Campania pentru prevenţie şi consiliere anti-drog, din cadrul Proiectului „Vom reuşi împreună!”, a ajuns la final. Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost 2.500 de persoane, elevi şi cadre didactice din liceele sucevene, ţinta predilectă a comercianţilor de substanţe interzise prin lege şi comunitatea locală. Asociaţia pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA) a implementat în judeţul Suceava proiectul social „Vom reuşi împreună!”, proiect finanţat de Consiliul Judeţean Suceava, care a avut ca scop consilierea persoanelor care trăiesc într-un mediu supus presiunilor financiare şi psihice rezultat în urma prezenţei comerţului ilicit de substanţe toxice şi psihotrope.
În cadrul proiectului s-au desfăşurat două activităţi interactive cu beneficiarii, printre care un modul de curs care a fost organizat în luna noiembrie, pe prevenirea consumului de droguri şi la care au participat 30 de cadre didactice şi consilieri şcolari din municipiul Suceava, astfel încât participanţii să devină la rândul lor multiplicatori de informaţii în mediul şcolar.
Campanie de informare şi consiliere
Trainingul a fost susţinut de un specialist de la Agenţia Naţională Anti-Drog, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, cu sprijinul Departamentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Cadrele didactice au primit, în urma acestui modul de training, un certificat care atestă participarea lor şi materiale de suport (handouts, audio-video), în vederea transmiterii informaţiilor primite în cadrul cursului către beneficiarii indirecţi.
Cea de-a doua activitate prevăzută în proiect s-a desfăşurat tot în luna noiembrie, în sala de lectură a bibliotecii Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuţi, unde peste 50 de tineri liceeni au participat la o campanie de informare şi consiliere, organizată împreună cu cadrele didactice şi cu voluntari ai ADRA. În cadrul acestei campanii, s-au desfăşurat discuţii în echipă, moderate de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Anti-Drog şi ai Compartimentului de Analiză şi Prevenţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava. Tinerii au primit şi materiale informative din partea moderatorilor.
Prin aceste acţiuni comune, organizate în parteneriat cu Agenţia Naţională Anti-Drog (CEPECA Suceava) şi Compartimentul de Analiză şi Prevenţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, s-a urmărit consilierea în comun a celor care consumă droguri de risc şi substanţe etnobotanice şi nu sunt încă depistaţi, cât şi a celor care sunt potenţiale victime ale mediului circumscris şcolilor.