Locuitorii străzii Aurel Vlaicu nu vor scăpa curând de praful care le face viaţa amară, dar există soluţii pentru problema lor.
Cele peste 40 de familii care au multe de tras din cauza traficului intens de pe strada lor, neasfaltată, norii de praf acoperindu-le casele, grădinile, pomii şi dând buzna în locuinţe şi în plămânii lor, vor trebui să mai suporte acest chin şi anul viitor. Totuşi, soarele va răsări şi pe strada lor, pentru că, de anul viitor, vor fi luate o serie de măsuri care să le rezolve problema.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că pentru rezolvarea problemei se va acţiona pe trei direcţii.
Pe de o parte, ca măsuri pe termen scurt, care să le uşureze cât de cât situaţia, se va merge pe varianta stropirii străzii cu apă, la anumite intervale de timp, astfel încât praful degajat în atmosferă de trecerea maşinilor să se reducă în cantitate.
Ion Lungu spune că măsurile care vor fi puse în practică începând cu anul viitor vor rezolva problema definitiv:
„Oamenii de acolo au dreptul să fie nemulţumiţi, e un disconfort mare cu care se confruntă, dar ştim de problema lor şi o vom rezolva cu siguranţă. Odată cu finalizarea rutei ocolitoare va dispărea o mare parte a traficului greu de pe această stradă. În acelaşi timp, avem în plan asfaltarea străzii, dar acest lucru nu poate fi făcut până când nu vor fi introduse acolo reţelele de apă şi canalizare, care lipsesc de pe anumite porţiuni ale străzii. Vestea bună este că anul viitor ne apucăm acolo de introdus apă şi canalizare, acolo unde nu sunt încă aduse. Lucrările pe POS Mediu sunt deja scoase la licitaţie. Nu putem asfalta acum şi în câteva luni să spargem strada ca să punem utilităţile”.
Problema prafului de pe strada Aurel Vlaicu, în atenţia Gărzii de Mediu
Disperaţi de praful care le-a invadat viaţa, de zgomotul şi trepidaţiile care le afectează casele, locuitorii de pe strada Aurel Vlaicu au semnalat problema şi Gărzii de Mediu Suceava.
Verificările lor au confirmat reclamaţiile locuitorilor din zonă, concluzia lor fiind că strada necesită să fie reabilitată, iar traficul auto din zonă să fie mai bine monitorizat, pentru ca şoferii să nu mai încalce limita de viteză impusă, de 30 de km pe oră.
De altfel, una din principalele măsuri pe care municipalitatea suceveană s-a angajat să le ia a fost cea de intensificare a stropirii cu apă a străzii, pentru a reduce dispersia prafului.
Dacă în vară maşinile Rosal au mai fost pe acolo din când în când, acum, în iarnă, acestea nu şi-au mai făcut apariţia deloc. Dacă, în condiţii normale, ploile şi zăpada ar fi uşurat cât de cât situaţia familiilor de acolo, lunga perioadă secetoasă nu a făcut decât să le îngreuneze şi mai mult situaţia, încât, oricât de ciudat ar fi, stropirea străzii, care se face de obicei numai vara, s-ar impune ca măsură chiar şi acum, în luna decembrie.
( 9 dec 2011, 11:08:12