului, am contactat reprezentantul în Suceava al societăţii mai sus amintite. După ce a cerut expres să nu i se publice numele în ziar, pe motiv că reprezintă şi o altă companie multinaţională, a cărei imagine nu vrea să fie asociată în acest context, „lectorul” a recunoscut că societatea Salve Club nu are girul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru a strânge adeziuni la viitoarele case de asigurări de sănătate private şi nu are nici alte produse de asigurare pe care „colaboratorii” să le poată vinde în cazul în care firma Salve Club nu va fi agreată de CSA pentru reforma din sistemul sanitar.
Nu există „obiectul muncii”
„Nu suntem autorizaţi de CSA pentru că încă nu au apărut casele de asigurări private de sănătate, Legea Sănătăţii. Noi acum nu facem decât să oferim consultanţă şi management, iar pentru asta suntem acreditaţi. Deocamdată ne pregătim echipa, avem voie să instruim consilieri pentru orice reformă. Dacă nu vom fi autorizaţi pentru a strânge adeziuni la casele private de asigurări de sănătate, agenţii noştri pot să vândă alte produse Salve Club. Deocamdată nu le avem, însă ele urmează să apară”, a spus reprezentantul Salve Club în Suceava.
Despre articolele apărute recent în presa naţională, prin care populaţia era avertizată asupra ilegalităţii în care îşi desfăşoară activitatea societatea Salve Club, „lectorul” de la Suceava a ţinut să precizeze că acestea nu sunt decât nişte încercări ale concurenţei de a-şi face loc pe piaţă: „Nu pot să spun prea multe, dar e un grup care s-a pregătit să adune cât mai multe opţiuni, iar Salve le-a spart planurile. Era clar că trebuia să urmeze bălăcăreala, nu le convine că le luăm oamenii, ei luptă pentru bani”.
Salve Club, numele unei firme controversate
Rezerva „lectorului”, o femeie, de a i se declina identitatea în faţa cititorilor ziarului nostru nu face decât să stârnească şi mai multe suspiciuni şi să alimenteze zvonurile despre reaua credinţă a firmei Salve Club.
Atitudinea reprezentantului Salve Club în Suceava este greu de înţeles în condiţiile în care, la începutul seminarului, acesta nu a avut nici o reţinere în a-şi dezvălui identitatea şi a menţiona inclusiv numele celeilalte companii pentru care lucrează, ale cărei produse pentru sănătate şi frumuseţe le-a şi promovat în rândul participanţilor la curs.
Rămâne în continuare de văzut în ce măsură CSA va acredita din nou, atât de repede, şi va include în reforma Sănătăţii această societate căreia în 2010 i-a retras avizul de funcţionare în domeniul asigurărilor. De asemenea, rămâne de văzut dacă firma menţionată va scoate pe piaţă şi alte produse de asigurări, astfel încât agenţii racolaţi până acum să aibă ocazia de a-şi scoate banii cheltuiţi şi a realiza măcar o parte din câştigurile promise.
(19 dec 2011, 15:55:57
Ne mişcăm din punctul A în punctul B prin societate
Prin societatea ce ne îngrădeşte cu reguli corupte
Societate ce ne ţine visele-ncătuşate
( îţi spui : la dreq cu tot şi cu toate ! dar .. mergi mai departe )
De pe sprânceana prăpastiei vezi golul , nu plinul
Băsiştii îţi iau airbag-urile ( să nu te-ncurce , probabil )
Metafora politică “să trăiţi bine” te-nvaţă cu puţinul
Să ai puţin în buzunar dar o foame(pentru bani).. de crocodil
Ţi s-a inoculat o spaimă metafizică pentru ziua de mâine
Scenariul vieţii-ţi pare abrupt ( şi , uneori , este )
Viaţă ce ţi-e gir în bancă , nu-ţi mai aparţine
Viaţă ce te supune (zilnic) la tot mai dure teste