Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor, reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi directorii tuturor direcţiilor silvice din ţară s-au întrunit la Gura Humorului, unde a avut loc şedinţa de analiză a rezultatelor obţinute în 2011, tot aici fiind stabilită strategia de gestionare a fondurilor silvice pentru 2012.
Directorul general al RNP Romsilva, suceveanul Valerian Solovăstru, a prezentat, în mare, activitatea Regiei, evidenţiind şi o serie de Direcţii Silvice din ţară, cărora li se datorează rezultatele bune obţinute, Suceava fiind cap de listă.
Valerian Solovăstru a declarat: “Pentru RNP, anul 2011 a fost un an cu rezultate bune. Mă abţin să spun că foarte bune, pentru că este loc şi de mai bine. Dacă este să vorbim pe câteva cifre, estimăm o realizare a cifrei de afaceri cu depăşire de 10%, ceea ce reprezintă o depăşire a profitului cu 140 – 150%, dacă e să ne luăm după ceea ce ne-am propus. Dacă este comparativ cu 2010, depăşirea este mult mai substanţială. Se bazează pe eforturile făcute de întreg colectivul Romsilva, dar aici trebuie să scot în evidenţă câteva Direcţii Silvice. Şi aş menţiona în primul rând Suceava, apoi Neamţ, Bacău, Mureş, Sibiu, Alba. Sunt direcţiile silvice care au dus greul în acest an”.
15.000 de hectare de teren împădurite în 2011
Una dintre reuşitele acestui an, care a fost declarat “Anul Pădurii”, este împădurirea unor suprafeţe de teren considerabile.
Valerian Solovăstru a declarat: “Am reuşit integral programul de împăduriri, adică 15.000 de hectare, şi am dat în folosinţă 1.700 de hectare de terenuri de reconstrucţie ecologică. Am desfăşurat activităţi pe 17.000 de hectare de terenuri degradate.”
Secretarul de stat Cristian Apostol, responsabil de păduri, în cadrul Ministerului Mediului, a subliniat faptul că împădurirea unei suprafeţe atât de mari, echivalentă cu cea administrată de un ocol silvic destul de mare, va continua şi anii viitori, ritmul dorit fiind cel de înfiinţare a unui nou ocol silvic în fiecare an.
Peste 700 de km de drumuri forestiere
Cum activitatea de gestionare a pădurilor este condiţionată de existenţa accesului către cât mai multe zone, anul acesta au fost începute lucrările de amenajare a 720 de km de drumuri forestiere, din care au fost daţi deja în folosinţă 150 de km.
“Proiecţia bugetară pe anii 2012, 2013, 2014 prevede o creştere uşoară a cifrei de afaceri, dar şi o oarecare stagnare în ceea ce priveşte investiţiile de la bugetul de stat. Aici vom veni noi cu un supliment pe fondul de accesibilizare şi bani care vor fi alocaţi în special pentru construcţia de drumuri forestiere noi. În continuare suferim la capitolul accesibilizarea fondului forestier”, a precizat directorul RNP.
Pădurile virgine
Nu a fost ocolit nici mult discutatul subiect al protejării pădurilor virgine.
Directorul Romsilva a vrut să clarifice o serie de acuzaţii aduse de asociaţiile ecologiste: “În acest an au fost lansate o serie de teme sensibile, şi aici m-aş referi la acea campanie de protejare a pădurilor virgine. Suceava stă foarte bine la acest capitol din multe puncte de vedere. Aş spune că este o campanie lansată mai mult cu sufletul. Va trebui şi tehnicul să-şi spună în continuare cuvântul. La Ministerul Mediului se lucrează la o metodologie pentru a se clarifica odată pentru totdeauna criteriile de clasificare a pădurilor virgine. Eu vreau să spun că din cele 3,45 de milioane de hectare de pădure ale statului pe care le administrăm, circa 800.000 de hectare sunt păduri pe care nu intervenim de loc. Puţină lume ştie acest lucru”.
300 de silvicultori sancţionaţi
Analiza de final de an a cuprins şi aspecte mai delicate ale activităţii silvice, precum abuzurile săvârşite de personalul silvic.
“În jur de 300 de oameni au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare şi pentru diverse alte abuzuri. Din păcate fenomenul este în creştere faţă de 2010, nu ca număr, ci ca intensitate. Adică s-au descoperit mai puţine cazuri, dar poate un pic mai grave. Din păcate avem şi oameni care sunt cercetaţi penal pentru diverse abuzuri”, a recunoscut directorul Romsilva.
Interesul pentru lemn, semn bun pentru economie
Secretarul de stat Cristian Apostol consideră că rezultatele obţinute de RNP în 2011 sunt foarte bune, apropiate chiar de cele ale lui 2007, an de vârf din punct de vedere economic.
“Interesul pentru lemn apare în momentul în care economia merge. În momentul în care este recesiune, nu merge nici acest sector. Este bine că au ieşit cu nişte rezultate foarte bune. Au posibilitatea anul viitor să aibă rezultate foarte bune”, a evidenţiat reprezentantul Ministerului Mediului.