Fostul şef al Gărzii de Mediu Suceava Adrian Căşuneanu trebuie să stea la închisoare. Cel puţin aşa a decis prima instanţă care l-a judecat pentru acte de corupţie. Potrivit magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, Adrian Căşuneanu trebuie închis doi ani şi şase luni pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată.
De asemenea, i-au fost interzise o serie de drepturi pentru o durată de patru ani de la executarea pedepsei cu închisoarea.
În acelaşi dosar, a mai fost condamnat Valeriu Cornel Oprescu la un an şi şase luni de închisoare, un alt inculpat din dosar. O altă măsură a instanţei de judecată prevede că Adrian Căşuneanu şi Valeriu Cornel Oprescu trebuie să plătească daune de 397.430 de lei.
Instanţa a mai decis să-i achite pe inculpaţii Florin Costică Olaru şi Pavel Pădure pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, în calitate de complici, fapta acestor inculpaţi neexistând. O altă măsură a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti a fost aceea a ridicării măsurii sechestrului asigurător dispusă în cursul urmăririi penale asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Florin Costică Olaru. Judecătorii au mai decis ca inculpaţii Valeriu Cornel Oprescu şi Adrian Căşuneanu să plătească câte 8.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Soluţia nu este definitivă şi poate fi contestată în căile de atac.
Pentru ce a fost trimis în judecată Căşuneanu
Potrivit actului de sesizare a instanţei de judecată, Adrian Căşuneanu a fost judecat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Fostul şef al Gărzii de Mediu Suceava a dat un adevărat tun în toamna anului 2006, când a plătit 1,78 de milioane de lei (17,8 miliarde de lei vechi) pentru o clădire pe care vânzătorul a dat numai 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi).
Suspectă a fost şi viteza cu care s-au derulat tranzacţiile. Dacă Pavel Pădure a cumpărat actualul sediu al Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu pe 6 septembrie, la numai 23 de zile, acesta revindea clădirea către instituţia condusă de Adrian Căşuneanu.
În 9 octombrie 2006, susţin anchetatorii, Căşuneanu a dispus achitarea către vânzător a contravalorii imobilului, fără să fie îndeplinite clauzele contractuale din contractul de vânzare-cumpărare.
Mai mult, certificatul fiscal în baza căruia s-a făcut şi actul notarial de vânzare-cumpărare nu putea fi eliberat, deoarece Pavel Pădure, cel care cumpărase sediul, nu se înregistrase la Primăria comunei Moara, pe teritoriul căreia se află clădirea.
Semne de întrebare cu privire la corectitudinea tranzacţiei au apărut şi în privinţa alegerii acestui sediu, situat pe drumul european 85, aproape de staţia de 110 kv, mai ales că pe adresa Gărzii de Mediu au venit şi alte oferte pentru achiziţionarea unor clădiri în municipiul Suceava, mult mai bine poziţionate şi la preţuri rezonabile.
Pavel Pădure a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Alte afaceri ale lui Căşuneanu
O altă afacere năşită de Adrian Căşuneanu a fost achiziţionarea a 24 de uniforme pentru femei şi 55 de costume pentru bărbaţi de la societatea For Men’s SRL Botoşani. Deşi banii au fost viraţi în conturile firmei botoşănene încă din decembrie 2006, produsele au ajuns la Suceava abia în toamna anului trecut. Practic, firma din Botoşani a beneficiat de un soi de cec în alb în valoare de 27.379 de lei oferit de Adrian Căşuneanu.
Nici cu subordonaţii săi Căşuneanu nu a avut o relaţie foarte bună. În urma unui control derulat de Garda Naţională de Mediu s-a constatat că Adrian Căşuneanu a dispus reţinerea din salarii a unei sume de aproape 15.000 de lei, acţiune care nu a avut nici o bază legală.
(14 dec 2011, 02:50:29