Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), în calitate de reprezentant al studenţilor şi membru al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a transmis o scrisoare deschisă parlamentarilor din judeţul Suceava cu privire la procentul prea mic din PIB-ul României ce urmează a fi alocat educaţiei.
„În contextul dezbaterilor din Parlamentul României cu privire la bugetul ţării pentru anul următor, considerăm că dumneavoastră, în calitate de reprezentant legitim şi direct al cetăţenilor români în Parlament, trebuie să luaţi la cunoştinţă poziţia şi nevoile studenţilor din Universitatea <Ştefan cel Mare> din Suceava”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă tuturor parlamentarilor suceveni.
Preşedintele ASUS, Oana Poraicu, este de părere că „Educaţia este pilonul principal al oricărei societăţi sănătoase, bazate pe cunoaştere şi informaţie. ASUS consideră că în perioadele de criză economică şi socială, statul trebuie să îşi îndrepte atenţia către soluţii viabile, pe termen lung, iar bugetul României trebuie să fie principalul instrument în acest sens”.
În scrisoarea deschisă se mai precizează: „Având în vedere că proiectul de buget va fi votat în perioada următoare, vă solicităm, în calitate de studenţi şi de cetăţeni ai României, să susţineţi, prin votul dumneavoastră, alocarea unui procent mai mare din cheltuielile publice pentru educaţie”.
Un singur parlamentar a răspuns solicitării
Pentru anul 2012, bugetul alocat educaţiei este de 3,64%, în condiţiile în care în Pactul pentru Educaţie, precum şi în Legea Educaţiei Naţionale este menţionat că procentul din PIB ce trebuie alocat educaţiei este 6%, iar acest lucru trebuie respectat şi în procesul decizional, nu doar la nivel declarativ.
Studenţii suceveni au trimis scrisori deschise celor 14 deputaţi şi senatori ai judeţului, însă, până acum, potrivit vicepreşedintelui ASUS, Paul Palancanu, numai unul singur a răspuns solicitării. Este vorba despre Eugen Bejinariu, deputat PSD.
În afară de solicitarea făcută către parlamentari, studenţii au demarat o campanie de strângere de semnături prin care protestează împotriva bugetului alocat educaţiei şi, numai într-o singură zi, 1.000 de studenţi au semnat petiţia.
(15 dec 2011, 11:40:49