Începută din luna mai a acestui an, activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc este coordonată de Vasile Zetu, un fost şef de post care a ieşit din poliţie pe uşa din dos, după ce a fost cercetat în mai multe dosare penale şi condamnat la închisoare.
Ca o ironie a sorţii, în timp ce Zetu ridica maşini din Câmpulung Moldovenesc, fiul său, Alexandru Bogdan Zetu (25 de ani), era „ridicat” de poliţişti, fiind arestat preventiv pentru spargerea mai multor autoturisme de pe raza municipiilor Suceava şi Botoşani.
„Hingherul”-şef nu este nici măcar angajat la firma de ridicări auto
Vasile Zetu este „locotenentul” patronului SC Hi Speed Recovery SRL Botoşani, Iulian Juncănaru, tânărul în vârstă 30 de ani care la două luni de la înfiinţarea firmei (decembrie 2008) a început, cu acordul autorităţilor, să ridice maşinile parcate neregulamentar în Botoşani (februarie 2009).
Juncănaru şi-a extins afacerea şi la Braşov (Codlea) şi Covasna (Târgu Secuiesc) şi a reuşit să bată palma, în octombrie 2010, şi cu Primăria Câmpulung Moldovenesc.
Acelaşi Juncănaru, aşa cum dezvăluiam în ediţiile trecute ale Monitorului, este asociat şi la firma care controlează parcările cu plată din Câmpulung Moldovenesc, alături de fostul viceprimar Ovidiu Tudorici, cel care a şi iniţiat întreaga afacere în 2008, pe vremea când făcea parte din conducerea primăriei.
Vasile Zetu este cel care a coordonat activităţile de ridicare atât la Botoşani, cât şi la Câmpulung Moldovenesc.
Culmea, deşi nu este angajat al SC Hi Speed Recovery SRL Botoşani, fostul poliţist este un fel de şef al „hingherilor” de maşini, lucrând cot la cot cu aceştia la ridicarea autoturismelor.
Ba mai mult, aşa cum se poate observa şi din imaginile surprinse de reporterii Monitorului de Suceava, Zetu era cel care a constatat de multe ori contravenţiile, făcând fotografii maşinilor înainte de a le urca pe platforma autoutilitarei „hingherilor”.
Acelaşi individ, Vasile Zetu, semnează şi multe dintre procesele verbale de ridicare a autoturismelor.
Judecat pentru purtare abuzivă, înşelăciune, abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals, luare de mită şi favorizarea infractorului
Problemele cu legea ale lui Vasile Zetu au început spre sfârşitul lui 1995, pe când respectivul era şef de post al comunei Vorona.
Pe 20 octombrie 1995, plutonierul major Zetu a lovit cu tocul pistolului un individ suspect de comiterea unor infracţiuni, victima alegându-se cu fracturarea coroanei cu care erau înlocuiţi doi dinţi.
Judecat pentru purtare abuzivă la Tribunalul Militar Iaşi, Vasile Zetu a scăpat ieftin, mai ales că victima şi-a retras pretenţiile civile anterioare.
Magistraţii Tribunalului Militar Iaşi l-au condamnat în ianuarie 1998 pe plutonierul major Vasile Zetu la 200.000 de lei amendă pentru purtare abuzivă, constatând graţierea pedepsei aplicate ca urmare a Legii 137/1997 –privind graţierea unor pedepse.
Vasile Zetu s-a lipit de încă un dosar penal după ce în mai 1997 şi-a însuşit 100.000 de lei, bani care proveneau dintr-o amendă şi pe care nu i-a predat la Primăria comunei Vorona.
Trei luni mai târziu, când şi-a dat seama că există riscul să fie prins, şeful de post Zetu a determinat-o pe o angajată de la primărie să falsifice o chitanţă, prin care dovedea chipurile că a predat banii din amendă.
Cu toate astea, măgăria a ieşit la iveală, iar Vasile Zetu a ajuns din nou în faţa magistraţilor Tribunalului Militar Iaşi.
Sentinţa s-a dat în aprilie 1999, plutonierul major Zetu, trecut în rezervă între timp, fiind condamnat la şase luni de închisoare pentru înşelăciune, şase luni pentru abuz în serviciu, şase luni pentru instigare la fals intelectual şi trei luni de închisoare pentru uz de fals.
Judecătorii au decis ca în final fostul şef de post al comunei Vorona să execute pedeapsa cea mai grea (şase luni de închisoare), adăugând alte două luni.
În total, au decis magistraţii Tribunalului Militar Iaşi, Vasile Zetu a primit opt luni de închisoare. Magiastraţii au dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani şi opt luni.
Vasile Zetu a mai fost cercetat în 1997 şi într-un alt dosar de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, însă soluţia procurorului de caz a fost de neîncepere a urmăririi penale.
