Serviciul Public Salvamont al judeţului Suceava a anunţat că la final de săptămână condiţiile de drumeţie în munţii din judeţ sunt nefavorabile. Se manifestă rafale putenice de vânt pe creste şi temperaturile sunt scăzute, sub zero grade Celsius chiar şi pe timpul zilei. Vremea este în continuă schimbare şi salvamontiştii recomandă turiştilor să se informeze telefonic despre starea vremii înainte de a aborda un traseu. Informaţiile pot fi obţinute fie de la salvamontişti, la numerele 0salvamont sau 0745313052, fie de la cabanierii montani.
Din cauza condiţiilor meteo, salvamontiştii suceveni nu recomandă abordarea traseelor de creastă.
Voicu Raia, şeful Serviciului Public Salvamont al judeţului Suceava, a subliniat că „se impune ţinuta de iarnă completă, fără a fi necesar echipamentul tehnic precum colţari sau piolet. Abordarea traseelor este indicată cât mai matinal, pentru a se ajunge la destinaţie pe timp de zi şi lanterna nu trebuie să lipsească din echipament. Pentru grupurile mari sau cele de începători, recomandăm anunţarea prealabilă a salvamontiştilor despre traseul urmat, pentru a se putea interveni operativ la nevoie. Consumul de alcool trebuie evitat în timpul deplasării, pentru că poate genera mari probleme”.
Trasee
Pentru masivul Rarău, accesul este posibil cu mijloace auto echipate de iarnă pe traseul Izvorul Alb – Rarău, unde există şi porţiuni cu gheaţă, pe ruta Pojorâta – Rarău, unde pot fi necesare lanţuri pe roţi pe ultimii şapte km, precum şi pe traseul Chiril – Rarău până la mănăstire ( în rest poate fi parcurs drumul pietonal).
În masivul Giumalău este posibil accesul auto prin Pârâul Rusca doar pe primii cinci km, iar restul drumului se poate parcurge pe jos în cca. trei ore.
Sunt în continuare închise, în masivele Rarău şi Giumalău, traseele Valea Seacă – Poiana Sihăstriei, marcat cu triunghi galben, Rusca – cab. Giumalău – Valea Putnei, marcat cu bandă galbenă, şi Vatra Dornei – Obcina Mică.
În masivul Călimani, accesul auto este posibil până la şantier, la doi km după Gura – Haitei. Salvamontiştii atenţionează că marcajele turistice sunt deteriorate în unele porţiuni, iar traseele pot fi închise de vegetaţie în zonel Neagra Şarului - Călimaniul Cerbului, Călimaniul Cerbului – Păltiniş, Gura – Haitei – Călimaniul Cerbului. Pentru traseul Gura Haitei – 12 Apostoli este recomandat traseul tematic cu punctul de plecare la un km amonte de vechiul traseu, întrucât pe vechiul traseu sigurnaţa turiştilor poate fi periclitată de activitatea unei cariere, iar marcajele sunt deteriorate.
Salvamontiştii suceveni ne-au mai precizat că marcajul ”punct albastru” al traseului 12 Apostoli - Poiana Negri a fost modificat, vechiul traseu fiind închis, iar noul marcaj merge în paralel cu marcajul cerc roşu, până la schitul 12 Apostoli, după care coboară spre Poiana Negri, pe drumul de acces spre schit. Traseul esterecomandat numai celor care au mai făcut drumeţii pe acest masiv şi numai în condiţii de vreme bună. Nu există cabane şi refugii, cu excepţia staţiei meteo, şi traseul necesită echipament de bivuac pentru sezon de iarnă.
În masivul Suhard turiştii pot avea dificultăţi de la Vf. Omu, pe o distanţă de 2 km spre Vf. Fărăoane, întrucât poteca este închisă de vegetaţie, iar marcajele sunt vechi, greu de citit şi chiar lipsesc pe alocuri. Drumeţia în masiv este de asemeni recomandată numai celor experimentaţi, care au mai parcurs traseul vara şi necesită echipament de bivuac, pentru că lipsesc cabanele şi refugiile.