Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a anunţat că există posibilitatea ca în apa din caloriferele localnicilor racordaţi la sistemul centralizat să fie introduşi coloranţi, ca măsură pentru împiedicarea furturilor de apă caldă din ţevi. Edilul spune că furtul de apă din ţevi (populaţia Siretului racordată la sistemul centralizat nu mai beneficiază de apă caldă din 1990) este una dintre cauzele pentru care facturile la încălzire sunt mari.
„Aceste furturi sunt şi ele o explicaţie a faptului că nu putem da încălzire în oraşul Siret decât cinci-şase ore pe zi. Vreau să asigur populaţia că putem asigura căldură chiar şi non-stop aproximativ la acelaşi preţ, însă numai în condiţiile în care nu sunt pierderi pe reţea. Cât timp sunt pierderi, costurile vor fi clar din ce în ce mai mari, deoarece se repune des în funcţiune centrala”, a declarat primarul oraşului Siret.
În ediţia de ieri a ziarului nostru am prezentat un reportaj din oraşul Siret, localnicii fiind foarte nemulţumiţi că facturile la încălzire pentru luna noiembrie sunt de 400 sau chiar de 500 de lei. Asta în condiţiile în care beneficiarii au primit căldură doar câteva ore dimineaţa şi câteva ore seara.
Cum explică primarul facturile foarte mari
Primarul oraşului a admis că facturile sunt foarte mari şi a declarat că principala cauză a majorării este tăierea subvenţiei de 45% de la bugetul de stat.
„Efectiv, faţă de anul trecut preţul este cu 45% mai mare, cât era subvenţia la preţul de referinţă de la bugetul de stat. Având în vedere că posibilităţile noastre sunt limitate, nu am putut suplini această povară, care s-a transferat de la bugetul de stat la cel local, şi sigur că avem o problemă”, a explicat primarul cum stau lucrurile.
Alţi factori care au dus la creşterea facturilor, a mai spus primarul, sunt: în costuri apar şi investiţiile în programul „Utilităţi şi mediu”, prin care a fost adus gaz metan în Siret, obligativitatea externalizării serviciului de termoficare şi înfiinţarea unei societăţi (SC Termosir) înseamnă costuri mai mari şi, nu în ultimul rând, pierderile de pe reţea duc şi ele la costuri mai mari.
Singura speranţă pentru localnicii din Siret ar fi susţinerea de la bugetul local a 20-30% din majorare, însă primarul spune că fondurile sunt insuficiente şi are nevoie de sprijin.
În Siret căldura este asigurată printr-o centrală termică de gaz metan. Centrala alimentează 613 beneficiari casnici şi 13 societăţi din Siret.
(19 dec 2011, 12:41:15