Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 dec 2011 - Anul XVI, nr. 296 (4894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

ISPA

Cel mai mare proiect de mediu din municipiul Suceava a fost finalizat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul cu cea mai mare finanţare din fonduri europene, peste 53 de milioane de euro, de care a beneficiat municipiul Suceava, prin programul ISPA, a fost finalizat ieri, într-un cadru oficial, în prezenţa beneficiarilor, constructorilor şi echipelor de implementare.

Proiectul, care a avut ca scop extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, precum şi modernizarea staţiei de tratare-epurare a apelor uzate, a fost lansat cu patru ani în urmă, în data de 14 decembrie 2007.

 

Bilanţul final, după patru ani de “chin”, încununaţi de succes

După exact patru ani, timp în care atât cei care s-au ocupat de implementarea proiectului cât mai ales sucevenii au resimţit efectele lucrărilor care au brăzdat oraşul în lung şi în lat, pentru a fi înlocuite conductele “putrede” cu altele noi, care să reducă numărul de avarii şi pierderile în reţea, în vreme ce alte lucrări, mai complicate, au fost făcute în zone mai puţin accesibile publicului, ACET şi Primăria Suceava au pus punct proiectului ISPA.

Directorul ACET, Ştefan Groza, a declarat: “Suntem într-un moment de împlinire a patru ani de muncă, timp în care am materializat unul dintre cele mai mari proiecte derulate în municipiul Suceava în ultimii 20 de ani, în valoare de peste 53 de milioane de euro, care a însemnat reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă potabilă, canalizare, dar şi a staţiei de epurare a municipiului Suceava”.

Viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a precizat că „pentru Primăria Suceava acest proiect nu a fost unul dintre cele mai mari, ci cel mai mare proiect de investiţii din perioada modernă”. Atât constructorii, cât şi conducerea ACET şi cea a Primăriei Suceava au recunoscut că au fost ani grei pentru toţi cei implicaţi, inclusiv pentru populaţie, care s-a dovedit totuşi înţelegătoare.

“Au fost şi perioade dificile, cu certuri, dar au fost şi perioade când i-am lăudat. Pentru noi toţi a fost o experienţă de implementare a unui astfel de proiect. Suntem mulţumiţi că spre final am ajuns să avem rezultate, să putem închide acest proiect cu succes”, a spus Viorel Seredenciuc. El a adăugat: “Pe final, avem rezultate. Ele se văd şi se vor vedea în continuare, în situaţii în care trebuie preluate cantităţi mai mari de ape pluviale, la staţia de epurare, care de acum înainte va fi pusă în funcţiune la capacitatea normală, precum şi pe străzile unde prin acest proiect au fost aduse reţelele de apă şi canalizare”.

Din cele 53,7 milioane de euro, 63,57% din bani au reprezentat finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, 12,72% un împrumut de cofinanţare de la Banca Germană de Dezvoltare KFW, iar 23,69% cofinanţare de la bugetul de stat.

 

Utilităţi aduse pentru 10% din populaţie şi reducerea pierderilor pe reţele

Scopul final al proiectului ISPA este de a asigura sucevenilor apă de cea mai bună calitate, fără întreruperi, existenţa unui sistem funcţional de preluare a apelor uzate şi a celor pluviale, precum şi epurarea acestora, înaintea deversării lor în râul Suceava, pentru a reduce la minim poluarea acestuia.

Tocmai de aceea proiectul a avut trei mari componente. Prin implementarea componentei de apă potabilă, în valoare de 15,6 milioane de euro, s-a reuşit creşterea eficienţei activităţii de furnizare a apei odată cu reducerea costurilor, reducerea pierderilor de pe reţele, cât şi extinderea zonelor de acoperire a alimentării cu apă de la 75 la 85% din municipiul reşedinţă de judeţ.

A doua mare componentă, axată pe reabilitarea şi extinderea reţelelor de

canalizare, în valoare de aproape 21 de milioane de euro, a cuprins înlocuirea a 23 de kilometri de reţele de canalizare avariate şi subdimensionate, extinderea cu 10 km a reţelelor în zona Burdujeni, curăţarea a 37 de km de conducte, reabilitarea staţiei de pompare a apelor uzate de la Mirăuţi şi construirea a două bazine de retenţie.

Prin implementarea acestor măsuri s-a urmărit reducerea nivelului infiltraţiilor cu până la 10-15%, creşterea gradului de acoperire cu reţele de canalizare de la 65 la 75%,îmbunătăţirea capacităţii hidraulice a conductelor de canalizare şi o mai bună întreţinere a reţelelor de canalizare.

Ultima componentă, dar la fel de importantă, a fost cea de modernizare a staţiei de epurare a apelor uzate din lunca Sucevei.

 

Reţele de utilităţi extinse la 100% din populaţia Sucevei

Chiar dacă abia au pus punct unui megaproiect, care s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, Primăria Suceava şi ACET se pregătesc de implementarea unui nou proiect, care va continua ceea ce a început cu ISPA.

Viceprimarul Viorel Seredenciuc a mai spus: “Ne aşteaptă un al proiect mare, cel de POS Mediu, la care Suceava va fi iarăşi printre fruntaşi, pentru că vom avea la dispoziţie, pentru aglomerarea Suceava – Salcea, peste 30 de milioane de euro. Cu acesta vom aduce municipiul Suceava la un grad de acoperire de 100% în privinţa reţelelor de apă şi canalizare. Având experienţa ISPA, sunt convins că şi programul POS Mediu îl vom duce la final”.

Lucrările din cadrul acestui nou proiect urmează să înceapă în 2012 şi vizează în principal cartierele Burdujeni Sat şi Iţcani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare proiect de mediu din municipiul Suceava a fost finalizat.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Cel mai mare proiect de mediu din municipiul Suceava a fost finalizat4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BRAVO! Dar SUCEAVA PUTE!!!! trimis de
(15 dec 2011, 19:03:05
Multumim pentru mirosurile inspaimantatoare, oribile, pe care zi de zi le suportam gratie minunatei reabilitari a canalizarii. SA VA FIE RUSINE, in frunte cu dom primar, care a promis ca aceasta problema se va rezolva. Daca ti-ai parcat masina langa un canal oarecare din comuna noastra, iti versi matele dimineata cand mergi la munca.
DSP Sv nu are nimic de spus?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei