Deşi noua Lege a Sănătăţii se află doar în fază de proiect, casele de asigurări private se bat deja pentru a câştiga de partea lor cât mai mulţi pacienţi. Companiile de asigurări au început de câteva săptămâni să recruteze şi să instruiască colaboratori care „să racoleze” asiguraţi. Aceste companii acţionează prin intermediul unor brokeri, care fac recrutări pentru atragerea de adeziuni la casele de asigurări private de sănătate create în sistem privat. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) avertizează însă că firmele care au apărut pe piaţă sunt în afara legii, pentru că se substituie adevăratelor companii şi brokeri autorizaţi pe piaţa de asigurări.
Oportunitate de câştig facil
Firmele în cauză organizează cursuri pe tema asigurărilor private de sănătate, obligatorii din 2012, şi percep o anumită taxă, de peste 50 de lei, de la oamenii pe care îi instruiesc cum să încheie viitoarele poliţe (acestea vor apărea pe modelul pensiilor administrate privat - Pilonul II). În schimbul banilor încasaţi de la persoanele recrutate să strângă adeziuni, companiile promit o mică avere din încheierea viitoarelor poliţe de asigurări private obligatorii de sănătate.
CSA avertizează însă că în momentul de faţă nu există o lege care să oblige populaţia să adere la o casă privată de asigurări de sănătate, fiind vorba doar de un proiect de act normativ, aflat într-o fază mai avansată.
Activitate pedepsită cu închisoare de până la trei ani sau cu amendă penală de până la 100.000 de lei
Într-un comunicat de presă remis de CSA se arată: „Aceste firme fac promisiuni de obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei. CSA precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă penală de la 20.000 la 100.000 de lei”.
În document, CSA mai atrage atenţia că activitatea acestor societăţi comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pieţei de asigurări, persoanelor recrutate să strângă adeziunişi potenţialilor asiguraţi. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor îi sfătuieşte pe cei care vor dori să încheie asigurări de sănătate prin diverse firme să fie foarte atenţi la ceea ce semnează.
„Asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte în schimbul plăţii unor prime de asigurare”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu. CSA subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizaţi să desfăşoare activitate în piaţa de asigurări.
Cine are dreptul să încheie poliţe de asigurare
Potrivit Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, „intermediari în asigurări sunt persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare broker de asigurare, asistent în brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfăşoară activitate de intermediere în asigurări, în schimbul unui/unei comision/remuneraţii, autorizat sau înregistrat în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia, precum şi intermediarii din statele membre care desfăşoară pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurări, conform dreptului de stabilire şi libertăţii de a presta servicii, după caz”.
(11 ian 2012, 12:29:47