Construcţia noului Spital Municipal din Fălticeni va costa 31,5 milioane de lei (315 miliarde de lei vechi), investiţia urmând a se realiza din fondurile Ministerului Sănătăţii. Semnarea contractului de execuţie a lucrărilor a avut loc ieri, la Primăria Fălticeni, primarul acestui municipiu, Vasile Tofan, declarând că licitaţia a fost câştigată de un consorţiu format din patru firme sucevene, respectiv SC General Construct, în asociere cu SC Con Bucovina SA, Loial Impex SRL şi SC Instcomp SA.
La semnarea contractului au fost prezenţi atât reprezentanţii constructorilor, cât şi numeroşi medici ai spitalului din Fălticeni. După semnarea contractului de către directorul spitalului, Mircea Lupu, şi directorul General Construct, Viorel Nuţu, Vasile Tofan a explicat că la licitaţia organizată în data de 21 martie 2011 au mai participat încă patru asocieri de firme, atribuirea lucrărilor fiind blocată aproape nouă luni din cauza celor zece contestaţii care au fost depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dintre care una a ajuns în instanţă.
Tofan a spus că valoarea estimată a contractului a fost de 46,66 de milioane de lei (466,6 miliarde de lei vechi), însă în urma licitaţiei acesta a fost adjudecat la suma de 31,5 milioane de lei. Lucrările de construcţie a noului spital din Fălticeni ar urma să fie finalizate într-un termen de 24 de luni. „Personal, nu mi-aş fi dorit să ajungem să facem un eveniment dintr-un asemenea moment. Mi-aş fi dorit ca lucrurile să fi decurs normal, iar momentul acesta să se fi petrecut cel puţin acum trei ani de zile, dar, din nefericire, nu s-a întâmplat, din cauze şi motive care ţin mai puţin de noi, de administraţia publică locală din Fălticeni, de spital şi de DSP Suceava”, a declarat Vasile Tofan.
El a subliniat că lucrările de construcţie a spitalului din Fălticeni au început în anul 1991, însă au fost sistate din lipsa finanţării după ce au fost realizate în proporţie de 28%. „Nu e un moft că medicii şi personalul sanitar din Fălticeni şi-au dorit numaidecât un spital nou. Actualul spitalul îşi desfăşoară activitatea în cinci locaţii distincte vechi, iar clădirea principală are peste 150 de ani”, a explicat Vasile Tofan, care a mai adăugat că „nici repararea sau reabilitarea acestor clădiri nu ar mai fi putut crea condiţii normale pentru desfăşurarea activităţii în continuare”.
Primarul din Fălticeni a mai arătat că unele „disputele ieftine” au făcut să se piardă mult timp până la semnarea contractului pentru construcţia noului spital din Fălticeni. Vasile Tofan a explicat că dacă şi în anii anteriori au existat alocări bugetare pentru organizarea licitaţiei şi începerea lucrărilor, anul 2011 a fost primul în care acest lucru ar fi fost efectiv posibil, existând toate aprobările din partea Ministerului Sănătăţii. „În 2011 am avut 200 de miliarde de lei vechi alocaţi pentru investiţia de la spital. Timpul fizic nu ne mai permite utilizarea acestor bani, de aceea am reţinut, prin înţelegere cu Ministerul Sănătăţii, doar o sumă de 10 miliarde de lei vechi, pe care să o putem folosi până la sfârşitul anului”, a mai spus Tofan. El a precizat că este posibil ca Ministerul Sănătăţii să aloce în anul 2012 o sumă de cel puţin 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi) pentru construcţia spitalului.
Spitalul va deservi municipiul Fălticeni şi 20 de localităţi învecinate
Vasile Tofan a arătat că noul spital din Fălticeni va deservi o populaţie de aproximativ 150.000 de persoane, atât din acest municipiu, cât şi din 20 de localităţi învecinate. „Ştiu că au existat şi că vor mai exista voci care susţin că nu era nevoie de un spital nou la Fălticeni. Dar astăzi, la modul real, dacă activitatea spitalicească de la Fălticeni ar fi total abandonată, cu siguranţă Spitalul Judeţean Suceava nu ar putea face faţă situaţiei”, a precizat primarul din Fălticeni.
La rândul său, managerul spitalului din Fălticeni, Mircea Lupu, a spus că în noua clădire a spitalului, care va dispune de 248 de paturi, vor funcţiona secţiile de medicină internă, cardiologie, chirurgie, pediatrie, neonatologie şi maternitate. Mircea Lupu a arătat că secţiile de dermatologie, contagioase şi TBC vor funcţiona în continuare în actualele clădiri. El a mai precizat că în momentul de faţă spitalul din Fălticeni dispune doar de 67% din personalul medical şi nemedical de care ar avea nevoie.
(15 dec 2011, 11:56:20
Cred ca trebuia sa se dea exemple cu licitatiile adjudecate in ultimii 4-5 ai castigate cu sume de peste 1 milion euroi si care au ajuns la 5-6 milioane pana la finalizare.
Spitalul sigur in final va fi nu 31,5 milioane ci minim 50. SA TRAITI BINE FRAIERILOR!