O delegaţie oficială a Universităţii “Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, Ucraina, a fost prezentă în cursul zilei de marţi, 6 decembrie a.c., la Bucureşti. Vizita delegaţiei academice din Cernăuţi în România a fost făcută la invitaţia deputatei PD-L de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, care a precizat că evenimentul reprezintă „un moment unic”. Ardeleanu a precizat că vizita a fost organizată cu sprijinul celor două Consulate Generale de la Suceava şi Cernăuţi, precum şi al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.
Sanda-Maria Ardeleanu a declarat: „Vizita colegilor din universitatea soră a Universităţii <Ştefan cel Mare> reprezintă un moment unic, prin importanţa întâlnirilor la cel mai înalt nivel la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul de Externe, prin dialogul cu conducerea Academiei Române, în prezenţa a trei dintre vicepreşedinţii săi, academicienii Marius Sala, Ionel Valentin Vlad şi Dan Berindei, prin discuţiile avute cu parlamentari în cadrul Grupului parlamentar de prietenie România-Ucraina şi al Comisiei de Învăţământ, Cercetare, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, avându-l drept gazdă pe preşedintele acesteia, deputatul prof.univ.dr. Cristian Dumitrescu”.
Deputata PD-L de Suceava a mai declarat că în cadrul vizitei, oaspeţii din Cernăuţi au avut discuţii cu oficialităţile din România pe mai multe teme de maxim interes în colaborarea dintre cele două ţări, dar şi între ţările din această parte a Europei.
„Aceste relaţii trebuie întărite acum mai mult ca altădată, pentru traversarea unei perioade cu schimbări fără precedent în plan economic, politic, social şi cultural, ce afectează decisiv şi deseori dramatic modul de viaţă şi gândirea tinerei generaţii”, a spus Ardeleanu, care a adăugat că „tineretul şi grija pentru construirea unei lumi în care copiii, adolescenţii şi cei foarte tineri astăzi se vor regăsi peste douăzeci de ani a constituit subiectul predilect al tuturor întâlnirilor, în acest context vorbindu-se deschis despre reforma educaţiei din cele două ţări, despre schimburile de studenţi şi profesori, dar şi de bune practici, despre nevoia de dinamism şi flexibilitate în sistemele de educaţie”.
Ardeleanu: Protocolul încheiat între universităţile din Suceava şi Cernăuţi a fost dat ca exemplu
Sanda-Maria Ardeleanu a mai arătat că printre temele discutate s-a numărat şi încheierea parteneriatelor interuniversitare, istoricul acestora, precum şi necesitatea dezvoltării lor, protocolul între cele două universităţi din Suceava şi Cernăuţi fiind dat ca exemplu. „Suceava-Cernăuţi s-a transformat, pentru o zi, la Bucureşti, într-un model de trăinicie a unor legături istorice, actualizate şi modernizate de la o etapă la alta, în funcţie de nevoile studenţilor şi profesorilor lor, ca exponenţi ai celor două societăţi, română şi ucraineană, în plină prefacere”, a declarat deputatul PD-L de Suceava, care a spus că „s-a afirmat deschis că avem nevoie unii de alţii şi că această vizită, prin deschiderea manifestată de ambele părţi, va fi, cu siguranţă, încă un punct de referinţă în baza căruia să continuăm să scriem o istorie adevărată, înfruntând vitregiile timpului şi îngrijindu-ne templul culturii şi ştiinţei pentru toate etniile din această regiune, universitatea”.
( 8 dec 2011, 15:36:18