Groapa ecologică din comuna Moara ar putea să devină funcţională în cursului anului 2012. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că în momentul de faţă proiectul de gestionare a deşeurilor din judeţ a fost blocat de contestaţiile depuse la licitaţia pentru desemnarea firmei care va verifica investiţiile realizate prin acest proiect. De menţionat că în cadru unei întâlniri pe care Gheorghe Flutur a avut-o ieri cu primarii din judeţ, primarul Sucevei, Ion Lungu, l-a întrebat pe şeful administraţiei judeţene când ar putea fi dată în folosinţă groapa ecologică de la Moara, în condiţiile în care costul transportului deşeurilor la groapa din Botoşani reprezintă 40% din factura de la salubritate.
Flutur a amintit că în luna aprilie a acestui an a semnat contractul pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, în valoare de 63,9 milioane de euro. El a adăugat că lucrările la prima celulă a gropii de gunoi de la Moara a fost începută în vara anului trecut, din fondurile proprii ale CJ Suceava, investiţie finalizată în momentul de faţă. „Ca să fie funcţională trebuie să începem celelalte investiţii cuprinse în proiect. Acolo trebuie o staţie de epurare, astfel încât investiţia făcută până în prezent să fie funcţională. Acum suntem în proceduri de licitaţie care, din păcate, nu depind de noi, şi suntem la a doua rundă de contestaţii. Sperăm ca în primăvară să putem începe din nou lucrările şi ne concentrăm atenţia ca anul viitor să terminăm prima celulă de la Moara”, a spus preşedintele CJ Suceava.
Potrivit proiectului, pe lângă centrul de management al deşeurilor din Moara urmează să se construiască o groapă ecologică în zona Pojorâta, care va avea o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi şi o capacitate de 157.500 de metri cubi. Din fondurile alocate prin acest proiect vor mai fi construite trei staţii noi de transfer al deşeurilor şi două staţii de colectare, precum şi un sistem de colectare selectivă a deşeurilor, cu 6.426 de platforme şi 7.362 de containere.
(13 dec 2011, 12:15:29