Un adevărat Corn al Abundenţei pare să se fi revărsat în Parcul Central al Sucevei, unde, începând de vineri seara, s-a deschis “Târgul de Crăciun”, organizat în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”, de Consiliul Judeţean Suceava.
Fel de fel de preparate din carne, cu arome îmbietoare, produse lactate, mere, produse apicole, dulciuri după care îţi lăsă gura apă numai privindu-le, toate aceste bunătăţi aduse de membrii asociaţiei “Produs în Bucovina” au atras un număr mare de vizitatori, atât sâmbătă, cât şi duminică.
În timp ce unii au ales la ochi produsele dorite pentru masa de Crăciun, alţii au ales doar după ce au gustat, pentru a se convinge că produsul e pe placul lor.
Produsele tradiţionale, precum toba, cârnaţii de casă sau caltaboşul au fost cele mai căutate, dar la mare căutare au fost şi specialităţile, precum cârnaţii împletiţi cu piept de porc, jambonul afumat, muşchiuleţii preparaţi în zeci de feluri – fierţi şi afumaţi, sau cruzi, uscaţi la fum de esenţă tare.
Lactatele s-au aflat de asemenea în topul preferinţelor vizitatorilor “Târgului de Crăciun”, cele mai vândute produse fiind brânza frământată, brânza de burduf, smântâna, în vreme ce alţii s-au lăsat cuceriţi de aspectul delicios al rolelor de caşcaval preparate după reţete ingenioase.
În vreme ce unii atrăgeau atenţia clienţilor cu un şvaiţer uriaş, a cărui greutate o egalează pe cea a unui bărbat adult – 75 de kilograme la preparare şi aproape 70 de kg după uscare, alţii au atras atenţia cu ingredientele folosite.
Astfel, pentru amatorii de senzaţii culinare, există caşcaval preparat cu usturoi şi busuioc, cu ardei şi verdeaţă, cu nucă, cu negrilică (chimen).
Dulciurile tradiţionale de Crăciun nu puteau lipsi, aşa cum nu lipseşte nici ţuica de casă, în vreme ce pentru cei ce preferă ceva dulce şi sănătos, există un stand cu mere dar şi unul cu miere şi produse apicole.
Creaţii populare – idei de cadouri
În paralel cu târgul de produse alimentare, “Târgul de Crăciun” le oferă sucevenilor posibilitatea de a găsi cadoul potrivit pentru cei dragi, punându-le la dispoziţie standurile a 33 de meşteri populari.
Ţesături, haine tradiţionale, zorzoane lucrate manual, măşti spectaculoase, produse lucrate în lemn şi multe alte surprize îi aşteaptă pe cei care se vor plimba pe aleile Parcului Central, “Târgul de Crăciun” fiind deschis până pe 29 decembrie.
(19 dec 2011, 15:14:03