Zilnic, pădurile judeţului sunt patrulate de echipe mobile formate din inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), împreună cu reprezentanţi ai poliţiei sau jandarmeriei, în vreme ce principalele artere rutiere din zonele “de risc” sunt ţinute sub supraveghere prin puncte de control fixe, organizate de Direcţia Silvică Suceava.
Mai mult, luna aceasta, inspectorii silvici vor fi prezenţi şi în pieţele din Suceava şi din oraşele mari din judeţ,
Toată această desfăşurare de forţe are un singur scop – depistarea şi prevenirea tăierilor ilegale de pomi de Crăciun.
Puncte fixe de control şi patrule mobile
Acesta este motivul pentru care, zilnic, zeci şi sute de maşini, care ar putea efectua transporturi de brazi de Crăciun, sunt oprite în punctele fixe de control amenajate de Direcţia Silvică Suceava în Fălticeni, Stulpicani, Frasin, Gura Humorului, Râşca, Mălini şi Suceava, fiind verificate de organele de poliţie şi inspectori silvici.
Controale zilnice sunt organizate de silvicultorii suceveni în zonele considerate de risc, precum Spătăreşti, Frasin, Gura Humorului, Cornu Luncii, unde s-au înregistrat anterior probleme cu tăierile ilegale de brazi.
În acelaşi timp, celelalte 18 ocoale silvice din judeţ, unde nu sunt organizate puncte fixe de control, au obligaţia de a organiza patrule mobile, împreună cu Poliţia Locală.
Acţiunile de prevenire a tăierii şi comercializării pomilor de Crăciun au dus la o diminuare majoră a fenomenului care făcea ca, în alţi ani, păduri întregi să dispară de tinere, pentru ca fiecare familie să aibă în casă un brad de Crăciun.
Tăierile ilegale de pomi de Crăciun, descurajate de controale şi cererea mică de pe piaţă
Şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Costel Girigan, a precizat că, spre deosebire de alţi ani, fenomenul de tăiere ilegală a brazilor de Crăciun a cunoscut un regres puternic, până acum fiind depistate doar câteva cazuri izolate, care implică un număr mic de tăieri ilegale.
Acest lucru este confirmat şi de reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, care spun că, odată cu apariţia pe piaţă a brazilor ornamentali exotici, dar şi odată cu creşterea numărului de posesori de brazi artificiali, presiunea asupra pădurii a scăzut mult. Şeful Biroului de Pază a Pădurilor din cadrul DS Suceava, Cezar Tulbure, a declarat: “Cererea de brazi este în scădere de la un an la altul. Dacă acum trei-patru ani se vindeau legal peste 15.000 de brazi, care aveau aplicat sigiliu crotaliu, anul acesta ne aşteptăm la cel mult 6.000 de solicitări. Câtă vreme pe piaţă se găsesc o mulţime de brazi din pepiniere private sau de la export, crescuţi special pentru a fi comercializaţi în această perioadă a anului, nu mai au căutare brazii locali, cu atât mai mult cei procuraţi ilegal, în cazul cărora şi pedepsele sunt extrem de mari”.
Amenda pentru cei care sunt prinşi că taie, transportă sau comercializează brazi este cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, la care se mai adaugă o despăgubire de 435 de lei (fără TVA) pentru fiecare brad tăiat, care se achită către ocolul silvic de pe raza căruia a fost produsă paguba.
(13 dec 2011, 15:47:04