Focar de tuberculoză la căminul de bătrâni din Rădăuţi, unitate care numără 47 de persoane asistate şi 27 de salariaţi. Cinci bătrâni s-au îmbolnăvit de TBC şi au fost internaţi în spitalul din localitate. Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intervenit cu măsuri speciale pentru a preveni extinderea focarului, inclusiv limitarea accesului în incintă pentru vizitatori şi interdicţia pentru bătrânii asistaţi de a mai părăsi căminul.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că primul caz de tuberculoză de la căminul de bătrâni din Rădăuţi a fost depistat în data de 11 noiembrie, la un bărbat de 62 de ani. În urma anchetei epidemiologice, boala a mai fost descoperită la o femeie de 57 de ani şi la alţi trei bărbaţi de 74, 98 şi respectiv 80 de ani. Ultimul diagnostic de TBC a fost pus în cazul bătrânului de 80 ani, în cursul zilei de marţi, 6 decembrie.
Adjunctul DSP: „Condiţiile de cazare sunt total improprii, clădirea fiind practic un şantier”
Potrivit adjunctului DSP, căminul de bătrâni din Rădăuţi funcţionează în trei corpuri de clădire. Unitatea nu are autorizaţie sanitară de funcţionare deoarece nu îndeplineşte condiţiile minime. Toţi pacienţii diagnosticaţi locuiesc în acelaşi corp de clădire în care, de aproximativ două luni, se desfăşoară lucrări de renovare şi reamenajare, asistaţii fiind mutaţi pe rând în alte camere şi locuind temporar câte trei-patru într-o încăpere. Condiţiile de cazare sunt total improprii în prezent, clădirea fiind practic un şantier, precizează dr. Cătălina Zorescu.
Dată fiind gravitatea situaţiei şi riscul extinderii focarului în rândul altor persoane asistate şi al personalului angajat, adjunctul DSP a recomandat mutarea temporară a bătrânilor din pavilionul central într-o altă locaţie. În acest sens, a fost propusă spre analiză varianta utilizării pavilionului dezafectat al secţiei de Psihiatrie sau a altor spaţii din cadrul Spitalului Municipal. De asemenea, s-a recomandat mobilizarea întregului personal angajat al căminului pentru efectuarea controlului medical şi al examenului radiologic la dispensarul TBC din localitate. Totodată, s-a cerut respectarea cu stricteţe a normelor referitoare la efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei în unitate.
Asistaţii şi salariaţii căminului, obligaţi să-şi facă analizele
Până luni, 5 decembrie, au fost investigate radiologic 58 de persoane, atât asistaţi cât şi salariaţi, s-au recoltat 17 spute şi s-au efectuat două dezinfecţii, a mai spus responsabilul DSP.
Cristina Pop, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Rădăuţi, a declarat ieri că „Nu cunoaştem care este cauza îmbolnăvirilor, focarul nu este localizat pe un singur pavilion sau palier al unităţii noastre, cazurile fiind dispersate”.
Pe de altă parte, dr. Doina Pietruszynschi, medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Rădăuţi, a arătat ieri că nici unul dintre cei cinci bolnavi nu este în stare gravă. „Pacienţii au leziuni pulmonare active, sunt purtători de microbi, dar au fost izolaţi şi fac tratament”, a explicat specialistul.
Situaţia înregistrată la căminul de bătrâni a intrat şi în atenţia Primăriei Rădăuţi, care a constituit o comisie pentru a urmări modul cum sunt puse în practică recomandările DSP.