Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 dec 2011 - Anul XVI, nr. 292 (4890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Notă scadentă

Primăria Vatra Dornei, bună de plată cu zece miliarde de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Vatra Dornei este bună de plată. Aşa au decis instanţele de judecată, care au obligat administraţia dorneană să achite aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Banii reprezintă o serie de lucrări fantomă, dar pentru care reprezentanţii primăriei au semnat procesele verbale de recepţie. Este vorba de un proiect privind sistematizarea pe verticală a Ansamblului Transilvania, situat la intrarea în municipiul Vatra Dornei, dinspre Bistriţa. Contractul a fost încheiat în vara anului 2007, în perioada când în fruntea Primăriei Vatra Dornei se afla social-democratul Constantin Huţanu. Potrivit contractului încheiat între primărie şi SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi, administraţia din Vatra Dornei trebuia să achite pentru lucrările programate suma de 8,6 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA.

O parte din bani, mai exact 30%, urmau să se achite în avans, ceea ce s-a şi întâmplat, în conturile firmei ieşene intrând suma de 2,59 de miliarde de lei vechi. Contractul prevedea amenajarea căilor de acces către Ansamblul Transilvania, alei pietonale la blocuri, locuri de parcare, spaţii verzi şi rigole deschise pentru captarea apelor pluviale.

 

Primar Moraru: „Vom plăti banii”

Primarul Ioan Moraru a menţionat că este la curent cu decizia instanţei de judecată şi că datoria va fi achitată. „Vom plăti banii. Vom prinde în bugetul de anul viitor aceste sume şi sper să găsim înţelegere pentru a plăti eşalonat”, a precizat primarul din Vatra Dornei.

Iniţial, procesul care a demarat la Tribunalul Suceava a fost câştigat de administraţia dorneană. Totuşi, câştigul nu a venit pe fondul cauzei, ci ca urmare a faptului că reprezentanţii SC Construcţii Feroviare Grup Colas Iaşi nu au timbrat acţiunea. În căile de atac situaţia s-a schimbat radical, iar constructorul a câştigat procesul, suma totală de plată de zece miliarde de lei vechi reprezentând atât facturile neachitate la vremea respectivă, cât şi o serie de penalităţi.

 

Lucrările pe care le-au văzut doar reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei

Actul de recepţie al lucrărilor a fost semnat pe 14 noiembrie 2008, iar din comisia desemnată de Primăria Vatra Dornei au făcut parte viceprimarul Mircea Rusu, în calitate de preşedinte, şi alte patru persoane, respectiv Cristina Lostun, şef Serviciu Urbanism, Gabriela Negrea, şef Serviciu Contabilitate, Gligor Hopulele Zamfira, de la Serviciul Urbanism şi Eugenia Agapi, de la Serviciul Urbanism.

„Au fost executate lucrările cuprinse în ofertă şi în notele de lucrări suplimentare, spaţiile verzi au fost executate (parţial - acest cuvânt este completat ulterior cu pixul). Nu au fost executate lucrările de aşternere a straturilor de asfalt. Conform ofertei şi situaţiilor de lucrări suplimentare, valoarea lucrărilor executate este de 666.008,99 de lei (6,6 miliarde de lei vechi), valoare ce include TVA”, se arată în procesul verbal de recepţie.

La faţa locului, în Ansamblul Transilvania, situaţia era cu totul alta acum jumătate de an şi a rămas la fel şi în ziua de astăzi. Borduri aruncate neglijent şi un spaţiu de joacă sărăcăcios erau singurele „lucrări de calitate”. În rest, căile de acces betonate sau asfaltate, parcările amenajate, rigolele pentru scurgerea apelor sau spaţiile verzi erau tot atâtea necunoscute pentru oamenii care s-au mutat în acea zonă. Totuşi, pentru că oamenii din administraţia locală dorneană au semnat procesele verbale de recepţie a lucrărilor, Primăria trebuie să le plătească. Practic, este o nouă aroganţă la adresa locuitorilor din Vatra Dornei venită din partea unor autorităţi care-şi dovedesc incapacitatea de a gestiona bunul mers al acestui oraş staţiune de interes naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Vatra Dornei, bună de plată cu zece miliarde de lei vechi.
 Vizualizări articol: 3568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Primăria Vatra Dornei, bună de plată cu zece miliarde de lei vechi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hahaha!!! trimis de
(10 dec 2011, 11:10:47
"oraş staţiune de interes naţional"????? e vorba de vatra dornei??????? ca nu prea se vede nici macar cel mai mic interes.....
2.   Aiurea trimis de
(10 dec 2011, 11:47:12
Normal ar fi ca primaria sa se indrepte impotriva personalului propriu pt. recuperarea banilor platiti pe nimic. Cei care au semnat ca primarii ar trebui sa raspunda.
2.1  RE: Aiurea trimis de
(10 dec 2011, 11:50:28
A, si instanta-i stamba. Nu poti obliga pe cineva sa plateasca daca lucrarea nu-i facuta, pe motiv ca au semnat receptia cativa idioti. Cei care au semnat raspund penal pt. fals, dar lucrarea nefiind executata nu ai ce sa platesti.
3.   Executare silita.. trimis de
(10 dec 2011, 11:47:18
Ca sa dam un exemplu, ar trebui sa fie pus la plata Hutanu impreuna cu toti cei anchetati. Asa toti functionarii publici vor invata sa fie mai responsabili si mai atenti in semnarea unor acte ce implica cheltuirea banului public. Insa stiu ca am pretentii absurde, intr-o tara in care toti sunt mana-n mana...
4.   Dorna...... trimis de
(10 dec 2011, 20:44:57
Sa plateasca huuuutanu din spaga ce a luato de la unicarm , silva, biserica pedicostala .....si de la altele care le-a bagat in centru. in 2011 iti trebuie 25 de minute sa treci cu masina prin V Dornei, sa nu mai vb de parcat rusine comunisti inbacsiti
5.   VINOVAT trimis de
(11 dec 2011, 08:55:14
Comisia de receptie sa plateasca pt.semnaturile puse.Cum ajunge acest HUTANU diriginte de santier sau consultant? Toate lucrarile facute sub controlul lui in acest oras au fost executate fara asistenta topografica. Nu este de mirare ca acestea nu au aproape nimic in comun cu proiectul. MORARU alt primar "destoinic"sa plateasca dar din banii lui.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei