Incendierea maşinii unui silvicultor aflat în control la Ocolul Silvic Tomnatec, din Câmpulung Moldovenesc, a fost bulgărele de zăpadă care a declanşat o adevărată avalanşă de controale şi dosare penale.
Şapte silvicultori din cadrul ICAS Suceava sunt deja cercetaţi pentru tăieri ilegale, folosirea ilegală a ciocanului şi abuz în serviciu, în vreme ce o altă anchetă se desfăşoară pentru depistarea vinovaţilor în cazul incendierii autoturismului.
Trei dosare penale pentru tăierile ilegale de arbori de la OS Tomnatec
Şeful Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a anunţat ieri că, în cazul Tomnatec, sunt deja înaintate Parchetului Câmpulung Moldovenesc trei dosare penale, care vizează un număr de şapte angajaţi ai Ocolul Silvic Tomnatec.
“Cele trei dosare penale vizează şapte angajaţi ai Romsilva, din cadrul ICAS Suceava, sub acuzaţiile de tăieri ilegale, folosirea ilegală a ciocanului, abuz în serviciu. Procurorii au termen 48 de ore să se pronunţe dacă încep sau nu urmăririle penale, dar cel mai probabil că vor începe”, a spus Valerian Solovăstru.
În urma verificărilor făcute până acum, în cadrul Ocolului Silvic Tomnatec a fost constatat furtul a 570 metri cubi de masă lemnoasă, tăiaţi ilegal.
Se pare că acesta era doar începutul unui plan prin care urmau să fie sustraşi din pădure mii de metri cubi de masă lemnoasă.
“Mai grav este ceea ce se intenţiona să se facă, pentru că s-au găsit diferenţe foarte mari între ceea ce era în realitate în teren şi ceea ce se urma a fi valorificat. Aici sunt faptele mai grave şi există suspiciunea de folosire ilegală a ciocanului. Din fericire lucrurile au fost descoperite la timp”, a adăugat directorul RNP, Valerian Solovăstru.
Principala metodă prin care a fost pusă la cale dispariţia lemnului din pădure a fost cea de subdimensionare a arboretului de pe suprafeţele împădurite, astfel încât în actele oficiale apăreau anumite cantităţi care puteau fi valorificate prin exploatarea pădurii, când, în realitate, cantitatea de masă lemnoasă din teren care putea fi valorificată era aproape dublă.
De exemplu, la o singură partidă de exploatare a masei lemnoase au fost constatate diferenţe de 1.700 de metri cubi, după ce în acte au fost trecuţi numai 2.700 de metri cubi de lemn, când în realitate erau aproape 4.000 de metri cubi.
Solovăstru: “Nu există pădure fără uscături”
Şeful Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a fost cel care a solicitat ca în acest caz toate verificările şi cercetările să fie efectuate în regim de urgenţă: “Suntem conştienţi că, cel puţin în ceea ce priveşte pădurile statului, există destule abuzuri. Niciodată nu le-am muşamalizat şi nici nu încercăm aşa ceva. Dar cred că este mult prea mult spus că ar fi vorba de reţele infracţionale. Există demenţi peste tot, există oameni care nu înţeleg că trebuie să se oprească dacă au greşit şi să părăsească sistemul. Noi semnalul l-am dat încă de acum un an şi jumătate, când o parte au plecat de bunăvoie. Cel puţin pe Suceava, dar şi în cadrul Romsilva, zona este destul de asanată din acest punct de vedere. Dar nu există pădure fără uscături şi de asta avem în permanenţă oameni în verificări şi programe de control”.
Deşi există legătură între incidentul cu incendierea maşinii unui silvicultor şi tăierile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Tomnatec, administrat de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, directorul RNP nu crede că cel care a dat foc autoturismului este neapărat unul dintre cei cercetaţi pentru abuz în serviciu.
“Acolo s-a întâmplat şi un lucru destul de grav, cu acea incendiere a maşinii şefului staţiunii. Fapta este în cercetare, astăzi trebuiau să vină rezultatele expertizei de la pompieri. Au demarat cercetările şi pe această linie. Suspecte sunt atât persoane din cadrul silvic, cât şi din afară. Totuşi, din datele comunicate până acum, cele şapte persoane cercetate nu au legătură cu incendierea maşinii”, a adăugat Valerian Solovăstru.
Persoanele suspectate se consideră victime ale sistemului
Printre persoanele suspectate de implicare în tăierea ilegală a 570 de metri cubi de lemn şi fabricarea unor note de constatare false, pentru a putea face dispărute alte câteva mii de metri cubi de lemn, se numără şi şeful de district Cristian Cojocea, precum şi pădurarul responsabil de zona în care a fost incendiată maşina, Iulian Ipate.
Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, şeful de district a confirmat faptul că activitatea sa este cercetată în acest caz, dar se consideră o victimă a sistemului: “Se încearcă să mi se pună în spate această poveste, în care nu sunt implicat decât datorită funcţiei şi a răspunderii pe care o am. Vreme de trei luni eu am fost internat în spital, iar cât am lipsit eu s-au găsit să mă încarce cu unele treburi. Chiar vreau să se afle adevărul, pentru că nu mă consider deloc vinovat”.
Începând de săptămâna viitoare, aflarea adevărului va fi încredinţată procurorilor care se vor ocupa de acest caz.
(16 dec 2011, 13:53:21