Asistentul universitar Octavian Manu a părăsit ieri arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava după ce judecătorii au admis cererea acestuia de punere în libertate. Manu, în vârstă de 32 de ani, se afla în spatele gratiilor de o lună de zile, perioadă în care s-a dispus şi trimiterea sa în judecată sub acuzaţiile că a accesat, a stocat şi a pus la dispoziţia terţilor, prin internet, mii de fişiere de tip imagine şi video, conţinând poze şi filme cu minori, cu vârste cuprinse între 3 luni – 16 ani, în ipostaze pornografice, reprezentând peste 100 GB de astfel de date informatice.
Mirabela Dascălu, avocata care l-a reprezentat pe asistentul universitar, a declarat că măsura luată ieri de Tribunalul Suceava este una corectă. „Inculpatul nu prezintă pericol public, nu are antecedente penale, iar cu ocazia cercetărilor a avut o atitudine procesuală corectă. Instanţa a fost sesizată cu rechizitoriu, iar prin faptul că inculpatul nu poate influenţa buna desfăşurare a procesului consider că punerea sa în libertate reprezintă un act de normalitate”, a mărturisit Mirabela Dascălu.
Octavian Manu şi-a recunoscut faptele, motivând că totul a pornit de la o curiozitate, care s-a transformat în plăcere şi mai apoi în obsesie.
Şi-a dat doctoratul adus cu cătuşe în sala de examinare
Octavian Manu a fost şi protagonistul unui episod în premieră pentru învăţământul din România. Luni, el şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, dar pentru a se putea prezenta în faţa comisiei care l-a examinat a avut nevoie de aprobări din partea procurorilor. Manu a fost adus la universitate cu duba de la Arest cu aproape o oră înainte de începerea examenului. Totul s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a poliţiei, ambele intrări în corpul D al Universităţii „Ştefan cel Mare”, acolo unde este Amfiteatrul „Dimitrie Leonida”, au fost asigurate de oamenii legii, iar accesul până la uşa sălii de examen a fost restricţionat, deşi susţinerea tezei a fost una publică.
Lucrarea prezentată de asistentul Manu a fost „Contribuţii la dezvoltarea sistemelor de antene inteligente şi aplicaţii”, teză elaborată sub îndrumarea rectorului USV, profesorul universitar dr. ing. Adrian Graur. La final, Mihai Dimian, unul dintre cei patru referenţi care au făcut parte din comisa de examinare, a declarat că „Octavian Manu şi-a prezentat teza în condiţii foarte bune. Din punctul de vedere al activităţii pe care acesta a derulat-o în universitate, nu pot să spun decât că Octavian Manu a făcut cercetare de calitate”. Mihai Dimian i-a acordat lui Octavian Manu calificativul „Foarte Bine”.
(17 dec 2011, 11:33:21
Ii va fi invatatura de minte!?