Halucinantul caz al suceveanului care a obţinut în instanţă anularea procesului verbal prin care maşina cu care transporta cereale, în calitate de producător agricol, i-a fost confiscată, şi care, mergând să-şi ridice autoutilitara, s-a trezit că aceasta a fost vândută pe un preţ de nimic, se va muta din nou în instanţă. Prin intermediul avocatului, păgubitul, Stelică Buzec, domiciliat în satul Mironu, comuna Valea Moldovei, va deschide un nou proces în care va cere despăgubiri de 260 de lei, pentru fiecare zi în care maşina i-a fost confiscată, adică începând cu data de 18 iulie a.c..
De la agonie la extaz, apoi din nou la agonie
Reamintim că bărbatul a obţinut definitiv şi irevocabil anularea procesului verbal din data de 18 iulie 2011, prin care un poliţist din Vaslui i-a aplicat o amendă de 3.000 de lei, ca măsură complementară confiscându-i cerealele pe care le transporta, 2.800 de kilograme de porumb, şi mijlocul de transport, o autoutilitară marca Mercedes Benz.
Măsura a fost luată pentru „transport de marfă în scopul comercializării fără a avea documente legale”, deşi agentul constatator nu a avut nici o dovadă că suceveanul intenţiona să facă acte de comerţ, iar acesta deţinea certificat de producător emis de Primăria Valea Moldovei, pe care însă nu îl avea la el.
Stelică Buzec a relatat cum s-a dus cu maşina la Vaslui cu cantitatea de 1.500 de kilograme de cartofi producţie proprie, pentru a face schimb cu porumb, de care avea nevoie pentru hrana animalelor. Poliţistul l-a tras pe dreapta în momentul în care a plecat din Vaslui şi se îndrepta spre Suceava. Deşi omul i-a explicat agentului că are certificat de producător valabil, însă, la plecare, nu l-a putut ridica de la Primăria Valea Moldovei, poliţistul a refuzat să facă vreo verificare şi i-a confiscat maşina.
După ce a câştigat definitiv procesul, bărbatul s-a dus, luni, pe 12 decembrie, să-şi ridice maşina. A aflat stupefiat că autoutilitara Mercedes Benz a fost vândută de Finanţe la modicul preţ de 1.800 de lei şi va fi despăgubit cu această sumă.
„Eu cu acea maşină îmi câştigam pâinea, era mânurile mele”
Stelică Buzec ne-a declarat: „Să-mi dea 260 de lei pe zi, de când mi-au oprit maşina, plus daune morale şi cheltuieli de judecată, asta voi cere în instanţă. Ei mi-au dat maşina cu 18 milioane de lei vechi, eu am cheltuit vreo 30 de milioane numai cu drumurile de la Suceava la Vaslui. Cu banii ăştia (n.r. – 1.800 de lei) nu iei nici un cal, nici o căruţă... Eu cu acea maşină îmi câştigam pâinea, era mânurile mele”. Suma de 260 de lei, spune Buzec, reprezintă banii pe care i-ar fi câştigat zilnic acesta cu ajutorul maşinii.
De altfel, avocatului acestuia a înştiinţat deja oficial Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui că aşteaptă ca maşina şi cerealele să-i fie restituite păgubitului în termen de cel mult o săptămână, însă Buzec este hotărât ca oricum să meargă mai departe în instanţă, pentru a obţine despăgubiri.
„Maşina deja mi-a fost vândută, cine ştie în ce hal a ajuns. Cum ar fi să mi-o dea acum înapoi şi, după luni de zile în care nu am avut parte de ea, să o primesc şi să nu mai am nici o pretenţie?”, se întreabă suceveanul.
Exemplul unui producător agricol lovit din toate părţile
Stelică Buzec ne-a spus că maşina sa, deşi cu an de fabricaţie 1987, valorează 2.000 - 2.500 de euro, deoarece a investit destul de mulţi bani în ea.
Toate aceste probleme i se trag bărbatului de la un banal transport de cereale. Un bun exemplu despre cum poate fi lovit crunt în România un mic producător agricol.
„Ce am făcut? Asta mă întreb… am furat grăunţele alea, ce am făcut cu ele? Nu le-am plătit? Aveam droguri, ce era cu grăunţele acelea? Poliţiştii au spus că le vindeam... De ce nu au adus însă nici o probă? Nici cântar nu aveam”, sunt întrebările pe care le pune bărbatul din Valea Moldovei.
Poliţia din Vaslui se spală pe mâini în acest caz
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui şi-au exprimat punctul de vedere prin vocea agentului Loredana David, locţiitor al purtătorului de cuvânt: „În cazul în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, se anulează procesul verbal de contravenţie, în baza actelor normative în vigoare, se restituie celui în drept de către Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice bunul sau contravaloarea mărfurilor valorificate”.
Cum a ajuns maşina la un preţ de fier vechi
Corina Cîmpeanu, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Vaslui, le-a explicat reporterilor de la Antena 1 cum s-a ajuns ca o autoutilitară Mercedes Benz, funcţională, să coste doar 1.800 de lei. „Conform raportului de expertiză tehnică, mijlocul de transport este fabricat în 1987 şi prezintă un grad de uzură de 95%. Expertul tehnic a stabilit valoarea produsului la 1.509 lei. Acesta a fost valorificat prin licitaţie la preţul cel mai bun, de 1.800 de lei. Conform OG 14/2007, proprietarului i se va restitui contravaloarea bunului valorificat”.
Aşadar, cu alte cuvinte, Stelică Buzec ar trebui să primească cei 1.800 de lei şi să plece mulţumit acasă.
Bărbatul are o întrebare retorică şi cât se poate de logică către cei care i-au evaluat maşina. Cum ar fi putut să circule cu o maşină cu un asemenea grad de uzură de la Suceava şi până la Vaslui cu o încărcătură de aproape 3.000 de kilograme?
(14 dec 2011, 11:54:07