Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2011 - Anul XVI, nr. 297 (4895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri mari

Căldura în oraşul Siret, un lux de câteva ore pe zi, la un preţ exorbitant

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Facturi de 400-500 de lei sau chiar mai mult, pentru câteva ore de căldură pe zi, dimineaţa şi seara. Se întâmplă în oraşul Siret, unde cei peste şase sute de abonaţi la sistemul centralizat local trăiesc o dublă mare nemulţumire: au de plătit facturi foarte mari şi nici măcar nu primesc căldură suficientă.

 

Termosir SA Siret, societatea care furnizează în oraş încălzirea prin centrala pe gaz metan, al cărei acţionar unic este Consiliul Local al oraşului, a afişat acum câteva zile tabelele de plată aferente lunii noiembrie. Sumele în contul încălzirii i-au lăsat mască pe oamenii din Siret. Aproximativ 400 din cele 613 familii racordate la sistemul centralizat sunt salvate în proporţii mai mari sau mai mici de subvenţii, restul sunt însă într-o situaţie foarte delicată.

 

Pensionari fără subvenţii şi factură de 515 lei

Grav este că mulţi dintre cei fără subvenţii nu sunt deloc oameni înstăriţi. Cei care au venituri pe membru de familie de peste 615 lei nu primesc nici o subvenţie. Este şi cazul multor vârstnici, care, cu pensii de 600-700 de lei şi fără alte surse de venit, sunt cel mai crunt afectaţi de imensele facturi.

Un exemplu este Rodica Bulău, o femeie în vârstă de 72 de ani care locuieşte pe strada Mioriţei, nr. 8, la blocul V, împreună cu soţul şi cu fiul său, într-un apartament cu trei camere.

Factura pentru luna noiembrie a familiei Bulău este de 515 lei.

„Eu înţeleg, în oraşe mari poate fi mai scump, dar oamenii au şi alte servicii.... apă caldă zilnic... noi nu mai avem apă caldă din 1990, fiecare şi-a pus câte un boiler şi se descurcă cum poate. Gunoiul şi alte servicii se plătesc separat....e foarte scump”, îşi spune justificata nemulţumire Rodica Bulău.

 

Determinaţi să îşi instaleze centrale proprii  

La o altă vecină, care are tot un apartament cu trei camere, factura pentru luna noiembrie este şi mai mare.

Vanda Sabin ne-a declarat: „Nu avem căldură decât vreo trei ore dimineaţa şi seara de la 6 şi până pe la 10-11. Nu este suficient, în timpul zilei se răceşte şi este foarte frig. Chiar şi aşa facturile sunt foarte mari, cinci milioane şi aproape şase sute de mii pe luna noiembrie”.     

Femeia este foarte nemulţumită şi spune că în anul următor, indiferent de sacrificii, se va debranşa de la sistemul centralizat şi va trece pe centrală proprie.

 

Dau bani mulţi şi stau în frig 

Un alt locatar de pe strada Mioriţei din Siret, Benone Apetre, are de plătit 370 de lei încălzirea, asta fără subvenţia de 40% de care beneficiază pentru că el şi soţia au venituri foarte mici. 

Pentru el, frustrant este că, deşi are de plătit foarte mult, nici măcar nu are căldură suficientă.

„Ei dau căldură trei ore dimineaţă şi trei-patru ore seara. În aceste condiţii, în cursul zilei, după-amiază, se răceşte bine în casă....... Apoi, alt exemplu, cineva dacă are serviciu la patru jumătate dimineaţă se trezeşte în frig. Nici cu aceste ore de căldură nu e un program fix, nu se respectă un program. E prea mult....”, ne-a declarat Benone Apetre.

 

Preţuri cu 45% mai mari decât anul trecut

Adrian Popoiu, primarul oraşului Siret, admite fără ezitare că preţurile sunt mari şi dă de înţeles că perspectivele sunt sumbre, din cauza posibilităţilor foarte reduse ale bugetului local.

El a amintit că principala cauză a creşterilor de preţ este eliminarea subvenţiei de 45% de la bugetul de stat, la care se adaugă şi alţi factori aparent mai mărunţi: în costuri apar şi investiţiile în programul „Utilităţi şi mediu”, prin care a fost adus gaz metan în Siret, iar obligativitatea externalizării serviciului de termoficare şi înfiinţarea unei societăţi (SC Termosir) înseamnă costuri mai mari.

Adrian Popoiu a declarat: „Efectiv faţă de anul trecut preţul este cu 45% mai mare, cât era subvenţia la preţul de referinţă de la bugetul de stat. Având în vedere că posibilităţile noastre sunt limitate, nu am putut suplini această povară, care s-a transferat de la bugetul de stat la cel local, şi sigur că avem o problemă”.

 

Se speră o reducere cu 20-30% a facturilor

Totuşi, primarul Popoiu a lăsat o urmă de speranţă celor racordaţi la sistemul centralizat.

„Vrem ca în următoarea şedinţă de Consiliu Local, având în vedere că preţurile chiar au crescut foarte consistent, să iniţiem o hotărâre prin care Primăria oraşului Siret să susţină sistemul de termoficare cu 20-30% din această majorare”, a spus Popoiu.

Totuşi, bani pentru această subvenţionare nu prea există. Primarul Popoiu, membru PNL, a arătat că a solicitat şi aşteaptă sprijin de la Consiliul Judeţean Suceava, pentru susţinerea serviciului de termoficare. 

 

Apa caldă, furată din ţevile caloriferelor

Edilul din micul oraş de la frontieră a mai amintit că facturile din noiembrie sunt mari şi pentru că includ costuri de încălzire şi pentru o parte a lunii octombrie, deşi pe tabelele puse la blocuri nu se precizează nicăieri acest fapt.

Adrian Popoiu susţine că facturile sunt mari şi din cauză că apa din ţevi este furată de beneficiari, pentru uzul casnic.

„Rog siretenii, pe această cale, să fie conştienţi că noi putem da căldură 24 de ore din 24 în condiţiile în care apa din calorifere nu mai este sustrasă...”, a subliniat primarul, explicând că furtul apei duce la necesitatea repornirii mult mai dese a centralei, ceea ce înseamnă automat costuri mai mari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura în oraşul Siret, un lux de câteva ore pe zi, la un preţ exorbitant.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Căldura în oraşul Siret, un lux de câteva ore pe zi, la un preţ exorbitant0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Costuri suplimentare Mioritei 10 trimis de
(16 dec 2011, 13:46:04
Pe langa costul foarte mare al caldurii, locatarii de pe Mioritei 10 trebuie sa plateasca 90 lei lunar pentru repararea acoperisului, care o cere un singur apartament(apt. 12), al carui locatari si-au construit ditamai casa si singurul motiv ar fi sa obtina un pret mai bun la vanzare ptr. apt.

Sa facem un calcul: 90 lei x 14 apt x 12 luni = 15120 lei / 4,3409 (curs euro) = ~3500 euro (un apt. la ult etaj este evaluat la 8500 euro). Monstruos de mult pentru o bucata de bitum.

450 caldura + 90 rata = 540 (dintr-un salar de 800)

P.S.: Domnii care cer reparatiile sunt scutiti de la plata caldurii(nu au nici un venit). Dar casa de unde a aparut???

Poate mai da de gandit cuiva treaba asta...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei