În urmă cu mai puţin de trei săptămâni, în noaptea de 27 spre 28 noiembrie, un incendiu devastator a distrus patru case din comuna Marginea. În urmă a rămas un adevărat dezastru, patru familii trezindu-se fără acoperiş deasupra capului în prag de iarnă. Ca într-un vis devenit realitate, până la finele acestei săptămâni, cele patru locuinţe, refăcută aproape de la zero, vor fi deja acoperite.
Ne-am deplasat acum două zile la Marginea pentru a vedea cu ochii noştri minunea. Un grup de aproape 50 de oameni, toţi voluntari, lucrau la construcţia caselor. Noile locuinţe, din BCA, trei refăcute de la zero, sunt deja aproape finalizate. Două au acoperiş, iar la acoperirea celorlalte două se lucrează în aceste zile. Locuinţele sunt mari, cu câte două niveluri şi au minimum cinci-şase camere. Nu este decât o reconstituire a vechilor case ale gospodarilor, în locaţii uşor diferite.
De la patroni şi până la văduve, s-au strâns aproape 55.000 de euro
Arcadie Boicu, reprezentantul bisericii penticostale din Marginea, unul dintre iniţiatorii acestei extraordinare munci de voluntariat, ne-a declarat: „Materialele au fost strânse absolut din donaţii, începând de la mari patroni, care au donat mii de euro, şi până la văduva care a dat 20-30 de lei. Ne-am dat seama, şi toată comunitatea şi-a dat seama, că e nevoie ca aceste familii să fie ajutate. Investiţia este de aproximativ 2,3 miliarde de lei vechi, în jur de 55.000 de euro”, a declarat Arcadie Boicu.
În condiţiile în care între membrii cultelor religioase relaţiile sunt de cele mai multe ori reci, la Marginea colaborarea extraordinară între ortodocşi şi penticostali ar trebui să devină un model.
Preotul şi liderul comunităţii penticostale, „fraţi” pe şantier
Arcadie Boicu a declarat: „Preotul ortodox are a 14-a zi de când munceşte cot la cot cu enoriaşii, la fel şi un consilier local, Teodor Rotar, şi atât comunitatea penticostală, cât şi cea a fraţilor ortodocşi au colaborat şi colaborează excepţional”.
Preotul ortodox Vasile Vartic este cel care s-a implicat cot la cot în strângerea de fonduri şi apoi la muncă, alături de liderul penticostalilor, Arcadie Boicu.
Vasile Vartic a declarat: „Am făcut apel la slujbă, s-a umblat şi prin sat, s-au strâns vreo doi bani... s-a dat la fiecare gospodar afectat exact cât s-a strâns. Acesta este gestul comunităţii. Şi ne bucură, ne-a bucurat şi sperăm să ne bucure în continuare solidaritatea oamenilor”.
Copiii la vopsit, femeile la bucătăria de campanie
Trecând peste aceste vorbe frumoase, realitatea este cea care confirmă că oamenii s-au mobilizat exemplar, atât din punct de vedere financiar, cât şi al muncii voluntare. Şi nu numai bărbaţii s-au apucat de treabă.
Pe şantierul ad-hoc din zona caselor distruse de incendiu am văzut cum copiii şi tinerii vopsesc scânduri şi ajută la alte tipuri de munci uşoare, şi cum femeile din sat şi-au organizat o bucătărie de campanie, unde iau masa de prânz toţi muncitorii voluntari.
Viorica Grigorean este una dintre femeile care sunt bucătărese voluntare în această acţiune umanitară. „Ajutăm şi noi, că e nevoie acum, oricine are bunăvoinţă ar trebui să vină să ajute. Fiecare venim câte o zi, avem un şef, el ne anunţă în fiecare zi, ne programează şi, cum ne spune el, aşa facem”, a spus femeia.
Un incendiu devastator, extins din cauza vântului şi favorizat de apropierea locuinţelor
Devastatorul incendiu din noaptea de 27 spre 28 noiembrie a izbucnit de la un cablu electric deteriorat care s-a supraîncălzit şi a aprins acoperişul din lemn al casei lui Mircea Mihalescu, tată a nouă copii.
Reperat cu întârziere, incendiul s-a extins cu repeziciune, din cauza vântului foarte puternic. De asemenea, dezastrul a fost favorizat şi de faptul că locuinţele vecinilor erau apropiate una de alta.
De la casa lui Mircea Mihalescu focul s-a răspândit la gospodăriile lui Vasile Bodnărescu, Vasile Bodale şi Ilie Fundu. Casele celor patru sunt refăcute acum prin solidaritatea extraordinară a oamenilor din Marginea.
Urmează amenajarea interioară şi mobilarea locuinţelor
După momentele de coşmar în care şi-au văzut agoniseala de-o viaţă scrum, proprietarii îşi găsesc cu greu cuvintele acum, când lucrurile sunt pe cale să revină la normal.
Mircea Mihalescu a declarat: „Cu ajutorul lui Dumnezeu o să am o casă nouă, oamenii de credinţă, oamenii de bine, toţi au venit şi ne-au ajutat şi am ajuns în starea în care suntem”.
Arcadie Boicu a declarat că după ce se va finaliza construcţia caselor se vor mai aduna bani şi pentru amenajarea lor interioară, pentru săvârşirea cu brio a acestei extraordinare mobilizări umanitare.
Podul din lemn din Marginea, construit într-o zi
Mulţi dintre sătenii din Marginea implicaţi în reconstruirea caselor distruse de incendiul din noiembrie sunt cei care, în 2009, au uimit o ţară întreagă după ce au construit un pod de lemn pe DN 17 A, cel care face legătura între Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.
Podul de atunci a fost realizat într-o zi, tot din fondurile exclusive ale oamenilor din Marginea şi prin voluntariat, ca reacţie la lentoarea autorităţilor în privinţa reînceperii unui nou pod, după ce vechea construcţie fusese distrusă de inundaţiile din 2008.
(15 dec 2011, 11:22:31