Potrivit informaţiilor furnizate de Parchetul Militar Iaşi, la solicitarea reporterilor Monitorului, Vasile Zetu a mai fost cercetat, în perioada anilor 1997-1998, şi de către Parchetul Militar Teritorial Bucureşti de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti. Zetu a fost pus sub acuzare în 1997 într-un dosar de luare de mită şi favorizarea infractorului, însă în septembrie 1998 s-a dispus neînceperea urmării penale.
Trecutul penal al fostului şef de post al comunei Vorona a fost şters cu buretele după trecerea termenul de încercare, în prezent Vasile Zetu fiind reabilitat.
Fiul „hingherului”-şef a spart şapte maşini într-o noapte
În familia Zetu, probleme cu legea are şi fiul fostului şef de post al comunei botoşănene Vorona.
Alexandru Bogdan Zetu (25 de ani) a fost arestat în vara acestui an, fiind acuzat că, împreună cu alţi trei tineri din Botoşani, ar fi spart şi furat bunuri din mai multe autoturisme.
În total, susţin poliţiştii, ar fi în jur de 15 maşini sparte, din care şapte pe raza municipiului Suceava, şi toate în aceeaşi noapte (10/11 iulie 2011), valoarea bunurilor furate (electronice, bormaşini, scule) fiind de peste 7.000 de lei.
Potrivit cotidianului Monitorul de Botoşani, fiul fostului poliţist nu este la prima încălcare a legii, fiind trimis în judecată în alte două dosare pentru infracţiuni la regimul rutier, dosare în care a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare (pentru că a condus fără permis o maşină neînmatriculată) şi la plata unei amenzi penale de 3.000 de lei (pentru că a condus fără permis).
Un oraş întreg nu poate scăpa de „hingherii” de maşini
Câmpulung Moldovenesc este singurul oraş din judeţul Suceava în care se blochează roţile, dar mai ales se ridică maşinile parcate neregulamentar.
Primarul Gabriel Constantin Şerban a bătut palma cu firma din Botoşani SC Hi Speed Recovery SRL, iar societatea a început să salte maşini din luna mai a acestui an, lunar zeci de persoane, turişti, localnici ori aflate în tranzit prin Câmpulung Moldovenesc trebuind să plătească taxe la nivelul salariului minim pe economie pentru a-şi recupera autoturismele.
Problema nu e că autorităţile locale încearcă să facă ordine printre şoferii indisciplinaţi, ci faptul că în oraşul plin de gropi şi cu o grămadă de probleme nerezolvate au fost amplasate pe principala arteră care străbate municipiul zeci de indicatoare de interzicere a opririi, indicatoare care au prins în capcană zi de zi şoferi care nu le vedeau, mai ales că banda I este necirculabilă, fiind parcate zeci de maşini, care pe interzis, care regulamentar.
O altă problemă, semnalată în mai multe ediţii ale Monitorului de Suceava, a fost modul în care firma de ridicări şi-au desfăşurat activitatea, angajaţi ai acesteia pândind de cele mai multe ori şoferii care opreau pentru câteva minute să intre într-un magazin, farmacie ori restaurant.
Operaţiunea de ridicare durează mai puţin de un minut, iar faptul că zi de zi puteau fi văzute maşini parcate neregulamentar de care nu se atingea nimeni era un semn clar că ridicarea autoturismelor se face selectiv.
În urma articolelor publicate în cotidianul nostru în care prezentam toate aceste nereguli ale „hingherilor” de maşini din Câmpulung, Prefectura Suceava a constituit o comisie de control care a analizat întreaga activitate de blocare şi ridicare a autovehiculelor şi a solicitat revocarea sau modificarea tuturor documentelor care au stat la baza organizării acestei activităţi.
Membrii comisiei au constatat nereguli atât în Hotărârea de Consiliu Local care a stat la baza încheierii contractului dintre Primăria Câmpulung Moldovenesc şi Hi Speed Recovery SRL Botoşani, cât şi în regulamentul prin care era organizată această activitate.
În şedinţa de luna trecută a Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc, s-a luat decizia suspendării activităţii „hingherilor”, însă SC Hi Speed Recovery şi-a reluat activitatea în urmă cu câteva zile, patronul societăţii, Iulian Juncănaru, susţinând că doar în instanţă sau cu acordul ambelor părţi poate fi suspendat contractul între firma sa şi primăria Câmpulung Moldovenesc.
( 8 dec 2011, 11:15:03
Unor “trimişi speciali” .. în spatele evenimentelor
Să-i vază pe “gurile-cască” în ruptul pantalonilor
Şi ( fireşte ) aplaudacii & aplaudările
Ar putea (bine-merci) să stea-n redacţie
Să scrie “după dictare” şi să publice .. evenimentul
Să caute-n arhivă pentru-a “imortaliza” momentul
O poză ( să-i dea cetitorului satisfacţie )
Deşteaptă-te române ! ( cu pantalonii rupţi în fund )
Cu sacrificii supreme făcute .. pentru ţară
Jurnaliştii vor pune carne de om pe hârtie ( ’n curând )
Să se vândă ( bine ) .. şi “român’lor de-afară”